05/12/202316:36

“Νέα Αριστερά”: Κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής η επιστολή των 11 βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Κατατέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στον πρόεδρο της Βουλής η επιστολή των 11 βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση ΚΟ.  «Νέα Αριστερά», θα ονομάζεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το όνομα και το σήμα της νέας ΚΟ παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων.

Οι τοποθετήσεις

Κατά την εκδήλωση έκαναν σύντομες τοποθετήσεις ο Αλέξης Χαρίτσης, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο Αλέξης Χαρίτσης που θα είναι και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είπε ότι «μπροστά μας δημιουργείται κάτι καινούριο και ελπιδοφόρο και μας γεμίζει με χαρά αλλά και μεγάλη ευθύνη. Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα και κανένα ταξίδι δεν ξεκινάει από το μηδέν. Η νέα μας κοινοβουλευτική ομάδα αποτελείται από ανθρώπους με ξεχωριστή διαδρομή. Συναντηθήκαμε με την Αριστερά στην διακυβέρνηση της χώρας και δεν απαρνιόμαστε αυτό που υπήρξαμε. Είμαστε περήφανοι γιατί βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια».

Και πρόσθεσε: «Δεν κάνουμε βήμα πίσω από αυτά τα οποία καταφέραμε και σήμερα στεκόμαστε αυτοκριτικά σε αυτά που μας πλήγωσαν και σε αυτά που υποτιμήσαμε και δεν καταφέραμε να πετύχουμε».

«Θέλουμε μια αριστερά που δίνει τη μάχη των ιδεών. Που δεν κρύβεται πίσω από τη λογική του πολιτικού κόστους και του μέσου όρου. Αλλά πείθει ότι τα μεγάλα προβλήματα απαιτούν μεγάλες απαντήσεις.  Χρειαζόμαστε έναν νέο ηθικό ρεαλισμό», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ο κ. Χαρίτσης και συνέχισε:

«Που θα μιλά για αξίες και θα τις συνδέει με ρεαλιστικά μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης.  Που θα συγκρούεται με τον πυρήνα της νέας Δεξιάς. Και θα αντιτάσσει όχι την αφηρημένη αλληλεγγύη ή τις προοδευτικές ιδέες γενικώς, αλλά το πώς αυτές μεταφράζονται σε πράξεις: για ισχυρό κοινωνικό κράτος, για ασφάλεια σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας, για τη δυνατότητα η χώρα μας να αντιμετωπίσει με αυτοπεποίθηση τη δημογραφική πρόκληση, την ερήμωση της υπαίθρου, τις προκλήσεις μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας».

Σε μια σαφή αιχμή κατά μερίδας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε πως «θέλουμε μια αριστερά φιλόδοξη και ενωτική. Που δεν εμπλέκεται σε τοξικούς καυγάδες στο διαδίκτυο, αλλά δίνει την ουσιαστική μάχη της ιδεολογικής αντιπαράθεσης μέσα στην κοινωνία. Που μιλά πολιτικά, θέτει την ατζέντα της σύγχρονης συζήτησης, συνομιλεί πάνω σε πραγματικά προβλήματα και προτείνει πραγματικές λύσεις», και συνέχισε:

«Με ξεκάθαρες προτεραιότητες, ξεκάθαρη λογική, ξεκάθαρο μήνυμα: κλιματική δικαιοσύνη, κοινωνική ισότητα, δουλειά με δικαιώματα για όλους, ισχυρό κοινωνικό κράτος, συμπεριληπτικό μοντέλο ανάπτυξης. Για μια χώρα που θα ανταμείβει τον κόπο των ανθρώπων της. Για μια δημοκρατία που θα βαθαίνει και θα ανανεώνει το περιεχόμενό της».

«Η βαρύτατη ήττα των εκλογών δεν οδήγησε στην ιδεολογική και πολιτικής συζήτηση για τα αίτια της ήττας , αλλά στην επικράτηση ενός νέου προέδρου και μιας νέας ηγετικής ομάδας που επενδύει αλλού: Στην κατασκευή εσωτερικών εχθρών, στην παραγωγή ενός αδιέξοδου σκανδαλολογικού λαϊκισμού, στην υποκατάσταση της πολιτικής απο αποσπασματικά συνθήματα με αντιφατικές και εξαιρετικά συντηρητικές θέσεις» τόνισε για να επισημάνει: «Το αποτέλεσμα είναι ήδη ορατό. Η Αριστερά στη χώρα μας δεν κινδυνεύει μόνο από την εκλογική συρρίκνωση, αλλά ακόμη περισσότερο από την ιστορική της απαξίωση».

Μίλησε για την ανάγκη για μια «Νέα Αριστερά» περιγράφοντας έτσι το όνομα του νέου φορέα. «Η δεξιά επέβαλε με την ατζέντα της αλαζονεία και εκφοβισμό. Το σύστημα εξουσίας του Κ. Μητσοτάκη είναι που θέτει τους όρους συζήτησης κι αυτό έχει επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών. Ενα σύστημα που έχει επιβάλει ακρίβεια, διάλυση υποδομών, υποβάθμιση της ζωής και θεσμική απαξίωση. Μια χώρα που επενδύει στο παλιό. Οπου η αδικία γίνεται νόμος και η δημοκρατία υποχωρεί. Η απόφασή μας είναι να αντισταθούμε, να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες που νιώθουν εγκλωνισμένοι. Η αριστερά μπορεί, φτάνει αυτά που λέει να τα πιστεύει χωρίς δογματισμό και φόβο. Με ρεαλιστικά μέτρα δικαιοσύνης. Μια αριστερά που θα επιτάσει το πως μεταφράζονται οι ιδέες της σε πράξεις, για την ασφάλεια, το κοινωνικό κράτος.»

Και συνέχισε: «Οι αναζητήσεις της νέας γενιάς να μπουν στη πρώτη γραμμή και θα βάλει τέλος στο πλέγμα των διακρίσεων που μετατρέπει πολίτες σε παρειές. Μια πολιτική που θα μεταφέρει τη Βουλή την αναγνώριση του όρου των γυναικοκτονιών, για το δικαίωμα στο γάμο ομόφυλων, στην αριστερά οραματικών στόχων

Ο Αλέξης Χαρίτσης κατέληξε: «Θέλουμε μια αριστερά που θα διεκδικήσει την κυβέρνηση της χώρας, με τον ριζοσπαστικό ρεαλισμό που έχει τη βούληση να αλλάξει σήμερα τη ζωή των πολιτών και όχι την Δευτέρα παρουσία. Που θα αποτελεί νέο υπόδειγμα πολιτικής, μακριά από μοναρχισμούς. Δεν ανακοινώνουμε ένα νέο πολιτικό κόμμα. Ξεκινάμε με επίκεντρο την ΚΟ, την προσπάθεια επιστροφής στη ζωή των αριστερών προοδευτικών πολιτών. Εκείνων που απέχουν και αδιαφορούν επειδή η πολιτική δεν απαντά στις ανάγκες και τα προβλήματά τους. Θέλουμε να κάνουμε πολιτική… αλλιώς».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε πως «σήμερα κάνουμε μια νέα αρχή. Μια νέα αρχή για την αξιοπρέπειά μας. Μια νέα αρχή για τις ζωές μας. Γνωρίζετε πολύ καλά όλοι ότι για κανέναν από εμάς δεν ήταν εύκολο. Όμως εύκολο είναι τελικά αυτό που μπορεί να υπηρετήσει η συνείδησή σου. Και σήμερα κάνουμε μια νέα αρχή για τη συνείδησή μας. Κάνουμε μια νέα αρχή για τον κόσμο της εργασίας και για τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει στη ζωή του, για να δυναμώσει η θέση του. Κάνουμε μία νέα αρχή για να υπάρχει μία οικολογική πρόταση για την επόμενη μέρα σε αυτή τη χώρα.

Το πρώτο βήμα γι’ αυτή τη νέα αρχή είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα που σήμερα ανακοινώνουμε, με επικεφαλής έναν άνθρωπο, τον Αλέξη Χαρίτση, που έχει την πολιτική συγκρότηση, την εμπειρία, το πολιτικό ήθος και ύφος που μας κάνουν όλους και όλες περήφανους και περήφανες που είναι μπροστά μας.

Αυτό το πρώτο βήμα πρέπει να πορευτεί με ένα άλλο πρώτο βήμα, αυτό που θα κινητοποιήσει όλους τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες που είναι εγκλωβισμένοι στην αδράνεια, στην απογοήτευση και στην ανάθεση.

Αυτή τη συνάντηση θέλουμε να πετύχουμε, για να δημιουργήσουμε ένα πλειοψηφικό προοδευτικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία που θα καταφέρει να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Και πιστεύω ότι θα την πετύχουμε αυτή τη συνάντηση. Θα την πετύχουμε γιατί είστε όλοι εσείς εδώ. Γιατί εσείς πιστέψατε σε εμάς, πριν από εμάς. Θα το πετύχουμε γιατί μπορούμε.»

Από την πλευρά του, ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε: «Ξεκινάμε από την αρχή αλλά όχι από το μηδέν» και πως «δημιουργούμε μια νέα δύναμη που δεν φοβάται την αλλαγή και το να μαθαίνει. Αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με την κυριαρχία της ΝΔ και την αδυναμία των προοδευτικών δυνάμεων να την αντιμετωπίσουν. Να μην περιμένουμε να ωριμάσουν οι συνθήκες, αλλά να δράσουμε άμεσα. Σε κανέναν δεν αξίζει να είναι εγκλωβισμένος σε μια κοινωνία χαμηλών αξιών. Γνωρίζουμε ότι έπρεπε να αλλάξουμε και να δημιουργήσουμε μια πολιτική δύναμη που δεν θα φοβάται την αλλαγή και θα συνεχίσει να μαθαίνει και να δημιουργεί μαζί με την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τους ανθρώπους της τέχνης. Ριζοσπαστικά, ρεαλιστικά, αριστερά, οικολογικά και φεμινιστικά. Να δείξουμε ότι η πολιτική μπορεί να γίνει υπόθεση των πολιτών, της κοινωνίας».

Από την πλευρά του, στον σύντομο χαιρετισμό του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε χαριτολογώντας: «Το τελευταίο απεριτίβο πριν το κυρίως πιάτο. Αν και είναι νόστιμα τα απεριτίβο!». Για να συνεχίσει: «Καινούργια αρχή αλλά όχι παρθενογένεση. Έχουμε επίγνωση τι κάναμε σωστά και τι λάθος. Έχουμε κριτική προσέγγιση στο παρελθόν μας, αλλά δεν είμαστε και στο ρεύμα του Μεσαίωνα, του αυτομαστιγώματος. Δεν είμαστε στρατηγοί που κάνουμε παλιές μάχες αλλά καινούργιες. Δεν επιδιώκουμε καν να είμαστε στρατηγοί. Καλούμε τον κόσμο να απαξιώσει την απαξίωση της πολιτικής».

Ποιοι απαρτίζουν τη νέα ΚΟ

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, πρόεδρος της ΚΟ αναλαμβάνει ο Αλέξης Χαρίτσης, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νάσος Ηλιόπουλος και γραμματέας της ΚΟ η Πέτη Πέρκα.

Υπενθυμίζεται ότι οι 11 βουλευτές που συγκροτούν την νέα ΚΟ είναι οι εξής: Σία Αναγνωστόπουλου, Έφη Αχτσιόγλου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Νάσος Ηλιόπουλος, Πέτη Πέρκα, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οζγκιουρ Φερχάτ, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης.

Πηγή: Ethnos.gr 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα