28/06/202417:01

Μιχάλης Κατρίνης: ”Λάθη και καθυστερήσεις του ΕΦΚΑ ταλαιπωρούν ασφαλισμένους και αγρότες”

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι λόγω καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση του Ενιαίου Κανονισμού Ασφάλισης και Παροχών του ΕΦΚΑ αναδεικνύουν με ερώτησή τους προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ν. Κεραμέως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης και ο βουλευτής Βοιωτίας Γιώργος Μουλκιώτης.

Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές, η ενοποίηση των ταμείων υπό τον ΕΦΚΑ, που ξεκίνησε με τον Νόμο 4387/2016, υποτίθεται ότι θα εξασφάλιζε αξιοπρεπή διαβίωση και κοινωνική προστασία με όρους ισότητας και δικαιοσύνης. Ωστόσο, η υλοποίηση του ενιαίου Κανονισμού καθυστερεί σημαντικά, με αποτέλεσμα σοβαρές ανισότητες στις παροχές των ασφαλισμένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόρριψη των αιτήσεων για επιδόματα μητρότητας από ασφαλισμένες του πρώην ΤΑΥΕΚΩ – ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ, λόγω έλλειψης απαιτούμενων ημερών ασφάλισης.

Οι βουλευτές επισημαίνουν στην αρμόδια υπουργό την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης του Κανονισμού του ΕΦΚΑ, ζητώντας να ενημερωθούν για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και τα μέτρα που θα ληφθούν για την επιτάχυνση της διαδικασίας. Αναφέρουν επίσης ότι η καθυστέρηση παραβιάζει τα δικαιώματα των ασφαλισμένων και δημιουργεί ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που δεν λειτουργεί με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.

Παράλληλα, με μία ακόμη ερώτησή τους την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλουν την λανθασμένη νομικά και ανάλγητη κοινωνικά διαγραφή χρόνου ασφάλισης από τον ΕΦΚΑ για τους αγρότες με παράλληλη μισθωτή εποχική απασχόληση πέραν των 150 ημερών ετησίως. Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι, σύμφωνα με το ν. 4387/2016, οι αγρότες μπορούσαν να εργάζονται εποχικά μέχρι 150 ημέρες ετησίως χωρίς να χάνουν την ασφάλισή τους στον ΟΓΑ. Ωστόσο, με το άρθρο 54 του ν. 4921/2022, η κυβέρνηση της ΝΔ άλλαξε αυτή τη διάταξη, οδηγώντας σε διαγραφή του παράλληλου χρόνου ασφάλισης χωρίς επιστροφή των καταβληθέντων εισφορών.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι αυτή η πρακτική έχει επιπτώσεις σε χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται χωρίς τα απαραίτητα χρόνια ασφάλισης, ενώ οι εισφορές τους δεν επιστρέφονται. Το πρόβλημα γίνεται ιδιαίτερα εμφανές κατά την εξέταση αιτημάτων συνταξιοδότησης, παραβιάζοντας βασικές αρχές του ασφαλιστικού δικαίου. Με την ερώτησή τους καλούν την κ. Κεραμέως να δώσει τις απαραίτητες ερμηνευτικές οδηγίες ή να νομοθετήσει για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των αγροτών και να επιστρέψει τις αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα