04/06/202419:25

Μήνυμα Δημάρχου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Σάκη Μπαλιούκου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η 5η Ιουνίου και ως είθισται όλοι με μηνύματα και διακηρύξεις, τονίζουμε τη σημασία της προστασίας του και την αξία του για τη ζωή του ανθρώπου.

Όμως έχουμε περάσει πλέον τα όρια του συναγερμού για την καταστροφή του, η κλιματική κρίση είναι γεγονός και κάνει αισθητή την παρουσία της συχνά με ακραία καιρικά φαινόμενα, από την μία άκρη του πλανήτη μέχρι την άλλη.

Η αλόγιστη συμπεριφορά μας στη διαχείριση του Περιβάλλοντος, πότε με υπερκατανάλωση υδάτινων πόρων, πότε με ασύδοτη χρήση ενέργειας, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην υπερθέρμανση του πλανήτη, στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών με επακόλουθο την διάβρωση απέραντων παράκτιων περιοχών, την ερημοποίηση τεράστιων πεδινών εκτάσεων και τελικά καταλήγει να γίνεται η επιβίωση του ανθρώπου από δύσκολη έως αδύνατη.

Είναι επιτακτική ανάγκη πλέον να αποτελέσει για όλους μας πρώτη προτεραιότητα το Περιβάλλον. Όχι με σχέδια και στόχους για το απώτερο μέλλον, αλλά με άμεσες και ουσιαστικές ενέργειες που θα περιορίσουν την κλιματική κρίση που βιώνουμε και ίσως καταφέρουν να αντιστρέψουν τις δυσμενείς συνθήκες που τώρα επικρατούν.

Ο περιορισμός της κατανάλωσης των φυσικών πόρων, η εκτεταμένη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,
η αύξηση του πρασίνου, ο περιορισμός χημικών και όπλων μαζικής καταστροφής, ο τερματισμός πολεμικών συγκρούσεων, σίγουρα θα συμβάλλουν θετικά στην προστασία του Περιβάλλοντος. Σε αυτά πρέπει να σταθεί η προσοχή μας, αν ειλικρινά ενδιαφερόμαστε να εξασφαλίσουμε στις επόμενες γενιές ένα ανθρώπινο περιβάλλον. Είναι υποχρέωση και ευθύνη μας.

Ο Δήμαρχος

Σάκης Μπαλιούκος

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα