Μιχάλης Κατρίνης: ‘’ Σε ιστορικό χαμηλό πενταετίας η τιμή του ελαιολάδου, με καταστροφικές συνέπειες για τους παραγωγούς της Ηλείας – Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή’’
Μιχάλης Κατρίνης: ‘’ Σε ιστορικό χαμηλό πενταετίας η τιμή του ελαιολάδου, με καταστροφικές συνέπειες για τους παραγωγούς της Ηλείας – Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή.’’
Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με την οποία αναδεικνύει την ανάγκη στήριξης των ελαιοπαραγωγών, κατέθεσε ο Βουλευτής Ηλείας κ.Μιχάλης Κατρίνης.
Η παρέμβαση του κ.Κατρίνη προκλήθηκε μετά την έντονη αναστάτωση των παραγωγών της Ηλείας και το δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην αγορά ελαιολάδου, λόγω των χαμηλών τιμών που υιοθετήθηκαν εξαρχής και ‘’πνίγουν’’ χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς.
Παρά την εξαιρετική ποιότητα της φετινής παραγωγής, οι τιμές του ελαιολάδου κινούνται στο πιο χαμηλό επίπεδο της τελευταίας πενταετίας, με το κόστος παραγωγής να παραμένει υψηλό.
Ο Μιχάλης Κατρίνης τονίζει ότι η χαμηλή τιμή του προϊόντος, σε συνδυασμό με την τάση ‘’εισαγωγής’’ ελαιολάδου από άλλες χώρες (προς αποφυγή των δασμών που έχουν επιβληθεί), αλλά και την αδυναμία ενεργοποίησης του μηχανισμού αποθεματοποίησης της Ε.Ε. για τη χώρα μας (λόγω των χαμηλών αποθεμάτων από την περυσινή χρονιά), οδηγούν σε περαιτέρω συμπίεση της τιμής πώλησης του ελαιολάδου.
Για τους περισσότερους ελαιοπαραγωγούς στην περιοχή μας η ζημιά είναι συντριπτική, αν συνυπολογίσουμε και την κακή περυσινή ελαιοπαραγωγική περίοδο που κόστισε 50 εκατομμύρια ευρώ στην τοπική οικονομία της Ηλείας.
Ο Βουλευτής Ηλείας επισημαίνει επίσης την απουσία ελέγχων στην αγορά και την πρόθεση ‘’εισαγωγής’’ ελαιολάδου από άλλες χώρες, ώστε να πωληθεί ως ‘’ελληνικό’’ στις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα να ενισχύεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός και να προκαλείται πτώση της τιμής.
Την ίδια στιγμή νέες χώρες μπαίνουν δυναμικά στην παραγωγή ελαιολάδου, η χαμηλού βαθμού καθετοποίηση της παραγωγής, η απουσία εκστρατείας προώθησης, η έλλειψη μεταποιητικών μονάδων και το υψηλό ποσοστό διακίνησης του χύμα ελαιόλαδου, οδηγούν σε μικρή προστιθέμενη αξία του προϊόντος.
Ο κ. Κατρίνης ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να επανακαταθέσει το αίτημα για χορήγηση αποζημιώσεων άνω των 30 εκατ. Ευρώ από την Ε.Ε. για την περυσινή χρονιά, λόγω μείωσης της παραγωγής εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και του δάκου.
Επιπλέον, ο Ηλείος βουλευτής ρωτά τον κ. Βορίδη αν προτίθεται να ζητήσει την εκ νέου ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης και να ενισχύσει τις δράσεις μεταποίησης εν όψει εφαρμογής του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2027.
Παράλληλα θέτει ζήτημα ελέγχων στην αγορά αλλά και μέτρων στήριξης των ελαιοπαραγωγών από την πλευρά του Υπουργείου.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης
ΑΘΗΝΑ 10-01-2020
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ κ. ΒΟΡΙΔΗ
Θέμα: Μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών λόγω των δυσμενών εξελίξεων στην αγορά ελαιολάδου
Κύριε Υπουργέ,
Σε πολύ δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί της Ηλείας, παρά την πολύ καλή ποιότητα της φετινής παραγωγής, αφού οι τιμές είναι οι μικρότερες της τελευταίας πενταετίας.
Η εξαρχής χαμηλή τιμή του προϊόντος, σε συνδυασμό με την τάση ‘’εισαγωγής’’ ελαιολάδου από άλλες χώρες (προς αποφυγή των δασμών που έχουν επιβληθεί), αλλά και την αδυναμία ενεργοποίησης του μηχανισμού αποθεματοποίησης της Ε.Ε. για τη χώρα μας (λόγω των χαμηλών αποθεμάτων από την περυσινή χρονιά), οδηγούν σε περαιτέρω συμπίεση της τιμής πώλησης του ελαιολάδου.
Για τους περισσότερους ελαιοπαραγωγούς η ζημιά είναι συντριπτική, αν συνυπολογίσουμε και την κακή περυσινή ελαιοπαραγωγική περίοδο που κόστισε 50 εκατομμύρια ευρώ στην τοπική οικονομία της Ηλείας.
Η χαμηλού βαθμού καθετοποίηση της παραγωγής, η απουσία εκστρατείας προώθησης, η έλλειψη μεταποιητικών μονάδων και το υψηλό ποσοστό διακίνησης του χύμα ελαιόλαδου, οδηγούν σε μικρή προστιθέμενη αξία του προϊόντος.
Την ίδια στιγμή, η απουσία ελέγχων στην αγορά και η πρόθεση ‘’εισαγωγής’’ ελαιολάδου από άλλες χώρες, ώστε να πωληθεί ως ‘’ελληνικό’’ στις διεθνείς αγορές, ενισχύουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό και οδηγούν στην πτώση της τιμής, την ίδια στιγμή που νέες χώρες μπαίνουν δυναμικά στην παραγωγή ελαιολάδου και το κόστος παραγωγής στη χώρα μας παραμένει υψηλό.
Ταυτόχρονα, ανοιχτό παραμένει το διατυπωθέν αίτημα του υπουργείου για αποζημιώσεις άνω των 30 εκατ. Ευρώ από την Ε.Ε. για την περυσινή χρονιά, λόγω μείωσης της παραγωγής εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και του δάκου.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
- Προτίθεται να επικαιροποιήσει το αίτημα προς την ΕΕ για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, να ζητήσει την εκ νέου ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης αλλά και να ενισχύσει τις δράσεις μεταποίησης εν όψει εφαρμογής του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2027;
- Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει, σε εθνικό επίπεδο, για τον έλεγχο της αγοράς και τη στήριξη του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μιχάλης Κατρίνης