22/11/202113:24

Νέα μέτρα στήριξης από Μητσοτάκη σε συνταξιούχους, υγειονομικούς και ΑμΕΑ

Τρία νέα μέτρα ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα οποία απευθύνονται προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους υγειονομικούς και τα ΑμΕΑ.

Νέα μέτρα στήριξης από Μητσοτάκη σε συνταξιούχους, υγειονομικούς και ΑμΕΑ – Τα ποσά που θα λάβουν

Ειδικότερα, αυτά έχουν ως έξης:

  • 100.000 περίπου ενεργοί υγειονομικοί που εργάζονται στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή επιδόματος. Πρόκειται για ένα μέσο ποσό που αγγίζει τα 900 ευρώ και το οποίο θα τους δοθεί άμεσα, μέσα στο Δεκέμβριο. «Είναι το ελάχιστο που μπορούμε σήμερα από τα πολλά που του οφείλουμε δεύτερον», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
  • Δεύτερον όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι της χώρας μας θα λάβουν ένα πρόσθετο βοήθημα ύψους 250 ευρώ προσαυξημένο για κάθε μέλος οικογενειάς τους. « Έτσι θα δούμε μεγαλύτερη την επόμενη σύνταξή τους. Είναι μια ανακούφιση, δεν είναι κάτι παραπάνω δεν είναι αυτό που τους αξίζει είναι όμως κάτι που αναμφίβολα», επισήμανε με νόημα.
  • Και τρίτον το ακριβώς επίδομα θα δοθεί και σε 173.000 συμπολίτες μας με αναπηρία

Παγκόσμιο φαινόμενο η ακρίβεια

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε περιγράψει ως παγκόσμιο φαινόμενο την ακρίβεια, σταχυολογώντας  παράλληλα τα μέτρα που η κυβέρνηση έχει λάβει για την ανάσχεσή της. Προανήγγειλε, πάντως, ότι το φαινόμενο θα αρχίσει να υποχωρεί από το πρώτο τρίμηνο του 2022. «Θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποκλιμάκωση στις πληθωριστικές πιέσεις από το 2022», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, παραθέτοντας τα στοιχεία της Eurostat σημείωσε ότι τον μήνα Οκτώβριο η χώρα μας έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, ο μέσος  ευρωπαϊκός όρος  είναι στο 4,1% και η  Ελλάδα στο 2,8%, με χώρες όπως η Ισπανία να είναι σε χειρότερη θέση σε σχέση με την πατρίδα μας. «Η Ελλάδα πηγαίνει συγκριτικά καλύτερα με πολλές ευρωπαϊκές χώρες και γι’ αυτό και το καλάθι των βασικών προϊόντων παραμένει αναλογικά φθηνότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες», συμπέρανε ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι η μηνιαία αύξηση του καλαθιού της νοικοκυράς είναι 0,1%.

 Μάλιστα, συνέκρινε τα στοιχεία με την Ισπανία του Πέδρο Σάντσεζ, πετώντας το μπαλάκι στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Και στην οικονομία όπως και στις πωλήσεις όπλων δεν μας τα λένε καλά η νεόκοποι η φίλοι σας, οι σοσιαλιστές», υπογράμμισε υπενθυμίζοντας ότι ο Αλέξη Τσίπρας επιδίωκε να συναντηθεί μαζί του όταν ο πρώτος βρισκόταν στην Αθήνα.

Επανερχόμενος στην ακρίβεια ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι γενεσιουργός αιτία των αυξήσεων είναι οι τιμές του ρεύματος. «Οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας είναι αποτέλεσμα μίας βασικής στρέβλωσης που δημιουργήθηκε στην αγορά του φυσικού αερίου και έχει οικονομικές και πολιτικές αιτίες», είπε θυμίζοντας ότι το  συνολικό ποσό που διαθέτει κυβέρνηση για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, « δηλαδή η στήριξη που παρέχουμε για να μειωθούν συνολικά οι δαπάνες θέρμανσης αγγίζουν τα 680 εκατομμύρια ευρώ». « Εάν κάνετε ένα αναλογικό υπολογισμό θα δείτε ότι η στήριξη αυτή ως μέγεθος οικονομικής δραστηριότητας είναι τις μεγαλύτερες που έχουν δοθεί. Και φέτος το επίδομα θέρμανσης θα είναι διπλάσιο και γίνεται πλέον με απολύτως αντικειμενικά κριτήρια», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, μίλησε για «ένα συνεκτικό και τολμηρό πρόγραμμα που επεκτείνεται από τον πρωτογενή τομέα, μέχρι το κάθε νοικοκυριό σε κάθε γωνιά της χώρας. Και όπως είπε όλα αυτά γίνονται  ταυτόχρονα με πολλές παράλληλες παρεμβάσεις , οι οποίες λειτουργούν τελικά ανακουφιστικά   απέναντι στην άνοδο των τιμών,  γιατί αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Άλλωστε, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό έχει υπάρξει αύξηση του μέσου εισοδήματος των Ελλήνων κατά 7,4 % μέσα σε δύο χρόνια και βέβαια υιοθετήσαμε μία πολιτική φοροελαφρύνσεις.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η πιο σημαντική επιτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης  δεν είναι τα νούμερα της ανάπτυξης αλλά η μείωση της ανεργίας. «Η Ελλάδα είναι  πρωταθλήτρια στη μείωση της ανεργίας  στην Ευρώπη, εν μέσω κορονοϊού, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που πρόβλεπαν ότι αμέσως μετά την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό ανεργία της χώρας μας θα εκτινασσόταν».

ethnos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα