12/11/202416:50

Μιχάλης Κατρίνης: ”Ισχυρό σύστημα υγείας χωρίς χρηματοδότηση δεν υπάρχει”

Για ‘’αποσπασματικότητα’’ και ‘’έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού’’ σε σχέση με την πολιτική της κυβέρνησης για την υγεία κάνει λόγο σε δήλωσή του ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, με αφορμή το νομοσχέδιο για τον προσωπικό ιατρό, επισημαίνοντας ότι ‘’η απουσία ολιστικής προσέγγισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η ένταξη σε αυτήν ανειδίκευτων και αγροτικών ιατρών χωρίς την απαραίτητη εμπειρία θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα της φροντίδας υποβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες’’.


Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ‘’δικτύων υγείας’’ με σταθερό και μόνιμο προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, τονίζοντας ότι ‘’η πρόσβαση στην υγεία δεν μπορεί να εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα των πολιτών”.

Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία του για τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές που αντιμετωπίζουν οι δομές υγείας και τα νοσοκομεία της περιφέρειας, αναφέροντας ως παράδειγμα την Ηλεία και ιδιαίτερα το Νοσοκομείο του Πύργου, καθώς όπως τονίζει, παρά τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα, να προσφέρει αξιόπιστες λύσεις και να δώσει κίνητρα στους γιατρούς για να εργαστούν στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Για το ίδιο θέμα, σε σχέση με τα κίνητρα για το υγειονομικό προσωπικό, μιλώντας στην εκπομπή ‘’Ωρα Ελλάδος’’ του τηλεοπτικού σταθμού ΟPEN, ανέφερε:

‘’Καταθέσαμε, για εικοστή φορά από την εποχή της Φώφης Γεννηματά, τροπολογία ώστε να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας, κοινωνικής φροντίδας, αλλά και στο στρατό, στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Αυτό, άλλωστε, έχει προτείνει η Επιτροπή Μπεχράκη, που έχει ορίσει η ίδια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αποδεχόμενη ότι είναι δίκαιο να ενταχθούν οι εργαζόμενοι του συστήματος υγείας στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Αυτή η ιδέα δεν ήρθε ξαφνικά στο κεφάλι του ΠΑΣΟΚ. Όλοι συνηγορούν ότι πρέπει να γίνει. Η κυβέρνηση δεν την αποδέχεται, γιατί λέει ότι είναι «ακοστολόγητη». Μήπως όταν καταθέσαμε κοστολογημένη την επαναφορά του ΕΚΑΣ για 350 χιλιάδες συνταξιούχους την αποδέχθηκαν; Όχι! Γιατί είναι κυνικοί και αναξιόπιστοι.

Γιατί δεν είναι θέματα κόστους, αλλά πολιτικής βούλησης. Αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν πρέπει να δώσει δημοσιονομική προτεραιότητα στους εργαζόμενους στο ΕΣΥ – μετά την πανδημία, τις εξαγγελίες, τις υποσχέσεις και όσα βλέπουμε να συμβαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία παρά την «εικονική πραγματικότητα» που παρουσιάζει ο κ. Γεωργιάδης – αυτό είναι μια πολιτική επιλογή.

Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, θα συνεχίσουμε να θεωρούμε τη δημόσια υγεία απόλυτη προτεραιότητα. Συμφωνούμε όλοι ότι, αν θέλουμε δημόσιο σύστημα υγείας, πρέπει να δώσουμε και οικονομικά κίνητρα. Όχι μόνο να λέμε ωραία λόγια, να χειροκροτάμε και να προχωρούμε σε εξαγγελίες’’

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα