Μιχάλης Κατρίνης: «Να υπάρξει συνολικός και ολοκληρωμένος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός για την Ηλεία’’
«Να υπάρξει συνολικός και ολοκληρωμένος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός για την Ηλεία’’
Να υπάρξει συνολικός και ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Ηλείας και την αντιμετώπιση των κινδύνων της κλιματικής κρίσης καλεί τους συναρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος, Εσωτερικών, Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης με σχετική Ερώτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.
Ο κ. Κατρίνης ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα καταθέσει επικαιροποιημένους χάρτες επικινδυνότητας και χάρτες κινδύνου πλημμύρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2007/60/ΕΚ, παρά την παρέλευση τη σχετικής προθεσμίας και την προειδοποιητική επιστολή (15-2-2023) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζητά να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, ώστε ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός στην Ηλεία να λάβει υπόψη του τους νέους χάρτες.
Ο βουλευτής τονίζει ότι η Ηλεία είναι ευάλωτη σε πλημμυρικούς κινδύνους, λόγω των λεκάνων απορροής Πείρου-Βέργα-Πηνειού, Αλφειού και Πάμισου-Νέδοντα-Νεδας που στο παρελθόν έχουν δώσει πλημμύρες στον Πύργο (1979,1985, 2002, 2012), στην Αμαλιάδα (1986, 2009), στον Ηλειακό κάμπο (2005, 2009, 2010, 2012,2013, 2015 και 2021 σε Βαρθολομιό, Λεχαινά, Ανδραβίδα, Βουπρασία), σε περιοχές του Πηνειακού Λάδωνα, της Νέδας και του Αλφειού (κάμπος της Παπαδού, των Μακρισίων κλπ), ενώ το 2021 στην Αρχαία Ολυμπία πλημμύρισε ο αρχαιολογικός χώρος.
Ο κ. Κατρίνης ζητά επιπλέον από τους συναρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν ποια αντιπλημμυρικά έργα έχουν ολοκληρωθεί από το 2019 μέχρι σήμερα, ποια έχουν ενταχθεί σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, για πόσα έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση και με τι χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ποια έχουν απενταχθεί, καθώς και εάν προτίθενται να χρηματοδοτήσουν νέα έργα από το ΕΣΠΑ και το αναθεωρημένο Ταμείο Ανάκαμψης.