30/04/202221:24

Ντεμίτιβ – Το βυθισμένο χωριό της Ουκρανίας: Πλημμύρισαν τα χωράφια τους για να καθυστερήσουν τους Ρώσους

Μια συγκλονιστική ιστορία από τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN και η απεσταλμένη Γεωργία Λαγού η οποία βρέθηκε στο Ντεμίτιβ, το χωριό όπου οι Αρχές μαζί με τους κατοίκους αποφάσισαν να ανοίξουν τα φράγματα και να πλημμυρίσουν όλες τις γύρω εκτάσεις, μετατρέποντας ολόκληρη την περιοχή σε αδιάβατο βάλτο για να καθυστερήσουν την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων. 

Στις 24 του μήνα μπήκαν οι Ρώσοι και στις 25 μου δώσανε εντολή να καταστραφεί αυτό εδώ για να ανέβει η διαφορά 5 μέτρων που υπήρχε ανάμεσα στη θάλασσα του Κιέβου με τον ποταμό Ιρπίν, εξηγεί κάτοικος της περιοχής στο OPEN.

Το Ντεμίτιβ το οποίο βρίσκεται 25 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου είναι πλέον βυθισμένο στα νερά και τις λάσπες, με τα πλημμυρισμένα χωράφια και τα σπίτια ανάχωμα στη ρωσική προέλαση. Οι Ουκρανοί έσπασαν το φράγμα του ποταμού Ιρπίν. Η δημοσιογράφος Γεωργία Λαγού και ο εικονολήπτης Βασίλης Βαφείδης, βρέθηκαν σ’ αυτό το μικρό χωριό μεταφέροντας τι λένε σήμερα οι κάτοικοι.

«Είχε παρθεί απόφαση σε υψηλό επίπεδο να ανοίξει το φράγμα και να υπερχειλίσουμε τον ποταμό Ιρπίν για να εμποδίσουμε τα ρωσικά στρατεύματα να περάσουν στον Κίεβο», εξηγούν κάτοικοι επισημαίνοντας ότι «επειδή οι Ρώσοι έρχονταν από τη μία πλευρά, το κάναμε για να τους καθυστερήσουμε και να μην μπορέσουν να προχωρήσουν».

Η απόφαση αυτή ήταν κρίσιμη για την έκβαση της μάχης του Κιέβου. Η προέλαση των Ρωσικών αρμάτων προς το Κίεβο σταμάτησε και ο ουκρανικός στρατός κέρδισε χρόνο για να ενισχύσει την οχύρωση της πρωτεύουσας. Δύο μήνες μετά και η τεχνητή λίμνη παραμένει μέχρι και σήμερα. Το χωριό όμως γλίτωσε τη ζοφερή μοίρα της Μπούχα και του Ιρπίν. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων 12 άνθρωποι δολοφονήθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Ήμασταν στο υπόγειο. Κρυβόμασταν εκεί, αλλά δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε γιατί ανέβαινε η στάθμη του νερού και αναγκαστήκαμε να φύγουμε», δηλώνει ο Αλεξάντερ για εκείνες τις μέρες.

Οι κάτοικοι παλεύουν και σήμερα στον απόηχο της πλημμύρας. Τα υπόγεια και τα σπίτια τους έχουν πλημμυρίσει ενώ όπως μπορείτε να δείτε καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να μπουν μέσα στα σπίτι τους. Τα σπίτια γέμισαν νερά και λάσπες, όμως οι κάτοικοι δεν λυπούνται, γιατί ξέρουν ότι με αυτή τη θυσία, έσωσαν το Κίεβο.

Ethnos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα