Ν. Φαρμάκης: «Η πρόσβαση των ΑμεΑ στη θαλάσσια απόλαυση δεν είναι προνόμιο, είναι ανάγκη»
Ν. Φαρμάκης: «Η πρόσβαση των ΑμεΑ στη θαλάσσια απόλαυση δεν είναι προνόμιο, είναι ανάγκη»
Την εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος αυτόνομης πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στη θάλασσα (SEATRAC) παρακολούθησε σήμερα Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης στην παραλία της Άκολης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Αχαΐας, Χαράλαμπο Μπονάνο.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει προχωρήσει ήδη στην τοποθέτηση πέντε ηλεκτροκίνητων ραμπών κολύμβησης για άτομα με κινητικά προβλήματα στην Π.Ε Αχαΐας και συγκεκριμένα στις πολυσύχναστες θαλάσσιες περιοχές Λακκόπετρας του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, Βραχνεϊκων και Αγίου Βασιλείου του Δήμου Πατρέων, Άκολης και Ακράτας του Δήμου Αιγιάλειας.
«Καταφέραμε και ολοκληρώσαμε την εγκατάσταση των πέντε πρώτων συστημάτων SEATRAC μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, συντομότερα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Ανταποκριθήκαμε με ταχύτητα στα αιτήματα να είναι προσβάσιμες οι παραλίες μας από τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Γιατί ο προσβάσιμος τουρισμός και η ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτών στην θαλάσσια απόλαυση, δεν είναι προνόμιο, αλλά ανάγκη. Αντίστοιχη διαδικασία ακολουθείται για τις Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Φαρμάκης.
Από την πλευρά του ο κ. Μπονάνος πρόσθεσε ότι «η Περιφέρεια δεν «κέρδισε» μόνο στη μάχη με τον χρόνο, αλλά και ως προς το κόστος της εγκατάστασης» και εξήγησε: «Εξασφαλίσαμε προνομιακούς όρους συνεργασίας με τον ανάδοχο που είναι και ο εφευρέτης του συστήματος. Έτσι, ο ίδιος θα έχει την ευθύνη της συντήρησης και των επισκευών, ώστε τα ολοκαίνουργια συστήματα SEATRAC που εγκαταστήσαμε να είναι σε διαρκή λειτουργία και να μην αχρηστεύονται στη μέση της σεζόν».
Το σύστημα SEATRAC αποτελεί ελληνική καινοτομία. Είναι μια καταχωρημένη πατέντα από την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών. Λειτουργεί σαν βοηθητικός εξοπλισμός, ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση στη θάλασσα, χωρίς καμία άλλη βοήθεια, σε άτομα με κινητική αναπηρία ή περιορισμένη κινητικότητα.