05/04/202109:43

Ο Ερντογάν «είδε» πραξικόπημα: Συλλήψεις ναυάρχων και του εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία στον απόηχο της κοινής δήλωσης 103 απόστρατων ναυάρχων για τη Συνθήκη του Μοντρέ.

Σύμφωνα με έκτακτη είδηση της ιστοσελίδας της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Τζουμχουριέτ, συνελήφθη σήμερα το πρωί στο σπίτι του ο απόστρατος ναύαρχος Τζέμ Γκιουρντενίζ.

Την είδηση επιβεβαίωσε, με ανάρτηση στο twitter η σύζυγός του Ρενγκίν Γκιούρντενιζ η οποία ανέφερε ότι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στην κατοικία τους λίγο πριν τις 6.30 πμ και συνέλαβαν το σύζυγό της. Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, μάλιστα, ανήκει σε αυτούς, που ανέπτυξε σε συνεργασία με τον τότε επιτελάρχη του πολεμικού ναυτικού Τζιχάτ Γιαϊτζί, το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Ήταν και ο πρώτος που συνελήφθη. Στην ανάρτησή της, η σύζυγός του κατήγγειλε ότι «Η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι μας και συνέλαβε τον Cem». Άλλοι έχουν στενές σχέσεις με την Ουάσινγκτον, το ΝΑΤΟ, ακόμα και τη CIA.

Μετά την οικονομία, τις δημοσκοπήσεις και τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ένα ακόμα ανοιχτό εσωτερικό μέτωπο.

Πάνω από εκατό (103) Τούρκοι απόστρατοι ναύαρχοι υπέγραψαν ανοικτή επιστολή, καταγγέλοντας την ισλαμοποίηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για το μέλλον της Συνθήκης του Μοντρέ. Είναι η συνθήκη που καθορίζει το καθεστώς του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα των μη στρατιωτικών πλοίων εν καιρώ ειρήνης. Η Συνθήκη του Μοντρέ επιτρέπει επίσης την διέλευση πολεμικών πλοίων των παρευξείνιων χωρών, με πρότερη ειδοποίηση επτά ημερών, ενώ περιορίζει τη διέλευση πολεμικών πλοίων που δεν ανήκουν σε χώρες της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η Τουρκία δεν αποκομίζει κανένα οικονομικό όφελος από την ελεύθερη διέλευση των εμπορικών πλοίων στον Βόσπορο, λόγω της Συνθήκης του Μοντρέ και ότι η υφιστάμενη κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Ως εναλλακτική λύση προτείνει τη διάνοιξη της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης. Το καθεστώς Ερντογάν αντιμετώπισε με ιδιαίτερη δυσφορία την παρέμβαση των ναυάρχων, υπονοώντας ακόμα και προσπάθεια πραξικοπήματος.

Η πραγματικότητα είναι ότι στη σημερινή Τουρκία δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς ότι οι 103 αυτοί ναύαρχοι δεν απολαμβάνουν κάποιου είδους στήριξη και κινούνται μόνοι τους. Ο Τούρκος πρόεδρος έτσι κι αλλιώς νιώθει εγκλωβισμένος και απομονωμένος με τη στάση του Τζο Μπάιντεν να του επιτείνει την ανησυχία. Ο Ερντογάν συγκάλεσε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα καθώς και συνάντηση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, με μοναδικό θέμα συζήτησης την ανακοίνωση των ναυάρχων.

Η πιθανή αποχώρηση από τη Συνθήκη του Μοντρέ αφορά και την Ελλάδα, καθώς είναι αυτή που καθορίζει το στρατιωτικό καθεστώς της Λήμνου και της Σαμοθράκης. Επιπλέον, αποτελεί και μέρος της Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία με τη σειρά της καθορίζει το καθεστώς των νησιών μας Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας.

Οι αντιδράσεις για την ανακοίνωση ήταν σφοδρές. Ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής Μουσταφά Σεντόπ ανήρτησε ότι «αυτοί οι απόστρατοι, που δεν τους είχαμε δει για χρόνια, δημιουργούν χάος στην Τουρκία με τις δικές τους ατζέντες». Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού επίσης παρενέβη. «Η κυβέρνηση θυμάται πάντα όσους είναι πιστοί στη δημοκρατία. Αυτοί οι ναύαρχοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τον βαθμό και τη στολή τους ως μέσο πίεσης για την προώθηση της ρητορικής τους». Ο κυβερνητικός σύμμαχος του κ. Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί και αρχηγός των Γκρίζων Λύκων και του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης ανέφερε ότι «Πρέπει να καθαιρεθούν από τον βαθμό τους όλοι οι ναύαρχοι που υπογράφουν το κείμενο το οποίο δημοσιοποιήθηκε μεσάνυχτα και φέρει τα χαρακτηριστικά ενός προνουντσιαμέντο. Πρέπει να τους αφαιρεθούν όλα τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και να κοπεί η σύνταξή τους. Πρέπει να γίνει πολύπλευρη δικαστική και διοικητική έρευνα για την ανακοίνωση. Το ζήτημα αφορά την πατρίδα, τη δημοκρατία, τη λαϊκή βούληση. Το κόστος του συμβιβασμού και της καθυστέρησης θα είναι μεγάλο»

Ούτε η αντιπολίτευση έμεινε αμέτοχη, καταδικάζοντας την ανακοίνωση. Υποστήριξε ότι η κίνηση αυτή «αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά προβλήματα». Απέρριψε, όμως, τα σενάρια περί πραξικοπήματος.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν ο Ερντογάν θα το πάει μέχρι τέλους με τις διώξεις; Το δεύτερο επίσης σημαντικό ζήτημα είναι κατά πόσο υπάρχουν και άλλοι στο Πολεμικό Ναυτικό που συμφωνούν με την κίνηση των 103.

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα