10/06/202121:01

«Μποτιλιάρισμα» στο δρόμο για την Αφροδίτη: Μετά τις ΗΠΑ και η Ευρώπη στέλνει αποστολή

Tο ευρωπαϊκό Envision αναμένεται να φτάσει στον γειτονικό πλανήτη το 2034-35 – Η NASA ανακοίνωσε πριν από μία εβδομάδα τις αποστολές Veritas και Davinci+

Μπορεί να πέρασαν 30 χρόνια απουσίας από την γειτονική Αφροδίτη, τώρα όμως οι αποστολές ανακοινώνονται η μία μετά την άλλη.

Έπειτα από τις ανακοινώσεις της NASA για τη διπλή αποστολή στον κοντινότερο πλανήτη στη Γη, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) ανακοίνωσε ότι επέλεξε το διαστημικό όχημα Envision για τη μελέτη του αφιλόξενου πλανήτη.

Η ESA έκανε την ανακοίνωση μία εβδομάδα αφότου η NASA ανακοίνωσε τις δύο δικές της αποστολές, γνωστές ως Veritas και Davinci+.

Το τρίο των διαστημοπλοίων θα ξεκινήσει από τη Γη προς το τέλος αυτής της δεκαετίας και οι αποστολές παρατήρησης θα διαρκέσουν από τις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του 2030.

Το Envision αναμένεται να φτάσει στον γειτονικό πλανήτη το 2034-35.

«Και οι τρεις αποστολές είναι εξαιρετικά συμπληρωματικές», δήλωσε στο BBC η Δρ Φιλίππα Μέισον, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Envision από το Imperial College London στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αποστολή Davinci+ θα μελετήσει τη σύνθεση της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης για να κατανοήσει την εξέλιξη της και να προσδιορίσει με βεβαιότητα αν όντως κάποτε ο πλανήτης διέθετε ωκεανό.

Η αποστολή Veritas θα χαρτογραφήσει την επιφάνεια της Αφροδίτης για να ρίξει φως στη γεωλογική ιστορία της Αφροδίτης και γιατί εξελίχθηκε τόσο διαφορετικά από εκείνη της Γης.

Η αποστολή του Envision είναι παρόμοια αλλά πιο επικεντρωμένη στις θεωρούμενες «ηπείρους» της Αφροδίτης, από τις οποίες ενδεχομένως κατανοήσουμε τα γεωλογικά μυστικά της.

«Η Αφροδίτη είναι ο κοντινότερος γείτονάς μας και ο μόνος πλανήτης στο μέγεθος της Γης που μπορούμε να επισκεφτούμε» εξήγησε ο Δρ Κόλιν Γουίλσον του Oxford University.

«Νομίζουμε ότι είναι γεωλογικά ενεργή. Αν συμβαίνει αυτό, θέλουμε να μάθουμε γιατί η Αφροδίτη δεν κατέληξε σαν τη Γη; Ή, ίσως, ακόμη καλύτερη ερώτηση είναι: Γιατί δεν εξελίχθηκε η Γη σαν την Αφροδίτη;» συμπλήρωσε.

Η Αφροδίτη σήμερα αποτελεί μία καυτή και πνιγηρή «κόλαση», με θερμοκρασίες που λιώνουν ακόμη και μέταλλα. Οι επιστήμονες θεωρούν όμως ότι δεν ήταν πάντοτε έτσι, αλλά πιθανώς υπήρξε ο πρώτος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος με κατοικήσιμο κλίμα και ωκεανό. Σύμφωνα με την κυρίαρχη επιστημονική υπόθεση, η Αφροδίτη έπεσε στο μακρινό παρελθόν θύμα ενός εκτός ελέγχου «φαινομένου του θερμοκηπίου».

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα