04/12/202320:58

«Νέα Αριστερά»: Αυτό είναι το όνομα της Κ.Ο. των 11 «πρώην» του ΣΥΡΙΖΑ – Το νέο λογότυπο

«Νέα Αριστερά» θα ονομάζεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα των 11 βουλευτών που προέκυψαν από την πρόσφατη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι 11 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωσαν την ονομασία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που σχημάτισαν σε εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Δευτέρας (4/12) στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων. Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλέξης Χαρίτσης, άφησε αιχμές κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε βολές εναντίον της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και υποσχέθηκε ότι η Νέα Αριστερά θα δώσει το «παρών» στις ευρωεκλογές.

«Όλο αυτό που μας συμβαίνει τις τελευταίες μέρες μας έχει συγκινήσει. Μας γεμίζει χαρά, αλλά και με μεγάλη ευθύνη. Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα. Κανένα ταξίδι δεν ξεκινά από το μηδέν. Γνωριζόμαστε. Η νέα ΚΟ απαρτίζεται από άνδρες και γυναίκες που έχει ο καθένας τη διαδρομή του. Συναντηθήκαμε από διαφορετικές αφετηρίες, στη διακυβέρνηση της χώρας. Είμαστε περήφανοι που πετύχαμε την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, με την κοινωνία όρθια. Θα είμαστε περήφανοι για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και θα είμαστε περήφανοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μία Αριστερά ευρύχωρη και ανοιχτόμυαλη
Το εγχείρημα που ξεκινάμε δεν αφορά την επιστροφή στο παρελθόν. Θέλουμε κάτι νέο. Μία Αριστερά ευρύχωρη και ανοιχτόμυαλη, που δεν κρύβει τις προθέσεις της. Πιστεύουμε σε μία κοινωνία ισότητας. Γιατί μας εμπνέει το όραμα του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα.

Η αριστερά βιώνει στρατηγική κρίση. Χρειαζόμαστε φιλόδοξο σχέδιο που θα απαντά στα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας. Αυτή είναι η συζήτηση που λείπει. Αυτό συμβαίνει και στην Ευρώπη. Αυτό αποτυπώθηκε με εμφατικότητα από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Με μία ηγεσία που εκφράζει συντηρητικές και αντιφατικές θέσεις.

Το σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη θέτει τους όρους στη σημερινή συζήτηση και αυτό έχει επιπτώσεις. Η πολιτική της ΝΔ υπονομεύει το μέλλον των παιδιών μας. Η Δεξιά επενδύει στην εξουσία του παλιού.

Οι κοινωνίες της ισότητας είναι το μέλλον της ανθρωπότητας. Αυτές και μόνο εγγυώνται την ειρήνη και την ευημερία.

Θέλουμε και μία Αριστερά που δεν θα αναλώνεται σε τοξικές μάχες στο διαδίκτυο και θα προτείνει πραγματικές λύσεις, με ξεκάθαρη λογική και ξεκάθαρα μηνύματα.

Κάτι νέο γεννιέται
Για μία Ελλάδα που θα πρωταγωνιστεί στην ειρήνη και στην προάσπιση του δικαίου. Αυτό σημαίνει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και το δικαίωμα στην ελευθερία των Παλαιστινίων.

Θέλουμε μία Αριστερά που να κυβερνά και να θέλει να αλλάξει τώρα τη χώρα.

Δεν ανακοινώνουμε νέο πολιτικό κόμμα. Σήμερα ξεκινάμε ένα εγχείρημα. Θέλουμε να κάνουμε πολιτική αλλιώς. Είναι μικρός ο χώρας για να χωρέσει όσους ήθελαν να βρεθούν εδώ σήμερα.

Βλέπω ότι κάτι νέο γεννιέται. Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, αλλά και συναίσθηση των δυνατοτήτων. Μέσα στη Βουλή, αλλά κυρίως έξω από τη Βουλή. Μία Αριστερά του 21ου Αιώνα. Προχωράμε μπροστά με την αριστερά της ευθύνης και της ελπίδας. Προχωράμε όλοι και όλες με τη Νέα Αριστερά».

«Για την αξιοπρέπεια και τη συνείδησή μας»
«Σήμερα κάνουμε μία νέα αρχή για την αξιοπρέπειά μας και τις ζωές μας. Ξέρετε πολύ καλά ότι δεν ήταν εύκολο για κανέναν μας. Κάνουμε μία νέα αρχή για τη συνείδησή μας», είπε από την πλευρά της η Έφη Ατχσιόγλου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε σε «καινούρια αρχή, αλλά δεν είναι παρθενογένεση. Έχουμε επίγνωση του τι κάναμε. Είμαστε εδώ για να παράγουμε πολτική. Δεν επιδιώκουμε καν να είμαστε στρατηγοί. Καλούμε τον κόσμο να πάρει πρωτοβουλίες, να απαξιώσει την απαξίωση για την πολιτική».

«Υπάρχουν δυνατότητες ανατροπής. Δεν κοιτάμε πίσω και δεν νοσταλγούμε παλιές καλές μέρες και έτοιμες λύσεις. Πρέπει να αλλάξουμε και να δημιουργήσουμε μια πολιτική δύναμη που δεν φοβάται την αλλαγή», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Μετά τις ομιλίες ακολούθηκε συζήτηση ανάμεσα στους παρόντες βουλευτές και στελέχη των τάσεων «6+6» και της «Ομπρέλας».

Ο στόχος για ένα νέο πολιτικό στίγμα
Ως ορόσημο για τη νέα Κ.Ο. κρίνεται η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, με την Ομάδα να θέλει να παρουσιάσει το δικό της πολιτικό στίγμα.

Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, οι Νάσος Ηλιόπουλος και Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αναλάβουν ρόλο κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ενώ η Πέτη Πέρκα θα είναι η γραμματέας της.

Οι «11» θέλουν να προτάξουν ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας, το οποίο δεν θα είναι αρχηγοκεντρικό, αλλά πιο συλλογικό. Μάλιστα, η Σία Αναγνωστοπούλου -που θα αναλάβει τον τομέα Εξωτερικής Πολιτικής- θα είναι εκείνη που θα συναντήσει τη Τρίτη, τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Οι «11» που αποτελούν την Κ.Ο. είναι οι: Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη Τζούφη, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πέτη Πέρκα, Χουσείν Ζειμπέκ και Φερχάτ Οζγκιούρ.

Πηγή: Cnn.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα