09/05/202416:43

Μιχάλης Κατρίνης: “Να αποδοθεί η σύνταξη στους οφειλέτες που τηρούν τη ρύθμιση του ν. 3869/2010”

Να αποδοθεί η σύνταξη στους οφειλέτες που τηρούν τη ρύθμιση του ν. 3869/2010Την απόδοση της σύνταξης στους οφειλέτες εκείνους που τηρούν τις δικαστικές αποφάσεις για τη ρύθμιση των οφειλών τους με βάση το νόμο, ζητά με επίκαιρη ερώτησή του προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δόμνα Μιχαηλίδου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.

Οπως αναφέρει στην ερώτησή του, η αδυναμία καταβολής σύνταξης λόγω οφειλών στον ΕΦΚΑ αναδεικνύεται σε σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που αφορά 120.000 περίπου ασφαλισμένους, με τις οφειλές να αφορούν κυρίως στο διάστημα της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης.

Ο Ηλείος βουλευτής τονίζει, μάλιστα, ότι παρά τις επιμέρους παρεμβάσεις της κυβέρνησης και τις εξαγγελίες για διαδικασίες ευνοϊκότερης ρύθμισης οφειλών – όπως με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 5078/2023 – τα αποτελέσματα αναμένονται πενιχρά και το πρόβλημα παραμένει, εγκλωβίζοντας χιλιάδες ασφαλισμένους.

Επιπλέον επισημαίνει, ότι το πρόβλημα είναι ανυπέρβλητο σε περιπτώσεις οφειλετών που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου 3869/2010 με δικαστική απόφαση και τηρούν τη ρύθμιση, αφού όχι μόνο ο ΕΦΚΑ δηλώνει αδυναμία ρύθμισης των οφειλών έως ότου ολοκληρωθεί η ρύθμιση, αλλά κάνει το ίδιο ακόμα και σε περιπτώσεις ολοκλήρωσής της με δικαστική απόφαση!

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί οφειλέτες που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (βάσει ηλικιακού ορίου), είναι αδύναμοι δανειολήπτες (βάσει δικαστικής απόφασης) και ρυθμίζουν κανονικά τις οφειλές τους – μέσα στις οποίες έχουν υπαχθεί και οι οφειλές στον ασφαλιστικό τους φορέα – να μην μπορούν να λάβουν σύνταξη, ακόμα και όταν εφαρμόζουν με συνέπεια ή ολοκληρώνουν τη δικαστική απόφαση ρύθμισης οφειλών και οι δικαστικές αρχές βεβαιώνουν ότι δεν έχουν άλλες υποχρεώσεις προς τους οφειλέτες.

Με την επίκαιρη ερώτησή του ο Μιχάλης Κατρίνης ζητά από την αρμόδια υπουργό να απαντήσει εάν η κυβέρνηση θα προβεί σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε να δώσει το δικαίωμα σε όσους έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου 3869/2010 και τηρούν με συνέπεια τη δικαστική απόφαση να λάβουν σύνταξη πριν ολοκληρωθεί η χρονική διάρκεια της ρύθμισης και εάν θα αποκαταστήσει συνταξιοδοτικά όσους τήρησαν τη δικαστική απόφαση του ν.3869/10 κι έχουν απαλλαγεί από υπόλοιπα οφειλών βάσει δικαστικής απόφασης

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα