26/10/201916:33

O Ήρωας της Χριστιανικής Πίστεως Άγιος Δημήτριος, εορτάστηκε στον Αγ. Ιωάννη Πύργου (photos)

 «Δημήτριον τιμήσωμεν, τον σοφώτατον εν διδαχαίς και στεφανίτην εν Μάρτυσι»

Με ιεροπρέπεια αλλά και κατάνυξη, καθώς επίσης με την σημαντική προσέλευση κόσμου που παρέστη στις Θρησκευτικές εκδηλώσεις τόσο κατά την παραμονή όσο και ανήμερα της εορτής, εορτάστηκε στον ομώνυμο Ιερό Ναό του, στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Αγίου Ιωάννου Πύργου, η Ιερή μνήμη του «Ήρωα του Ρωμαϊκού Στρατού και Ήρωα της Χριστιανικής Πίστεώς μας», Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου!

Ενός από τους πλέον δημοφιλείς και γνωστούς Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, ο οποίος αποτελεί το πιο ωραίο και ιδανικό πρότυπο κάθε Χριστιανού νέου στην δύσκολη και ζοφερή εποχή μας, διότι έχοντας μέσα στην καρδιά του πίστη, δίδασκε στους νέους της εποχής του, τον Ιησού Χριστό χωρίς φόβο και πάθος αλλά με δύναμη ζωής και θάρρος. Ομολογούσε δε αυτή την αγάπη του προς τον Κύριο, αποκαλύπτοντας παράλληλα τα Μυστήρια της Βασιλείας του Θεού, χωρίς να ντρέπεται και να φοβάται όπως δυστυχώς κάνουν κάποιοι νέοι μας, σήμερα που ντρέπονται δυστυχώς να κάνουν ακόμη και τον Σταυρό τους, θεωρώντας ταυτόχρονα οτιδήποτε ευλογημένο και αγιασμένο ως αποτυχία… Όμως ο Άγιος Δημήτριος είναι ένα παράδειγμα για όλους μας και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους, που νομίζουν ότι η ζωή είναι ατελείωτη, παντοδύναμη και νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα…

Ο Άγιος Δημήτριος ως Χριστιανός και άρα Ουρανοπολίτης, δεν έδωσε σημασία στην κοσμική, επίγεια, φθαρτή και εφήμερη δόξα, δεν δελεάστηκε από τις ανόητες προτάσεις και προσφορές του ηγεμόνα Διοκλητιανού, αλλά προσβλέπονας στην αληθινή και αιώνια Δόξα, ως γνήσιος Φιλόδοξος ως τα άκρα, απέρριψε κάθε τι το πρόσκαιρο και κάλπικο, κάθε τι που θα τον απομάκρυνε από την φιλόδοξη αναζήτησή του, από την ένωση και την κοινωνία με τον Κύριο Ιησού!! Και με τον τρόπο αυτό κέρδισε ακόμη και την κοσμική δόξα!

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος, υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, πλαισιουμένου από τους Αιδεσιμοτάτους  π. Δημήτριο Αναγνωστόπουλο,  π. Νικόλαο Κατσηδήμα και τον οικείο Εφημέριο π. Αθανάσιο Αγγελόπουλο.

Την κυρία ημέρα της εορτής τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ΄ αρτοκλασιών, υπό του Αιδεσιμοτάτου  π. Δημητρίου Αναγνωστοπούλου και του οικείου Εφημερίου π. Αθανασίου Αγγελοπούλου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας.

Τον δεξιό χορό των Ιεροψαλτών διεύθυνε άριστα ο κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου, Λαμπαδάριος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πύργου και καλλιτεχνικός διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, ενώ τον αριστερό χορό διεύθυνε ο κ. Λάζαρος Ασμής, Λαμπαδάριος του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Πύργου και Καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, ενώ συμμετείχαν πολυάριθμοι μαθητές της ως άνω Σχολής της οποίας στόχος δεν είναι μόνο να βγάλει άριστα καταρτισμένους Ιεροψάλτες πράγμα στο οποίο έχει διακριθεί μέχρι σήμερα χάρις το ανύστακτο και ακάματο ενδιαφέρον του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, αλλά να διατηρήσει και να μεταλαμπαδεύσει την γνήσια Εθνική Μουσική Παράδοσή μας, που κληροδοτήθηκε ως παρακαταθήκη στις νέες γενιές, στα νέα παιδιά στους μαθητές της Σχολής, οι οποίοι όταν αποφοιτήσουν λαμβάνουν πτυχία αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος στο Κήρυγμά του, μεταφέροντας τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Γερμανού, συνεχάρη τον Εφημέριο του Ιερού Ναού και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, για την άρτια διοργάνωση της Πανηγύρεως, ενώ παράλληλα εξήρε και την πρωτοβουλία τους, για την πρόσκληση των Καθηγητών και των Μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, προκειμένου να ψάλλει κατά την τέλεση των Ιερών ακολουθιών, ευχόμενος αυτή τους, η πρωτοβουλία να εύρη μιμητές και σε άλλες Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας.

π. Νικόλαος Κατσηδήμας.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα