19/10/202313:48

Ο Ηλείος στην καταγωγή Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος αρνείται να φύγει από την Γάζα- «Αν πεθάνω θα έχω έναν αξιοπρεπή θάνατο» -Τι αναφέρει

Ένας Έλληνας και Ηλείος που ζει στην Γάζα είναι ο ¨άγνωστος¨ για εμάς Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος κ. Αλέξιος που γεννήθηκε στα Λεχαινά και τώρα πια υπηρετεί την Ορθοδοξία σε ανώτατο επίπεδο στην πληγωμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής ως Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος και Πατριαρχικός Επίτροπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στη Γάζα.

Μάλιστα ο ιεράρχης μίλησε για την εμπόλεμη κατάσταση και ανέφερε:

“Μέχρι να υπάρχει τουλάχιστον ένας Χριστιανός στην επικράτεια της Γάζας, δεν θα πάω πουθενά, γιατί μπορώ να είμαι μια ελπίδα για αυτούς, οπότε θα μείνω στην επαρχία που πιστεύει σε μένα. Αν πεθάνω θα έχω έναν αξιοπρεπή θάνατο ως μερίδιο μου! ” ( Γάζα 16/10/2023)”

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος κατά κόσμον Αλέξιος Μοσχονάς γεννήθηκε στα Λεχαινά Ηλείας το 1954. Το 1967 μετέβη στα Ιεροσόλυμα. Αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1978.

Ἐκάρη Μοναχός καί ἐχειροτονήθη Διάκονοςτο έτος 1972, το 1975 Πρεσβύτερος καί ἔλαβε τό ὀφφίκιον τοῦ Ἀρχιμανδρίτου το 1978.

Ὑπηρέτησεν ὡς Γραμματεύς στα Πατριαρχικά Γραφεία, το 1979 διωρίσθη Τελετάρχης τῶν Πατριαρχείων, Διευθυντής τοῦ Πατριαρχικοῦ Μουσείου καί της Πατριαρχικῆς Πινακοθήκης.

Τόν Μάρτιον τοῦ 1991 διωρίσθη Μέλος τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου καί τήν 1ην Νοεμβρίου 1991 ἐξελέγη Ἐπίσκοπος Πορφυρουπόλεως. Τόν Ἰούνιον τοῦ 1996 ἐξελέγη Ἀρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος καί διωρίσθη Πρόεδρος τῆς Ἐπιτροπῆς Ἐκπαιδεύσεως. Το 2001 διωρίσθη Πατριαρχικός Ἐπίτροπος ἐν Γάζῃ.

Συνόδευσε τόν Πατριάρχη Διόδωρο σε πολλά ταξίδια του ανά τον κόσμο. Είναι ένας δυναμικός Ιεράρχης και αυτή την ώρα της δοκιμασίας της περιοχής της Γάζας είναι ο καλύτερος και σωστότερος Ιεράρχης για αυτή την περιοχή, γιατί είναι αγωνιστής Ιεράρχης και διατεθειμένος να πεθάνει και ως μάρτυρας!

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα