20/05/202416:56

Μιχάλης Κατρίνης: “Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ για την καθιέρωση παγκόσμιας ημέρας ελληνικής γλώσσας”

Την εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ για την προώθηση και διεθνή αναγνώριση της ελληνικής γλώσσας, μέσω της καθιέρωσης παγκόσμιας ημέρας εορτασμού της. Μια πρωτοβουλία, που σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη, αποτελεί χρέος και ευθύνη, του πολιτικού κόσμου της χώρας και μια πρωτοβουλία που πρέπει να ενώσει όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, τον απανταχού Ελληνισμό και τους φιλέλληνες σε κάθε γωνιά του κόσμου.


Το ΠΑΣΟΚ καλεί τη Βουλή των Ελλήνων να προβεί σε ομόφωνο ψήφισμα και, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, να απευθυνθεί στους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), με αίτημα την επίσημη καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας».

Καλεί, επίσης, όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τους πολιτιστικούς φορείς και την ελληνική διασπορά να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία, ενώνοντας τις δυνάμεις τους για την προβολή και αναγνώριση της ελληνικής γλώσσας σε διεθνές επίπεδο, αποδεικνύοντας τον σεβασμό όλου του Ελληνισμού στην πολιτιστική μας κληρονομιά και την παγκόσμια αξία της ελληνικής γλώσσας.

Με επιστολή που απευθύνεται στον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, οι βουλευτές του κόμματος τονίζουν την ιστορική και πολιτισμική σημασία της ελληνικής γλώσσας, υπογραμμίζοντας τη διαχρονική της συμβολή στην ανάπτυξη της φιλοσοφίας, της λογοτεχνίας, των τεχνών και των επιστημών.

Η πρωτοβουλία αυτή, που εμπνέεται από το πρόσφατο και εμπεριστατωμένο άρθρο του καταξιωμένου ομότιμου καθηγητή Γλωσσολογίας, κ. Γ. Μπαμπινιώτη, έχει ως στόχο την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου – ημέρας θανάτου του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού – ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας». Παρά την υφιστάμενη κοινή υπουργική απόφαση του 2017, η οποία θεσμοθέτησε την ημέρα αυτή σε εθνικό επίπεδο, η δέσμευση για διεθνή αναγνώριση δεν έχει υλοποιηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η ελληνική γλώσσα, με την πλούσια ιστορία της και την ανεκτίμητη συμβολή της στον παγκόσμιο πολιτισμό, αξίζει έναν πραγματικά παγκόσμιο εορτασμό. Η καθιέρωση της «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας» θα αποτελούσε έναν ελάχιστο φόρο τιμής στη μακρά της πορεία και στη συμβολή της στην καλλιέργεια και προαγωγή των πανανθρώπινων αξιών.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα