Στο ΦΕΚ η απόφαση για ένταξη στον εξωδικαστικό επιχειρηματικών οφει...
01/08/201916:35

Μόλις 50 μεγάλες επιχειρήσεις στον εξωδικαστικό

[ad_1]

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17.07

της Αλεξάνδρας Γκίτση

Κοντά τρία χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού, για τη ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων σε Τράπεζες, Δημόσιο, ΟΤΑ και Ασφαλιστικά Ταμεία, πολύ λίγες είναι οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί και έχουν καταφέρει να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Μόλις 50 ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδ. Γεωργιάδης, από τα 2.000 και πλέον νομικά πρόσωπα που έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους.

Προκειμένου να γίνει περισσότερο λειτουργικός ώστε να ενταχθεί μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων το υπουργείο προωθεί αλλαγές στον νόμο του εξωδικαστικού μηχανισμού ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία για να μπορέσουν επιχειρήσεις να είναι βιώσιμες. “Το δημόσιο συμφέρον είναι ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να επιβιώσουν”, είπε ο ίδιος.

Επίσης ανέφερε πως το υπουργείο έχει εγκαινιάσει στενό διάλογο με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για την επιβράβευση των συνεπών οφειλετών, “γιατί δεν γίνεται ο ασυνεπής να έχει καλύτερη αντιμετώπιση από τον συνεπή.” Ανοικτός διάλογος υπάρχει και με τους CEO’s των ελληνικών τραπεζών.

Από τα επίσημα στοιχεία για την πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού (τέλη Ιουνίου), τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης έχουν ξεκινήσει 61.455 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες. Έχουν υποβληθεί 6.847 αιτήσεις από επιχειρήσεις, ομόρρυθμους εταίρους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και ρυθμίσει τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο 2.076 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες,  δηλ. περίπου 1 στους 3,3 οφειλέτες που υπέβαλαν αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας (π.χ. διαπραγμάτευση με τους πιστωτές).

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε  και στο θέμα της προστασίας των τραπεζικών στελεχών για θέματα “κουρέματος” δανείων. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι έκανε λάθος διατύπωση πριν λίγο καιρό κάνοντας λόγο για ασυλία των στελεχών.

“Συζητάμε προστασία για τραπεζικά στελέχη που θα διασφαλίζει προστασία από κακόβουλες αιτιάσεις εναντίον τραπεζών. Δεν μπορεί να επικρέμεται πάνω από τα κεφάλια των στελεχών η απειλή. Όχι όμως ποινική ασυλία αλλά προστασία από κακόβουλες ενέργειες που θα διασφαλίζει αφενός την προώθηση των διαδικασιών αλλά και το να δίδεται ένα μήνυμα ότι δεν μπορεί αν κάνει κάτι κάποιος παράνομο ατιμώρητο” τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα