30/04/202217:53

Μίνο Ραϊόλα: Έφυγε από τη ζωή ο Ιταλός ατζέντης μεγάλων ποδοσφαιρικών αστεριών

O μάνατζερ μεγάλων αστέρων του ποδοσφαίρου, Μίνο Ραίόλα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών μετά από πολύμηνη νοσηλεία σε νοσοκομείο του Μιλάνου – Υπήρξε μάνατζερ σπουδαίων παικτών όπως ο Ιμπραϊμοβιτς, ο Ποπγκά, ο Χάαλαντ, ο Μπέργκαμπ, ο Μπαλοτέλι και ο Βεράτι – Το ξεκίνημα από την πιτσαρία στην Ολλανδία και τα «χρυσά συμβόλαια» στο ποδόσφαιρο – Το αντίο του Ολυμπιακού

Δυο ημέρες μετά από το fakenews με τον θάνατο του ο Μίνο Ραϊόλα άφησε την τελευταία του πνοή στις 30 Απριλίου σε νοσοκομείου του Μιλάνου και σε ηλικία 54 ετών.

Ο διάσημος ατζέντης που ξεκίνησε από μια πιτσαρία στην Ολλανδία και έφτασε να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο με τις μεταγραφές του όπως ανακοίνωσε η οικογένεια του δεν άντεξε και έφυγε από τη ζωή.

Από τα χέρια του πέρασαν ποδοσφαιριστές όπως ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς, ο Ντένις Μπέργκαμπ, ο Πάβελ Νέντβεντ, ο Μάριο Μπαλοτέλι,  ο Ρομέλου Λουκάκου, ο Μάρκο Βεράτι, ο Πολ Πομπγκά  , ο Ερλινγκ Χάαλαντ αλλά και οι Ντε Λιχτ, Ντοναρούμα,Ντε Φράι, Χράφενμπερχ, Ντάμφρις, Μάλεν, Κλάιφερτ.

Το γραφείο του “έτρεχε” μια από τις πιο καυτές μεταγραφικές ιστορίες αυτής της περιόδου, του Νορβηγού Χάλααντ της Ντόρτμουντ, αλλά δεν έζησε για να μάθει σε ποια ομάδα θα υπογράψει.

Ολυμπιακός για Ραϊόλα: «Θρύλος και σπουδαίος φίλος»

Ο Ραϊόλα είχε φέρει και στον Ολυμπιακό τον Παϊτίμ Κασάμι και τον Βλάντιμιρ Βάις ενώ είχε κάτω από την μανατζερική του στέγη και τον Κώστα Μανωλά.  Είχε πολύ καλές σχέσεις με τον ισχυρό άνδρα του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο Ολυμπιακός δεν θα μπορούσε να μην αποχαιρετήσει τον Ραϊόλα.

«Με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Μίνο Ραϊόλα. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του για την απώλειά τους. Ο Μίνο είχε έναν εκπληκτικά μοναδικό χαρακτήρα, ήταν πραγματικός θρύλος και σπουδαίος φίλος. Έδωσε έναν γενναίο αγώνα μέχρι τέλους και πάντα θα τον θυμούνται για το απαράμιλλο πάθος και τις αξιοσημείωτες διαπραγματευτικές του ικανότητες, που τον οδήγησαν να γράψει ιστορία στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Θα λείψει πραγματικά», έγραψαν οι ερυθρόλευκοι στα social media.

Το μήνυμα της οικογένειας του Μίνο Ραϊόλα:

«Με ανείπωτη θλίψη μοιραζόμαστε τα νέα του θανάτου του πιο υπέροχου ποδοσφαιρικού ατζέντη που υπήρξε ποτέ. Ο Μίνο πάλεψε μέχρι το τέλος με την ίδια δύναμη που επέδειχνε και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να υπερασπιστεί τους παίκτες του. Η παρουσία του θα μας λείπει για πάντα.

Η αποστολή του Μίνο να κάνει το ποδόσφαιρο ένα καλύτερο μέρος για τους ποδοσφαιριστές θα συνεχιστεί με το ίδιο πάθος.

Ευχαριστούμε όλους σας για την τεράστια στήριξη που λάβαμε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και ζητάμε τον σεβασμό της ιδιωτικότητας της οικογένειας και των φίλων μας σε αυτή την περίοδο πένθους».

Πριν από δυο ημέρες ιταλικά δημοσιεύματα που έκαναν τον γύρο του κόσμου ήθελαν τον Ραϊόλα νεκρό αλλά ο ίδιος τα διεύψευσε με μήνυμα του στα social media:

«Η τωρινή κατάσταση της υγείας μου για όσους αναρωτιούνται: Είμαι πολύ εξοργισμένος που με πέθαναν δεύτερη φορά μέσα σε 4 μήνες. Φαίνεται ότι είμαι ικανός να αναστηθώ».

Την ίδια ημέρα τον επισκέφτηκε στο νοσοκομείο στο Μιλάνο ο Ζλάταν και τον είδε για τελευταία φορά αφού στις 30 Απριλίου ο Ιταλός ατζέντης έφυγε από τη ζωή.

Ζωή σαν μυθιστόρημα

Ο Ραϊόλα γεννήθηκε στην Ιταλία το 1967. Ο πατέρας του  το 1969 μετανάστευσε στην Ολλανδία όπου άνοιξε το πρώτο εστιατόριο. Δημιούργησε μία μεγάλη αλυσίδα που έφτασε μέχρι τα 25 εστιατόρια, με τον Ραϊόλα ως τον πρεσβύτερο γιο της οικογένειας να αναλαμβάνει τις δημόσιες σχέσεις.

Η πρώτη πιτσαρία ήταν  η “Napoli”. Από εκεί κατάγονταν. Από τον ιταλικό Νότο. Εκεί στην πιτσαρία στο Χάρλεμ άρχισε να φτιάχνει ατζέντα στο ποδόσφαιρο αφού είχε πελάτες ποδοσφαιριστές.

Από μικρός είχε λατρεία για το ποδόαφαιρο αλλά άρχισε να δουλεύει στην οικογενειακή πιτσαρία στην Ολλανδία όπου όπως είχε πει ο ίδιος το μόνο που δεν είχαν κάνει ήταν να φουρνίσει πίτσες.

Σπούδασε νομικά και ήξερε πολύ καλά και οικονομικά. Μιλούσε πέντε γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, ολλανδικά, πορτογαλικά και ιταλικά. Για πολλά χρόνια είχε ως έδρα το Μόντε Κάρλο. Ήταν πάντοτε με ένα κινητό τηλέφωνο στο χέρι και του άρεσε τρομερά το τσάι.

Σύμφωνα με το Forbes η περιουσία του την περσινή χρονιά έφτανε τα 73 εκατομμύρια ευρώ.

Στις αρχές του 2022 εισήχθη σε νοσοκομείο της Ιταλίας με πρόβλημα στα πνευμόνια. Πήρε εξιτήριο αλλά επέστρεψε σε νοσοκομείο του Μιλάνου. Εκεί άφησε και την τελευταία του πνοή.

Το ποδόσφαιρο σε πρώτο πλάνο 

Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ως μάνατζερ στο ποδόσφαιρο ήταν η μεταγραφή του Ολλανδού επιθετικού, Ντένις Μπέργκαμπ στην Ίντερ.  Ήταν το 1993 και ο Ντένις είχε αφήσει τον Άγιαξ για την Ίντερ. Η μεταγραφή στοίχισε 7.1 εκατ. λίρες.

Το 2016,  ο Ραϊόλα κέρδισε 41 εκατομμύρια λίρες από τη μεταγραφή του Πογκμπά, ύψους 89 εκατομμυρίων λιρών, από τη Γιουβέντους στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και πολλοί τον είπαν άπληστο. Εκείνος θα απαντήσει: «Ίσως το κοινό μπορεί επίσης να σκεφτεί: “Αν αυτός ο άνθρωπος είναι τόσο άπληστος και τόσο κακός, πώς είναι όλοι οι παίκτες του χαρούμενοι και μένουν μαζί του;».

Ακόμη και ο ίδιος είχε ξεχάσει πόσες μεταγραφές είχε κάνει στα χέρια του ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς, ο οποίος εκτός από ποδοσφαιριστής του ήταν και στενός του φίλος.  Σκαλίζοντας το αρχείο για παλιές δηλώσεις διαβάζουμε τι έλεγε ο Ζλάταν όταν γνώρισε τον Μίνο:  «Από την πρώτη στιγμή κατάλαβα ότι ήταν ένας αλαζονικός μαλ@@@@. Όπως ακριβώς ήμουν και εγώ».

Ο Ραϊόλα πραγματοποίησε τα πρώτα δειλά βήματα του ως ποδοσφαιρικός ατζέντης δίνοντας συμβουλές στον πρόεδρο της Χάαρλεμ. Τον βοήθησε πολύ η καταγωγή του από την Ιταλία. Γρήγορα απέκτησε διασυνδέσεις με τους κορυφαίους στη γειτονική χώρα η οποία στη δεκαετία του ’90 είχε το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο.

«Δεν είμαι ο βασιλιάς του Ήλιου» 

Οι πελάτες του οι κορυφαίοι στον κόσμο. Εκείνος έκανε με μεθοδικό τρόπο τις δουλειές  και πίστευε πως η ποδοσφαιρική πιάτσα τον ακολουθεί.

«Δεν είμαι ο βασιλιάς του Ήλιου, όμως όταν παίρνει μεταγραφή ένας ποδοσφαιριστής μου η αγορά με ακολουθεί. Κάθε μεταπήδηση ενός σπουδαίου παίκτη προκαλεί διεθνές ενδιαφέρον, όπως στην περίπτωση του Μπαλοτέλι. Καθορίζω το μεταγραφικό παζάρι γιατί έχω την ικανότητα να το κάνω. Υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι στη δουλειά μου.

23064639

Αυτοί που κάθονται σπίτι και κάνουν τηλεφωνήματα και εκείνοι, όπως εγώ που ταξιδεύω 300 μέρες τον χρόνο ρωτώντας ανθρώπους τι παίκτες χρειάζονται.

Επίσης θέλω να ξέρω τι σκέφτονται οι παίκτες, οι προπονητές και ο πρόεδρος της ομάδας. Μία καλή μεταγραφή είναι σαν γάμος. Προχωράς γιατί ο ένας θέλει τον άλλο. Πληρώνεις ένα τίμημα για όλα αυτά. Όταν είμαι στο Μονακό παίζω με τα παιδιά μου Playstation», είχε πει κάποτε ο Μίνο.

Μεγάλος του αντίπαλος ήταν ο μάνατζερ Ζόρζε Μέντες. Ο Πορτογάλος και ο Ιταλός είχαν τον απόλυτο έλεγχο της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής πιάτσας. Τους χώριζαν πολλά, τους ένωνε η αγάπη για το ποδόσφαιρο και το χρήμα.

Ο Μίνο Ραϊόλα έλεγε πάντα την άποψη του και η FIFA τον είχε πάει στα δικαστήρια για αυτό. Είχε αποκαλέσει “δικτάτορα” τον τότε πρόεδρο της Ζεπ Μπλάτερ και αιτία ήταν η μεταχείριση της FIFA στον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον πελάτη του Μέντεζ.

Στα μαχαίρια με τον Γκουαρδιόλα 

Δεν συμπαθούσε τον Πεπ Γκουαρδιόλα και το έδειχνε. Αιτία ήταν η συμπεριφορά του Καταλανού στον Ζλάταν ο οποίος έπαιξε από το 2009 έως το 2011 στην Μπαρτσελόνα.

«Ο Γκουαρδιόλα του φέρθηκε έτσι δίχως καμία εξήγηση. Αν τον ρωτήσεις δεν θα σου απαντήσει γιατί δεν παραδέχεται πως έκανε λάθος. Αν ξοδεύεις 79 εκατ. ευρώ και δεν τον χρησιμοποιείς τότε δεν μιλάμε μόνο για ηλίθια πράξη αλλά οικονομικά καταστροφική.

9042971

Οι περισσότεροι ατζέντηδες δεν θα κριτικάρουν την Μπαρτσελόνα φοβούμενοι πως δεν θα αγοράσει ξανά παίκτη τους. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει. Δεν σέβομαι ένα σύλλογο που δεν σέβεται τους παίκτες μου», είχε σημειώσει τότε.

Ο Σερ Άλεξ  Φέργκιουσον είχε πει για εκείνον:  «Είναι ένας χοντρός με μαφιόζικους τρόπους». Τον Μίνο ή τον λάτρευες ή τον μισούσες.

Το αντίο στον Μίνο 

Λίγη ώρα μετά από την ανακοίνωση από την οικογένεια για την απώλεια του Μίνο Ραϊόλα τα κορυφαία κλαμπ στον κόσμο τον «αποχαιρέτησαν» με μηνύματα τους στα social media.

Η Ρεάλ Μαδρίτης, η Ίντερ και η Μίλαν, η Παρί Σεν Ζερμέν αλλά και ο ισχυρός άνδρας της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι έστειλαν τα μηνύματα τους.

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα