05/03/202310:57

Μήνυμα Δημάρχου Πύργου για την πανελλήνια ημέρα κατά του σχολικού Εκφοβισμού (6 Μαρτίου) και τις δράσεις του Δήμου Πύργου

Μήνυμα Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου για την Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού (6 Μαρτίου) και τις δράσεις του Δήμου Πύργου

Δυστυχώς και στον Πύργο είχαμε φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού. Αντιδράσαμε άμεσα, τόσο στο πλαίσιο της πρόληψης και της σωστής διαπαιδαγώγησης αλλά και με καταστολή-όπως αυτή επιτρέπεται. Αρχικά καλέσαμε το “Χαμόγελο του παιδιού” με το επιστημονικό του προσωπικό. Υλοποιήσαμε σε συνεργασία με την Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου ένα διαρκές πρόγραμμα παρέμβασης στα σχολεία και παράλληλα προβήκαμε σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία φύλαξης των σχολείων (στους εξωτερικούς χώρους) όπου είχαν παρατηρηθεί τέτοια φαινόμενα.

Μετά από αρκετούς μήνες, έχει εξαλειφθεί απόλυτα το φαινόμενο και δεν είχαμε επανάληψη ανάλογων περιστατικών. Υπήρξε συμμόρφωση και αυτών που επιδίδονταν σ’ αυτή τη συμπεριφορά, όπως και μια ανώτερη συμπεριφορά από τους υπόλοιπους μαθητές που δεν επέτρεπε πλέον να δημιουργούνται τέτοιες εστίες.

Σε πρόσφατη συνεργασία που είχαμε με το “Χαμόγελο του παιδιού” προκύπτει μια τεράστια διαδραστικότητα στο σύστημα , με πολλούς μαθητές να απευθύνονται στους ειδικούς επιστήμονες, να δίνουν πληροφορίες για πιθανές εστίες σχολικού εκφοβισμού, να λαμβάνουν καθοδήγηση, να συζητούν.

Αυτό ήταν και η επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Η συζήτηση του προβλήματος. Όχι η λογική της εξόντωσης και της τιμωρίας, αλλά η λογική της πρόληψης, της αφομοίωσης, της εκτόνωσης, της δημιουργικής συνύπαρξης όλων των διαφορετικοτήτων στις σχολικές κοινότητες.
Το πρόγραμμα συνεχίζεται να υλοποιείται και πιστεύω ότι αυτό είναι μια ασπίδα άμυνας απέναντι στη βία που προβάλλεται σε όλο το “πολιτιστικό μόρφωμα” του σύγχρονου κόσμου.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα