“Νέα Δυτική Ελλάδα”: Επερώτηση για τα Σχέδια Βελτίωσης
Μόλις ένα στα τρία Σχέδια Βελτίωσης έλαβε το «πράσινο φως» σύμφωνα με την τελευταία ανάρτηση των πινάκων με τα αποτελέσματα του ελέγχου των αιτήσεων που υποβλήθηκαν και έδωσε στη δημοσιότητα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.
Συγκεκριμένα, από τις 696 αιτήσεις που υποβλήθηκαν εγκρίθηκαν οι 211, ενώ οι επιλαχόντες είναι 467(!) άτομα. Με δεδομένο τον περιορισμένο αριθμό Σχεδίων που εγκρίθηκαν, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο εκσυγχρονισμού των αγροτικών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος, σύμβουλος της παράταξης «Νέα Δυτική Ελλάδα», Διονύσιος Καπλάνης κατέθεσε στον πρόεδρο του Σώματος την εξής επερώτηση «στις 26-01- 2024, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έγινε η «Ανάρτηση πινάκων αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων στήριξης για ένταξη στη Δράση 4.1.5 «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020 κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022, στο πλαίσιο της υπ. αριθμ. 534/2023 Πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης» / (Σχέδια Βελτίωσης) Πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΠΑΤ).
Οι δικαιούχοι (επί συνόλου 696), είναι μόνο 211 άτομα, επιλαχόντες 467 άτομα και απορριπτόμενοι 18 άτομα. Τα σχέδια βελτίωσης ήταν, είναι και θα είναι εκείνο το πρόγραμμα που εκσυγχρονίζει, τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις (επιδοτεί δηλαδή την αγορά αγροτικού μηχανολογικού εξοπλισμού, την κατασκευή κτιρίων, θερμοκηπίων και λοιπές επενδύσεις πάνω στον αγροτικό τομέα). Δυστυχώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μη αντιλαμβανόμενο το μεγάλο ενδιαφέρον των Ελλήνων αγροτών για εκσυγχρονισμό των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων, μέσω αυτού του προγράμματος, μοιράζει – κατανέμει κυριολεκτικά «ψίχουλα» στις Περιφέρειες, με αποτέλεσμα να υπάρχει το ανωτέρω αποτέλεσμα, δημιουργώντας ανυπόφορη κατάσταση στους επαγγελματίες αγρότες (αλλά και ανισοκατανομές και εντός της ίδιας Περιφέρειας, μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων)».
Ο κ. Καπλάνης ερωτά σε τι ενέργειες έχει προβεί η Περιφέρεια, ώστε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να κατανέμει κι άλλες πιστώσεις, στο εν λόγω μέτρο (Δράση 4.1.5) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), εκφράζοντας την ελπίδα πως η όποια διεκδίκηση δεν θα εξαντληθεί σε ανταλλαγή αλληλογραφίας.