16/02/202312:35

Ο Δήμος Πύργου διοργανώνει με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Ποιότητα Ζωής με Βιωσιμότητα και Αθλητισμό» – 17 & 18 Φεβρουαρίου στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή

Ο Δήμος Πύργου διοργανώνει με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Ποιότητα Ζωής με Βιωσιμότητα και Αθλητισμό» – 17 & 18 Φεβρουαρίου στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή – Ο Πύργος και η εξωστρέφεια στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ο Δήμος Πύργου και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, διοργανώνουν την Παρασκευή 17 & το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023, στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή 2ήμερο Επιστημονικό Συνέδριο, με θέμα: ‘Ποιότητα Ζωής με Βιωσιμότητα και Αθλητισμό’.

Στο Συνέδριο, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογράψει ο Δήμος Πύργου με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θα αναπτυχθούν – με βασικό παρονομαστή τον Αθλητισμό – επιστημονικοί διάλογοι και θα παρουσιαστούν απόψεις από σημαίνοντες ομιλητές, που θα αναδείξουν την πόλη του Πύργου ως πόλη αναφοράς για επίσκεψη, διαμονή, περιήγηση, σπουδές, έρευνα και πολιτισμική διάδραση και εμπειρία.

* Για την διεξαγωγή του Συνεδρίου παρέθεσε Συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Παναγιώτης Αντωνακόπουλος με τον καθηγητή του Παν/μίου Πελοποννήσου Τάκη Αλεξόπουλο και την άμισθη Σύμβουλο σε θέματα Ανάπτυξης, Προγρ/σμού, Ευρωπαϊκών Έργων και Πολιτισμού, Έβελυν Καρακίτσου, η οποία υλοποιεί την όλη προσπάθεια.

Ο κ. Αντωνακόπουλος, αναφέρθηκε στους στόχους της προγραμματικής σύμβασης, βάσει της οποίας υλοποιείται το Συνέδριο, υπογραμμίζοντας «Στόχος  της προγραμματικής σύμβασης, είναι, πέρα από την υποστήριξη σε μια σειρά ζητημάτων επιστημονικής διάστασης,  να οργανώσουμε με περισσότερα Ακαδημαϊκά κριτήρια και κριτήρια βιωσιμότητας την πρότασή μας για την παρουσία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον Πύργο. Εργαζόμαστε πάνω στο μοντέλο «Ο Πύργος και η εξωστρέφεια στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση». Το Παν/μιο Πελοποννήσου ακολουθεί μια τακτική εξακτίνωσης με σχολή ακόμη και στην Πάτρα.  Η μόνη πόλη-πρωτεύουσα της Πελ/νήσου που δεν έχει Πανεπιστήμιο είναι ο Πύργος. Και αυτό έχει να κάνει και με την τακτική του Παν/μίου Πατρών. Η ουσία πολλές φορές κρύβεται στις λεπτομέρειες. Αυτές τις έχουμε ανιχνεύσει και νομίζουμε ότι με επιστημονική τεκμηρίωση, με διασφάλιση κριτηρίων βιωσιμότητας θα καταλήξουμε μέσα από διαδοχικές συναντήσεις και έρευνες, στην πρόταση την οποία αξίζει ο τόπος μας».

Τέλος, ο κ. Αντωνακόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Αλεξόπουλο και την κ. Καρακίτσου και ανέφερε ότι στο Συνέδριο θα παραστούν Ακαδημαϊκοί από τα Παν/μια Αθηνών, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου και Πατρών.

 

“Αλλαγή νοοτροπίας με απλές καθημερινές πράξεις”

 

Ο κ. Αλεξόπουλος αναφέρθηκε στους σκοπούς του Συνεδρίου, τονίζοντας πως «είναι η ανάδειξη κρίσιμων ζητημάτων που άπτονται του Αθλητισμού, της Βιώσιμης Ανάπτυξης & της Παιδείας, η ευαισθητοποίηση του κοινού σε ζητήματα αλλαγής νοοτροπίας, μέσα από απλές καθημερινές πράξεις, αλλά και η συζήτηση με τους θεσμικούς φορείς και τα κέντρα λήψης αποφάσεων, προκειμένου να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν δράσεις που θα στοχεύουν στη βελτίωση της Ποιότητας Ζωής του κοινωνικού συνόλου», και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την πρωτοβουλία του όπως και την κ. Καρακίτσου για την άψογη συνεργασία.

           *  Οι στόχοι του Συνεδρίου, μεταξύ άλλων, είναι:

-Η συζήτηση και η ανάδειξη του αθλητισμού ως μιας βασικής συνιστώσας της ποιότητας ζωής

-Η πληροφόρηση της κοινωνίας για δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης και αειφόρου παραγωγής για καλύτερη διαχείριση των πόρων

-Η ενημέρωση των νέων για δράσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης μέσα από τον αθλητισμό

-Η σύνδεση του αθλητισμού με εκπαιδευτικά θέματα και ο σχεδιασμός δράσεων σε εθνικό, αλλά και τοπικό επίπεδο που καλλιεργούν την εθελοντική κουλτούρα και το αίσθημα της αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας στην κοινωνία

-Η ευαισθητοποίηση των αρμοδίων αρχών για ζητήματα πολιτιστικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών δράσεων που ενισχύουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης

 

Ποιότητα ζωής με βιωσιμότητα

Τέλος, η κ. Καρακίτσου έκανε ειδική μνεία στην ενότητα του Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής-Ποιότητα ζωής με βιωσιμότητα», υπογραμμίζοντας:

“Θεωρώ πολύ σημαντική την ενότητα αυτή, για το λόγο ότι θα προσεγγίσει την ποιότητα ζωής μέσα από το πρίσμα του Ευρωπαϊκού Τρόπου ζωής, την αντιμετώπιση της ευάλωτης ομάδας των ΑΜΕΑ, μέσα από τις πολιτικές της Ε.Ε., καθώς και τις πολιτικές αντιμετώπισης των φαινομένων κακοποίησης και βίας στις σύγχρονες κοινωνίες.

Ευελπιστούμε το Συνέδριο αυτό να μην είναι ένα Συνέδριο επί …χάρτου, αλλά να λάβει “σάρκα και οστά”.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που ο Δήμαρχος με εμπιστεύθηκε σε αυτή την προσπάθεια, είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για την εξαιρετική συνεργασία με τον καθηγητή Παναγιώτη Αλεξόπουλο και την υπεύθυνη της Πρυτανείας του Παν. Πελ/σου  Μαρία Χριστοδημητροπούλου και δεν έχω παρά να ευχηθώ την επιτυχή έκβαση των εργασιών του Επιστημονικού Συνεδρίου».

Χρήσιμες Πληροφορίες

– Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Επιστημονικού Συνεδρίου:

http://pyrgosconf2023.gr

  • Μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας στο Συνέδριο εδώ:

https://forms.gle/Y6HSrmqV2GpGehBP6

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα