Μιχάλης Κατρίνης: “Μεγάλες οι προοπτικές της επαρχίας Ολυμπίας, πολλά και τα προβλήματα”
Μιχάλης Κατρίνης: “Μεγάλες οι προοπτικές της επαρχίας Ολυμπίας, πολλά και τα προβλήματα”
Με την Ομοσπονδία Τοπικών Συλλόγων Επαρχίας Ολυμπίας «Η Ολυμπιακή Πρόοδος» συναντήθηκε ο βουλευτής Ηλείας κ. Μιχάλης Κατρίνης στα γραφεία του Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν προβλήματα της επαρχίας Ολυμπίας, καθώς και οι μεγάλες προοπτικές για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Ανάπτυξης που θα βασίζεται στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ενίσχυση του περιπατητικού, φυσιολατρικού και θρησκευτικού τουρισμού και ανάδειξη του ιστορικού αποθέματος της περιοχής, με αφορμή και τη συμπλήρωση 200 ετών από την επανάσταση του 1821.
Πρώτο θέμα της συζήτησης ήταν οι υπηρεσίες υγείας. Το Κέντρο Υγείας Ανδρίτσαινας, το οποίο εξυπηρετεί το σύνολο των ορεινών οικισμών της Επαρχίας Ολυμπίας, καθώς και περιοχές όμορων νομών, είναι υποστελεχωμένο, αντιμετωπίζει προβλήματα σε υλικοτεχνική υποδομή και ουσιαστικά υπολειτουργεί. Σημαντικό μέρος του ιατρικού προσωπικού παρέχει τις υπηρεσίες του εκτός της Ανδρίτσαινας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ιατρική κάλυψη των μόνιμων κατοίκων αλλά και των τουριστών που επισκέπτονται την ευρύτερη περιοχή. Την ίδια στιγμή, τα πλησιέστερα Νοσοκομεία (Πύργου και Τρίπολης) βρίσκονται σε απόσταση άνω της μιας ώρας από την Ανδρίτσαινα.
Όσον αφορά τα σχολεία του ορεινού όγκου, επισημάνθηκε το ζήτημα της υποστελέχωσης από εκπαιδευτικούς επί σειρά ετών, πρόβλημα το οποίο επιτάθηκε από τη στιγμή που έπαψε να θεωρείται η περιοχή π.χ. της Ανδρίτσαινας απομακρυσμένη το 2018, ενώ το 2019 καταργήθηκε το μέτρο της διπλής μοριοδότησης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που υπηρετούσαν σε απομακρυσμένες σχολικές μονάδες.
Στη συνέχεια έγινε αναφορά στο ζήτημα της ανάδειξης της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, με εξέχουσα την περίπτωση του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα. Τη συνάντηση απασχόλησε ιδιαίτερα η παραμέληση και ελλιπής ανάδειξη μιας σειράς αρχαιολογικών χώρων και μνημείων από τη μυκηναϊκή εποχή μέχρι την περίοδο της φραγκοκρατίας (Αίπυ, Λέπρεο, Θεισόα, Αρήνη, Σαμικό κ.α.) καθώς και νεότερων μνημείων, που χρήζουν συντήρησης, ενισχυμένης φύλαξης αλλά και ουσιαστικής ανάδειξης.
Τέλος, ο κ. Κατρίνης συζήτησε με το προεδρείο της ομοσπονδίας για τα 62 εκατομμύρια ευρώ περίπου του «Ταμείου Μολυβιάτη», που παραμένουν αναξιοποίητα στον ειδικό λογαριασμό του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και προορίζονται για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών. Χρήματα που θα πρέπει να αξιοποιηθούν για έργα υποδομής στην Ηλεία, μέσα από προτάσεις της περιφέρειας προς το υπουργείο Ανάπτυξης.
Ο Μιχάλης Κατρίνης δεσμεύθηκε να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα κοινοβουλευτικά μέσα προκειμένου να αναδείξει αυτά τα ζητήματα και να υπάρξει πίεση για την αναζήτηση λύσεων. Διαβεβαίωσε δε τα μέλη του προεδρείου ότι θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία μαζί τους, ζητώντας τους να θέσουν προτεραιότητες στους στόχους τους, ώστε η προσπάθεια να τύχει ανταπόκρισης στα κέντρα λήψης αποφάσεων.