25/11/202115:33

Ανδρέας Νικολακόπουλος: Να καλυφθούν τα κενά των δικαστικών υπαλλήλων προς αποφυγή ταλαιπωρίας και καθυστερήσεων σε Πρωτοδικεία και Εισαγγελίες της Ηλείας

Η ΝΕΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Να καλυφθούν τα κενά των δικαστικών υπαλλήλων
προς αποφυγή ταλαιπωρίας και καθυστερήσεων

• Ο βουλευτής παρουσιάζει αναλυτικά την κατάσταση και τονίζει την επιτακτική ανάγκη κάλυψης θέσεων που σε λίγο διάστημα θα γίνουν ακόμη περισσότερες
και θα μεγαλώσουν το πρόβλημα σε Πρωτοδικεία και Εισαγγελίες

Νέα παρέμβαση που αφορά στην πρόσληψη υπαλλήλων για τα Πρωτοδικεία και τις Εισαγγελίες Ηλείας και Αμαλιάδας, ώστε να καλυφθούν κενά εξαιτίας των οποίων παρατηρούνται δυσλειτουργίες, έκανε με ερώτησή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα ο βουλευτής του Νομού μας Ανδρέας Νικολακόπουλος.
Η ανάγκη μάλιστα αυτή, όπως τονίζει ο κ. Νικολακόπουλος, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική μετά και την επιστροφή στην κανονική λειτουργία των Δικαστηρίων, αφού παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση υποθέσεων και ως εκ τούτου μεγάλη ταλαιπωρία σε δικηγόρους και πολίτες.
Με δεδομένο επίσης ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει η διαδικασία πρόωρης συνταξιοδότησης δικαστικών υπαλλήλων, που είναι ήδη σε εξέλιξη, αναμένεται να οξυνθεί η κατάσταση για αυτό και απαιτείται η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος από την Πολιτεία.
Ο Ηλείος βουλευτής, που είχε επισημάνει το συγκεκριμένο θέμα και στο παρελθόν στον Υπουργό Δικαιοσύνης, με την ερώτησή του ειδικότερα αναφέρει τα εξής :
«Από τον Σεπτέμβριο του 2021, μετά από μία περίοδο αναστολής ή περιορισμένης λειτουργίας των Δικαστηρίων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, επανήλθε η κανονική λειτουργία των Δικαστηρίων σε όλες τις διαδικασίες, με υγειονομική και δικονομική ασφάλεια όπως προβλέπεται από τις σχετικές αποφάσεις.
Στόχος όλων είναι να διασφαλιστεί η διαρκής και απρόσκοπτη λειτουργία τους, με σκοπό την ταχύτατη διεκπεραίωση των υποθέσεων και την έγκαιρη απονομή της δικαιοσύνης.
Για να συμβεί αυτό πέραν της τήρησης των μέτρων, που θα διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία, απαιτείται και η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων σε προσωπικό δικαστικών υπαλλήλων.
Με την επάνοδο στην κανονική λειτουργία των Δικαστηρίων αναδείχθηκε εκ νέου το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται δυσλειτουργίες, δικηγόροι και πολίτες ταλαιπωρούνται και καθυστερεί η διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.

ΜΕΓΑΛΟΣ ΟΓΚΟΣ
ΤΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Στον νομό Ηλείας παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις στο Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας που εδρεύει στον Πύργο, καθώς και στο Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αμαλιάδας. Πρόκειται για τις υπηρεσίες που συγκεντρώνουν μεγάλο όγκο δικαστικών υποθέσεων, της νότιας και βόρειας Ηλείας αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να καταγράφονται καθυστερήσεις και οι υπηρετούντες δικαστικοί υπάλληλοι έχουν να διεκπεραιώσουν μεγάλο αριθμό υποθέσεων.
Η κατάσταση αναμένεται να επιβαρυνθεί επιπλέον το προσεχές διάστημα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πρόωρης συνταξιοδότησης δικαστικών υπαλλήλων και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω οι κενές οργανικές θέσεις.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ
ΤΩΝ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ

Στο Πρωτοδικείο Ηλείας οι οργανικές θέσεις γραμματέων είναι είκοσι τρεις (23) σε αριθμό και αυτή την στιγμή υπηρετούν δεκατέσσερις (14) υπάλληλοι, ως εκ τούτου υπάρχουν εννέα (9) κενές θέσεις.
Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας οι οργανικές θέσεις γραμματέων είναι δεκατέσσερις (14) και υπηρετούν δώδεκα (12), ενώ ήδη έχουν δηλώσει παραίτηση λόγω συνταξιοδότησης δύο υπάλληλοι, ως εκ τούτου οι κενές θέσεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι τέσσερις (4). Σε ότι αφορά τους επιμελητές, ο οργανικές θέσεις είναι έξι (6) και υπηρετούν πέντε (5), δηλαδή υπάρχει ένα κενό.
Στο Πρωτοδικείο Αμαλιάδας οι οργανικές θέσεις συνολικά είναι είκοσι μία (21) σε αριθμό και αυτή τη στιγμή υπηρετούν δεκατρείς (13). Καταγράφονται επτά (7) κενές θέσεις σε γραμματείς και μία (1) κενή θέση επιμελητή.
Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αμαλιάδας οι οργανικές θέσεις γραμματέων είναι δώδεκα (12) και υπηρετούν εννέα (9), δηλαδή καταγράφονται τρεις (3) κενές θέσεις και οι οργανικές θέσεις επιμελητών είναι έξι (6) και αυτή την στιγμή υπηρετούν τέσσερις (4), καταγράφονται δηλαδή δύο (2) κενά.
Ως εκ τούτου, η Πολιτεία θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα το θέμα της πρόσληψης δικαστικών υπαλλήλων, για να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τα Δικαστήρια.

ΑΠΟ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΣΕΠ

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:
1.Περιλαμβάνονται τα Πρωτοδικεία Ηλείας και Αμαλιάδας και οι Εισαγγελίες Πρωτοδικών Ηλείας και Αμαλιάδας στον προγραμματισμό για την πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων προκειμένου να καλυφθούν τα υπάρχοντα κενά και τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την κάλυψη αυτών των θέσεων;
2.Προβλέπεται να καλυφθούν κενές θέσεις υπαλλήλων στα Πρωτοδικεία Ηλείας και Αμαλιάδας και στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Ηλείας και Αμαλιάδας μέσω αναπληρώσεων από τους πίνακες επιτυχόντων των 1Κ/2017, 2Κ/2017 και 8Κ/2017 προκηρύξεων του ΑΣΕΠ;
3.Με δεδομένο ότι για πρώτη φορά εντάχθηκαν τα Δικαστήρια και οι Εισαγγελίες στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας των κενών οργανικών τους θέσεων με μετατάξεις από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, προβλέπεται κάποιες από τις κενές θέσεις στην Ηλεία να καλυφθούν μέσω αυτής της διαδικασίας;».

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα