Μιχάλης Κατρίνης: ”Η κυβέρνηση αποκρύπτει τα πολύ σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα”
Μιχάλης Κατρίνης: Η κυβέρνηση αποκρύπτει τα πολύ σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα
Βασικά σημεία συνέντευξης του υποψήφιου βουλευτή Ηλείας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη στον Αθήνα 9,84 και την Κατερίνα Παπαβασιλείου
Σε σχέση με το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει η χώρα δημοσιονομικές περιπέτειες στο κοντινό μέλλον, ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε:
Το ΠΑΣΟΚ επεσήμανε τις δομικές αδυναμίες της οικονομίας στη Βουλή, ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, υπογραμμίζοντας το πρωτοφανές έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και το δυσθεώρητο κρατικό χρέος, το οποίο έφτασε τα 400 δις ευρώ στο τέλος του 2022, εξαιτίας των 45 δις επιπλέον δημοσίου χρέους, κατά την τετραετία του κ. Μητσοτάκη.
Όλα αυτά δεν παραπέμπουν σε μία «ρόδινη», μελλοντική δημοσιονομική εικόνα για τη χώρα, ενώ όσα έχει υποσχεθεί ο κ.Μητσοτάκης δεν μπορούν να υλοποιηθούν.
Ήδη, μάλιστα, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και για πλεονάσματα που θα φτάσουν μέχρι το 2,5% το 2026.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, έχουμε έως τώρα μεταθέσεις πληρωμών, απλήρωτες εγγυήσεις και «δημιουργική λογιστική», μεθοδεύσεις δηλαδή που δ ζήσαμε και τη διετία 2007-2009 της ΝΔ, οι οποίες οδήγησαν στην παρατεταμένη οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.
Το ΠΑΣΟΚ επισημάνει τον κίνδυνο, αναδεικνύει τη σοβαρότητα των δημοσιονομικών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά προτείνει και μέτρα ανακούφισης των ευάλωτων, όπως και της μεσαίας τάξης.
Σε σχέση με τον στόχο επίτευξης επενδυτικής βαθμίδας, ο πρώην επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δήλωσε:
Όλοι ευχόμαστε να κατακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα για τη χώρα, η οποία είναι άκρως σημαντική για την ελληνική οικονομία και την εγχώρια επιχειρηματικότητα.
Ωστόσο, αυτόν τον στόχο τον ακούμε από την πλευρά της κυβέρνησης συνεχώς από το 2019, χωρίς να έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής.
Μόνο το α’ τρίμηνο του 2023 είχαμε επιπλέον 2 δις ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές, από το δημόσιο προς τους ιδιώτες.
Αυτή η τεχνητή συγκράτηση κρατικών δαπανών γίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου να εμφανιστεί πλεονασματικός ο κρατικός προϋπολογισμός.
Επιπλέον, ακούμε τον κ .Μητσοτάκη να λέει ότι θα αυξήσει τους μισθούς στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ότι θα αυξήσει τις συντάξεις και ότι θα συνεχίσει τις παροχές, όταν την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι πρέπει να περικοπούν δαπάνες και επιδοτήσεις.
Η ΝΔ θα πρέπει, λοιπόν, άμεσα να συνδυάσει τις εξαγγελίες της με την πραγματικότητα, γιατί μεταξύ των δύο φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση.
Το ΠΑΣΟΚ εξαρχής έκανε λόγο για ανάγκη δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών.
Το ΠΑΣΟΚ εδώ και καιρό πρότεινε την φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων ενέργειας και πετρελαιοειδών, ωστόσο, σήμερα αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ για τα υπερκέρδη που σημείωσαν οι εταιρείες πετρελαιοειδών, παρά την εξαγγελία Μητσοτάκη στη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2022.
Όπως δεν έχει φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ από τα επιπλέον 700 εκατ. που κέρδισαν οι τράπεζες το α’ τρίμηνο του 2023, εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων.
Από αυτά και μόνο, μία άλλη κυβέρνηση θα μπορούσε να αντλήσει πόρους, στηρίζοντας τα ευάλωτα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και τις επιχειρήσεις έναντι της ακρίβειας, αντί της στρατηγικής της ΝΔ που είναι να κρατάει το ΦΠΑ στα ύψη, προκειμένου να αντλεί επιπλέον έσοδα και να μοιράζει επιδόματα.