01/08/202120:55

Ν.Ε. Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο…

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηλείας τους τελευταίους μήνες έχει αποδυθεί σ’ έναν κοπιώδη και άνισο αγώνα κατά του Υ.ΠΑΙ.Θ. και της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών για τη διατήρηση των δύο πανεπιστημιακών τμημάτων, Γεωπονίας και Μουσειολογίας, στον νομό.

1.    Έχει πολλάκις καταδείξει τα επίδικα αλλά και τα συμπαρομαρτούντα της κατάργησης, συγχώνευσης και αναστολής λειτουργίας των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στον νομό μας.

2.    Έχει παντοιοτρόπως διασυνδέσει την όλη διαχείριση του ζητήματος με το σύνολο της κυβερνητικής εκπαιδευτικής πολιτικής.

3.    Έχει εξαρχής εστιάσει στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών στη διευκόλυνση των κυβερνητικών σχεδίων.

Σήμερα, με αφορμή το Σχέδιο Προεδρικού διατάγματος που υπερψήφισε η Σύγκλητος του Παν. Πατρών θα επιχειρήσουμε, αφού ανακαλέσουμε το χρονικό της πολιτικής της κυβέρνησης στο εν λόγω ζήτημα, να αποδομήσουμε για μια ακόμη φορά το σκεπτικό της και να αποκαλύψουμε το παρασκήνιο των νόμιμων, κατά τα άλλα, ενεργειών της.

  • 24/1/2020: δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νόμος 4653 που ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για την υπονόμευση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων του ΣΥΡΙΖΑ , αφού θέτει σε αναστολή τη λειτουργία 37 νεοσύστατων Πανεπιστημιακών Τμημάτων και, το σημαντικότερο, συστήνει την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης» (ΕΘ.Α.Α.Ε.), το Ανώτατο Συμβούλιο της οποίας εισηγείται, μεταξύ άλλων, την ίδρυση, συγχώνευση, κατάτμηση, κατάργηση, μετονομασία των Α.Ε.Ι. και των επιμέρους ακαδημαϊκών μονάδων τους βάσει των προτάσεων που καταθέτουν οι Σύγκλητοι των Πανεπιστημίων.
  • Φεβρουάριος 2021: δημοσιεύεται το Στρατηγικό Σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, βάσει του οποίου προτείνεται: α) η συνένωση του τμήματος «Γεωπονίας» με έδρα την Αμαλιάδα και «Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής» με έδρα το Μεσολόγγι σε «Τμήμα Γεωπονίας» με έδρα το Μεσολόγγι, β) η συνένωση του Τμήματος Μουσειολογίας με το Τμήμα «Ιστορίας-Αρχαιολογίας» με ονομασία Τμήμα «Ιστορίας-Αρχαιολογίας» και έδρα την Πάτρα.
  • 22/3/2021: Με ισχυρή πλειοψηφία ψηφίζεται ο Στρατηγικός Σχεδιασμός Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών στην Έκτακτη Συνεδρίαση της Συγκλήτου.
  • 1/4/2021: με την υπ’ αριθμ. 185 απόφασή της η Σύγκλητος «υπαναχωρώντας» προτείνει την ένταξη των δύο τμημάτων στο υπό διαμόρφωση μηχανογραφικό δελτίο για το 2020-2021με δραματική μείωση ωστόσο των εισακτέων τους.
  • 13/5/2021: ανακοινώνεται από το Υ.ΠΑΙ.Θ ο αριθμός των εισακτέων ανά τμήμα και σχολή. Για τα δύο τμήματα δεν προβλέπονται καθόλου εισακτέοι.
  • 27/7/2021: τίθεται στη διάθεση της Συγκλήτου του Παν. Πατρών Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος αναφορικά με την ίδρυση, κατάργηση/συγχώνευση, αναδιάρθρωση σχολών και τμημάτων.
  • 29/9/2021: η Σύγκλητος εγκρίνει στο σύνολό του το συγκεκριμένο προσχέδιο και αναμένονται πια οι σχετικές διαδικασίες του Υπουργείου για να γίνει αυτό νόμος του κράτους.

Απαραίτητες διευκρινίσεις:

1.    Το εν λόγω Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος ανήκει στην κατηγορία των κανονιστικών, δηλαδή φορέας της νομοθετικής εξουσιοδότησης είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την προσυπογραφή, φυσικά, της αρμόδιας Υπουργού, καθώς αφορά σε ειδικό θέμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το Σχέδιο καταρτίζεται από την καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργό και διαβιβάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να ελεγχθεί ως προς τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητά του. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβιβάζεται εντέλει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το συγκεκριμένο προσχέδιο βρίθει «δημιουργικών ασαφειών», άρθρων που όχι απλά αγγίζουν την αντισυνταγματικότητα, αλλά και που προκλητικά την υποθάλπουν. Και ρωτάμε: δε γνωρίζουν τις ρήτρες αυτές οι νομικοί του Υπουργείου και οι Πανεπιστημιακοί που τις ενέκριναν ή ελπίζουν σε μια θετική γνωμοδότηση του ΣΤΕ;

2.    Η συγκεκριμένη νομοπαραγωγική διαδικασία, όπως εύλογα αντιλαμβανόμαστε ακόμη κι οι μη νομομαθείς, απαιτεί ένα ικανό χρονικό διάστημα για να διεκπεραιωθεί. Ήδη από τον Φλεβάρη η ηλειακή κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό. Τοπική αυτοδιοίκηση, σωματεία, πολιτικές επιτροπές, Εκκλησία, αλλά προπάντων οι φοιτητές/τριες των τμημάτων κι οι οικογένειές τους βιώνουν έναν άνευ προηγουμένου πόλεμο νεύρων αγνοώντας τι και πότε πραγματικά θα συμβεί και ευρισκόμενοι/ες συνεχώς και τεχνηέντως καθημερινά αντιμέτωποι με μια διαδικασία εξεύρεσης λύσεων που θα βγάλουν τον νομό απ’ τον κυκεώνα της ακαδημαϊκής απομόνωσης, τον οποίο έχει επιβάλει η κυβέρνηση. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση με τα επικοινωνιακά της τερτίπια, τις καθυστερήσεις και τις δήθεν «αντιπροτάσεις» που τόσο ανερυθρίαστα επιτρέπει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, επενδύει στη λήθη∙ γνωρίζει, κι αν δεν το γνώριζε, το είδε στην πράξη, ότι με το «δόγμα του σοκ»  δεν καταφέρνει τίποτα όταν έχει απέναντί της συσπειρωμένη την κοινωνία. Κι αυτό συμβαίνει στην περίπτωση του νομού μας!

Από την κυβέρνηση της ΝΔ ξέραμε και ξέρουμε τι να περιμένουμε…

Όμως μας προκαλεί για μια ακόμη φορά αλγεινή εντύπωση η στάση της Πρυτανείας ενός απ’ τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας μας! Εύλογα αναρωτιόμαστε κι εμείς αλλά και ο λοιπός ακαδημαϊκός κόσμος πώς ο επερχόμενος επιχειρηματικός χαρακτήρας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που κρύβεται, ευτυχώς για μας όχι και τόσο καλά, πίσω απ’ την περίφημη «αυτονομία» κι η ταυτόχρονη αποδημοκρατικοποίηση του κατεξοχήν δημοκρατικού ελληνικού πανεπιστημίου, η μεθοδευμένη υποβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου, η υποχώρηση εν γένει του δημόσιου έναντι του ιδιωτικού, βρίσκει βολική τη συγκεκριμένη Πρυτανεία! Κι έχουμε κάθε δικαίωμα να κάνουμε δεύτερες σκέψεις για τα «ανταποδοτικά οφέλη», τα οποία φυσικά και σε καμία περίπτωση δεν προορίζονται ούτε για τον φοιτητικό πληθυσμό ούτε για τις τοπικές κοινωνίες!

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αίσθημα ευθύνης και με σημαία την κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη συνεχίζει τη μάχη απέναντι στην πιο ανάλγητη δεξιά κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος μας! Ο Πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας, προσωπικά δεσμεύτηκε για την αποκατάσταση και αυτής της αδικίας που πλήττει τον νομό μας!

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηλείας με σταθερές κι ακλόνητες θέσεις υπηρετεί τα τοπικά συμφέροντα και συμπλέει με όλες εκείνες τις δυνάμεις που συνεχίζουν να αντιστέκονται στα καταστροφικά κι εκδικητικά σχέδια της κυβέρνησης για τον τόπο μας!

Δε συναινούμε σε καμία περαιτέρω υποβάθμιση της Ηλείας!

Όσοι την επιδιώκουν θα μας βρίσκουν συνεχώς απέναντί τους!

 

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηλείας

Τμήμα Παιδείας – Πολιτισμού

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα