06/10/202012:16

Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με Στόλντεμπεργκ: Η Τουρκία να κλείσει το δρόμο της κρίσης και να ανοίξει το δρόμο της λύσης

«Μένει να φανεί αν πρόκειται για ειλικρινή κίνηση ή για πρόσκαιρo ελιγμό» είπε για τη στάση της Άγκυρας ο πρωθυπουργός – Στόλντεμπεργκ: Σημαντική για την αποκλιμάκωση η δημιουργία «κόκκινης γραμμής» Ελλάδας-Τουρκίας

Μήνυμα στην Τουρκία ότι εναπόκειται στην ίδια να κλείσει το δρόμο της κρίσης και να ανοίξει το δρόμο της λύσης έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να τη συναντήσουμε στον δεύτερο δρόμο και είμαι αισιόδοξος ότι αυτόν τον δρόμο θα ακολουθήσουμε γιατί είναι προς όφελος των λαών μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Υποδεχόμαστε θετικά ένα πρώτο βήμα της αποκλιμάκωσης της πρόσφατης έντασης. Μένει να φανεί αν προκειται για ειλικρινή κίνηση ή για πρόσκαιρο ελιγμό και αν είναι μέρος πολιτικής που σέβεται το διεθνές δίκαιο ή ενα φωτεινό διάλειμμα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Προσδοκούμε συνέχεια και συνέπεια από τους γείτονες και περιμένουμε τον ορισμό ημερομηνίας έναρξης διερευνητικών επαφών» πρόσθεσε.

Δείτε τις δηλώσεις των κ. Μητσοτάκη και Στόλντεμπεργκ:

Συνεχίζοντας τις αναφορές του στην Τουρκία και όλα μεσολάβησαν τους τελευταίους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «γεγονότα που απειλούν την ειρήνη, την σταθερότητα και την ίδια τη συνοχή του ΝΑΤΟ» και παρατήρησε ότι «όταν αμφισβητεί τα δικαιώματα του ενός ανοίγει ο δρόμος της αμφισβήτησης και των δικαιωμάτων των άλλων. Δεν είναι ένα θέμα διμερές αλλά αφορά όλους τους εταίρους του βορειοατλαντικού συμφώνου».

«Πρόκειται για μια πρόκληση στην Ευρώπη σε μια περιοχή που την αφορά ιδιαίτερα» συνέχισε ο πρωθυπουργός παραθέτοντας ως χαρακτηριστικό δείγμα επιλογών της Άγκυρας «που στρέφονται κατά των δικαιωμάτων του ΝΑΤΟ την απόκτηση των πυραύλων S-400».

«Επανέλαβα στον Γενικό Γραμματέα ότι η Ελλάδα όσο πιστή παραμένει στα εθνικά της δίκαια τόσο σταθερά επιδιώκει την ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Η Ελλάδα, είπε ο κ. Μητσοτάκης, είναι έτοιμη για διάλογο σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου αλλά και την αρχή της αλληλεγγύης ενώ υπηρετεί με προσήλωση την αποχή από κάθε απειλή χρήσης βίας όπως προβλέπει η ιδρυτική συνθήκη.

Υπογράμμισε, δε, για μια ακόμη φορά οτι το μόνο αντικείμενο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας είναι ο ορισμός θαλασσίων ζωνών.

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τη δημιουργία μηχανισμού αποκλιμάκωσης «με ένα καλό κείμενο όπου ρητά αναφέρεται η αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και η δημιουργία μιας απευθείας 24ωρη γραμμής επικοινωνίας των επιτελών Ελλάδας-Τουρκίας».

Ωστόσο σημείωσε ότι «τα μέτρα αυτά είναι μόνο τεχνικά που ακολούθησαν αλλά δεν απέτρεψαν μια κρίση. Γιατί σε τόσο καίριες επιλογές σημασία έχουν αυτές που υποδηλώνουν την πολιτική βούληση των χωρών».

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για τις πρόσφατες αποφάσεις για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων» συνέχισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι ενημέρωσε τον ΓΓ του ΝΑΤΟ «και για την απόφασή μας να ενισχύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις με 15.000 εξειδικευμένα μόνιμα στελέχη».

Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που συστηματικά και την περίοδο της κρίσης ξόδευε πάνω από 2% του ΑΕΠ της για τις αμυντικές δαπάνες, είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως ακρογωνιαίος λίθος του ΝΑΤΟ είναι η αρχή της αλληλεγγύης. Η λέξη συμμαχία σημαίνει μαζί στη μάχη. Εν προκειμένω μαζί στη μάχη για την Ειρήνη, την Ασφάλεια, τη Συνεργασία.

ΓΓ ΝΑΤΟ: Σημαντικός ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης

Απο την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε πολύτιμο σύμμαχο την Ελλάδα επισημαίνοντας ότι «είμαστε ευγνώμονες για τη συμπεριφορά σας. Καλωσορίζουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα δαπανά πάνω από το 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές της δαπάνες. Όλη αυτή η συνεισφορά κρατά την Ελλάδα και το ΝΑΤΟ ισχυρό».

«Για πολλά χρόνια η Ελλάδα ήταν στην προμετωπίδα του αγώνα κατά της προσφυγικής κρίσης. Το ΝΑΤΟ ήταν αλληλεγγυο στην Ελλάδα» συνέχισε ο ΓΓ της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Όσον αφορά την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο ο κ. Στόλτενμπεργκ καλοσώρισε τη δημιουργία «κόκκινης γραμμής» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία σημειώνοντας ότι «ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης μπορεί να βοηθήσει να δημιουργηθεί ο χώρος για διπλωματικές προσπάθειες. Η άμβλυνη των αντιθέσεων μπορεί να γίνει μέσω του διαλόγου».

«Ευχαριστώ για την σημαντική και άοκνη προσπάθεια στη συμμαχία» κατέληξε ο κ. Στόλτενμπεργκ ο οποίος αναφέρθηκε στον μηχανισμό αποκλιμάκωσης και σε ανάρτησή του στο Twitter μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων στο Μαξίμου.

Εικόνα

Είχε προηγηθεί η κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Στόλτενμπεργκ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και διευρυμένη σύσκεψη στην οποία μετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρέθεσε πρόγευμα εργασίας στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ παρουσία και του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η διαδικασία διαλογισμού για το μέλλον της Συμμαχίας, καθώς και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα