14/06/202108:53

του Κώστα Διαμαντόπουλου: O Λόρδος Κέλβιν και η θνητότητα στις ΜΕΘ

O Λόρδος Κέλβιν και η θνητότητα στις ΜΕΘ                                                                                                   

  του Κώστα Διαμαντόπουλου[1]

 

Τι κοινό μπορεί να συνδέει ένα διακεκριμένο φυσικό του 19ου αιώνα, γεννημένο στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας, με τη θνητότητα στις ΜΕΘ COVID 19; Στο σερ Ουίλιαμ Τόμσον, πιο γνωστό ως Λόρδο Κέλβιν, αποδίδεται η φράση « αν δεν μπορείς να μετρήσεις κάτι, δεν μπορείς να το βελτιώσεις ».

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δε μετρά κι όταν μετρά δεν αναλύει. Ο τρόπος που στο Υπουργείο Υγείας προσεγγίζουν τη συζήτηση για τη θνητότητα στις ΜΕΘ COVID είναι ενδεικτικός. Αφού πρώτα παραίτησαν  το Διοικητή του Αγρινίου, « κρύβονται » είτε σιωπώντας είτε διοχετεύοντας σκόρπια στοιχεία χωρίς επαρκή τεκμηρίωση και κυρίως χωρίς σύγκριση με επίσημα βιβλιογραφικά δεδομένα.

Η αμήχανη στάση τους  και η επιμονή  να μη δημοσιοποιούν τα στοιχεία επιτείνει τη σύγχυση και την αβεβαιότητα ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η χώρα χρειάζεται να εκπέμψει  μήνυμα υγειονομικής ασφάλειας και σταθερότητας. Η αποστολή κλιμακίων υπήρξε καθυστερημένη και ενταγμένη περισσότερο σε μια λογική επικοινωνιακής διαχείρισης.

Άλλωστε και η Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου επισήμανε και ορθά την αναγκαιότητα καταγραφής και παρακολούθησης δεικτών ποιότητας μεταξύ των οποίων και της ενδονοσοκομειακής θνητότητας (δεν αναφερόταν μόνο στις ΜΕΘ) στο πρόσφατο συνέδριο  του ygeiamou

Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να δημοσιοποιήσει τα σχετικά στοιχεία τόσο για τις ΜΕΘ των κεντρικών  όσο και για κείνες των  περιφερειακών νοσοκομείων και να παρέμβει διορθωτικά εκεί που υπάρχει πρόβλημα. Όχι προφανώς επιρρίπτοντας την ευθύνη στο μάχιμο ιατρικό και νοσηλευτικό που παρά τις αντιξοότητες ανταποκρίνεται στο ρόλο του, βελτιώνοντας όμως τις συνθήκες νοσηλείας διασφαλίζοντας κατά προτεραιότητα την επαρκή στελέχωσή τους με εξειδικευμένο προσωπικό.

Παράλληλα θα χε ενδιαφέρον η δημοσιοποίηση του πορίσματος της Επιστημονικής Επιτροπής σχεδιασμού για την ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ που συστάθηκε με απόφαση του Υπουργού Υγείας ένα περίπου χρόνο πριν ώστε να διευκρινιστεί με ποια κριτήρια επελέγησαν τα νοσοκομεία που θα φιλοξενήσουν νέες κλίνες και κυρίως με ποιο επιχειρησιακό σχέδιο θα διασφαλιζόταν η ασφαλής λειτουργίας τους.

Σε κάθε πάντως περίπτωση η καταγραφή, ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων  και δεικτών ποιότητας με όρους επιστημονικούς είναι ο πλέον ασφαλής δρόμος για την αυτοβελτίωση του συστήματος υγείας.

[1] Ο Κώστας Διαμαντόπουλος είναι Οδοντίατρος, MSc, πρώην Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα