24/04/202417:04

Ν. Κοροβέσης: Απαντήσεις του Αντιπ/άρχη Π.Ε. Ηλείας σε επερωτήσεις απο την αντιπολίτευση για θέματα της Ηλείας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτ. Ελλάδας

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ : Συζήτηση της υπ’ αριθ. 18/2024 Επερώτησης του Περιφερειακού Συμβούλου της παράταξης «ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» κ. Διαμαντόπουλου Κων/νου, σχετικά με την αξιοποίηση του Καϊάφα και τον ρόλο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το πρόγραμμα στο οποίο είχε ενταχθεί ο Καϊάφας δεν αφορούσε τη Διαχειριστική Αρχή. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορούσε ΕΠΑΝΕΚ το οποίο αποτελεί τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Οικονομίας. Προφανώς, σχετική ανωριμότητα το έθεσε εκτός προγράμματος και απεντάχθηκε. Η Διαχειριστική Αρχή δεν δύναται να χρηματοδοτήσει περιοχή χαρακτηρισμένη Natura. Αυτό είναι εφικτό μόνο από χρηματοδοτικό εργαλείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Προφανώς δεν γνωρίζει ο κ. Διαμαντόπουλος καθώς δεν ήταν μέλος στο ΠΣ της περασμένης θητείας, ότι ως Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, είχα κάνει επαφές με την τότε διευθύντρια της ΕΤΑΔ τα οποία έχουν δρομολογηθεί.Είχαμε συζητήσει 2 θέματα:1. Να ενταχθεί ο Καϊάφας στα ειδικά χωροταξικά σχέδια για τον τουρισμό 2. Υστερα από πίεση το 2023 από την Περιφερειακή Αρχή και βουλευτές της Ηλείας, εκδόθηκε πρόσκληση ενδιαφέροντος για το business plan του Καϊάφα3. Να αξιοποιηθεί το Παρά Θιν’ Αλός και η ευρύτερη περιοχή.

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ : Συζήτηση της υπ’ αριθ. 25/2024 Επερώτησης του Περιφερειακού Συμβούλου της παράταξης «ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» κ. Κοτρωνιά Νικολάου, σχετικά με την ετοιμότητα για τις δασικές πυρκαγιές στη Δυτική Ελλάδα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Π.Ε. Ηλείας έχει ήδη προβεί στην διενέργεια ημερίδας (21/04) με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των δημάρχων και των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων ενώ έγινε ένα Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας (ΤΕΣΟΠΠ) (22/04) Τα μέτρα πρόληψης που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα αφορούν αρχικά τους καθαρισμούς που έχει κάνει η Διεύθυνση Δασών Ηλείας σε ευαίσθητα οικοσυστήματα και άλλες περιοχές συνολικού εμβαδού 6.747 στρεμμάτων , έχει δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη ως πιλοτικό πρόγραμμα στην Σμέρνα ενώ έχουν εγκριθεί και εντάσσονται μελέτες βελτίωσης και συντήρησης αντιπυρικών λωρίδων.

Για πυροσβεστικά εναέρια μέσα καθώς και για την ομάδα ΕΜΟΔΕ έχει αποσταλεί έγγραφο στο υπουργείο. Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας είναι σε ετοιμότητα και έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την συντήρηση των μηχανημάτων που συμμετέχουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ενώ υπάρχει και σχέδιο έτοιμο προς υλοποίηση για τις δράσεις αυτές.Οι πυροσβεστικοί κρουνοί και οι δεξαμενές έχουν ελεγχθεί από την Πυροσβεστική υπηρεσία.


Οσον αφορά τον καθαρισμό του οδικού δικτύου είναι σε εξέλιξη μια εργολαβία συντήρησης (καθαρισμός) του οδικού δικτύου, μια που αφορά των καθαρισμό των τάφρων ενώ παράλληλα τα μηχανήματα της Π.Ε. Ηλείας καθαρίζουν σε σημεία που είναι αναγκαίο.Ο συντονισμός και η επικοινωνία είναι συνεχής με την διεξαγωγή ενημερώσεων των εμπλεκόμενων φορέων και με την συνεδρίαση των συντονιστικών οργάνων πολιτικής προστασίας. Είναι συνεχής η επικοινωνία κυρίως με την πυροσβεστική υπηρεσία Τα υφιστάμενα σχέδια έχουν επικαιροποιηθεί.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα