04/07/201915:48

Ο Μάκης Μπαλαούρας παρουσίασε το σχέδιό του για την ολιστική αναβάθμιση της Ηλείας με κέντρο την Αρχαία Ολυμπία

Το σχέδιό του για ολιστική αναβάθμιση της Ηλείας με κέντρο την Αρχαία Ολυμπία, ως διεθνούς τουριστικού-πολιτιστικού προορισμού, παρουσίασε στις 3.7.2019 ο  Γεράσιμος-Μάκης Μπαλαούρας, σε συνέντευξη τύπου στην Αρχαία Ολυμπία.

Το σχέδιο που προτείνω, ως πυρήνα του έχει την πλήρη ανάπτυξη και ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας, σε επίπεδο βασικών υποδομών, πρόσβασης, τουριστικών υποδομών, πολεοδομίας, πολιτισμού, αθλητισμού, ακαδημαϊκών σπουδών και διεθνούς προβολής και με ακτίνες που απλώνονται σε όλη την Ηλεία και Πελοπόννησο, τόνισε o Μάκης Μπαλαούρας. Για να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό, απαιτείται συνέργεια από την πολιτεία, την κεντρική κυβέρνηση και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση αλλά και από τους ιδιώτες επιχειρηματίες. Εργάζομαι εντατικά από το 2017 αξιοποιώντας ότι προεργασίες έχουν γίνει πριν από μας π.χ. από τον πρώην Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ. Φωτεινό, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την ΠΕ Ηλείας, προωθώντας στην πολιτική ηγεσία και στους υπηρεσιακούς διευθυντές των Υπουργείων Υποδομών και Οικονομίας και Ανάπτυξης αιτήματα για χρηματοδότηση και βάζοντας λιθαράκια, ώστε κάποια μέρα, αν όλοι εργαστούμε προς τη σωστή κατεύθυνση, να το δούμε υλοποιημένο. Μίλησα επίσης με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, που μου έκανε υποδείξεις καθώς και με Υπουργούς που με ενθάρρυναν, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Νίκος Παππάς, η Μυρσίνη Ζορμπά.

Αφού ανέφερε το τι σημαίνει η Αρχαία Ολυμπία, ως φημισμένο τοπωνύμιο – « brand name » – γνωστό σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Μάκης Μπαλαούρας τόνισε ότι στην Ελλάδα, παρά την αδιαμφισβήτητη συμβολή του τουρισμού στην ανάπτυξη, η  διαχρονική έλλειψη ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού και προγραμματισμού, χωροταξικού σχεδιασμού, αστικού και δασικού κτηματολογίου, ο αυτοσχεδιασμός και οι συνεχείς παλινδρομήσεις αποτέλεσαν τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Μιλώντας για το θέμα των υποδομών, ο Μάκης Μπαλαούρας επισήμανε ότι θεμελιώδης προϋπόθεση για την ολιστική αναβάθμιση της Αρχαίας Ολυμπίας είναι η ουσιαστική βελτίωση της οδικής πρόσβασης προς αυτήν από όλες τις βασικές εισόδους τουριστών (αεροδρόμια Αθήνας, Αράξου, Καλαμάτας και λιμάνι Κατακόλου), η βελτίωση της οδικής σύνδεσης της Αρχαίας Ολυμπίας με όλους τους άλλους μείζονες αρχαιολογικούς χώρους της νότιας Ελλάδας, δηλαδή, την Αρχαία Ήλιδα, τον Επικούρειο, το Χλεμούτσι, τις Μυκήνες, την Επίδαυρο, την Αθήνα και τους Δελφούς αλλά και η διάνοιξη απευθείας δρόμου από την Ολυμπία προς το θαλάσσιο μέτωπο και τα Λουτρά του Καϊάφα. Ζητήματα με τους δρόμους, επί των ημερών μας  προχωρήσανε, τόνισε στη συνέχεια ο Μάκης Μπαλαούρας, με την έννοια ότι έχουμε ολοκληρώσει τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο υψηλής ταχύτητας Αθήνας-Πάτρας και ότι άρχισε η κατασκευή του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, με ορίζοντα παράδοσης το 2022. Αποτελεί μεγάλο στοίχημα, συμπλήρωσε, η κατασκευή του οριζόντιου οδικού άξονα της Πελοποννήσου, του δρόμου Πύργος – Ολυμπία – Βυτίνα – Τρίπολη, που μπορεί να  συνδέσει τους αρχαιολογικούς χώρους Ολυμπίας,  Επιδαύρου και Μυκηνών και που αποτελεί αίτημα όλων των Ηλείων εδώ και 20 τουλάχιστον χρόνια, καθώς η κατασκευή του θα συντομεύσει δραστικά τις μετακινήσεις από Ηλεία Προς Αθήνα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χάρη στην επιμονή των βουλευτών του Νομού μας, έκανε μια κρίσιμη κίνηση για να προχωρήσει ο οριζόντιος οδικός άξονας, εντάσσοντας το έργο αυτό στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και χρηματοδοτώντας μελέτη ύψους 4 εκατ. ευρώ, ασφαλώς όμως μέχρι την κατασκευή του δρόμου, έχουμε πολλά βήματα ακόμη να κάνουμε.

Μιλώντας, τέλος, ως προς τα βήματα που έχουν γίνει στο θέμα της κατασκευής ενός σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου που θα φέρνει τους επισκέπτες της Αρχαίας Ολυμπίας απευθείας προς τη θάλασσα, τις παραλίες του Σαμικού, του Καϊάφα, της Ζαχάρως, ο Μάκης Μπαλαούρας επισήμανε ότι είχε θέσει την αναγκαιότητα του έργου στις συναντήσεις του με τον Χρήστο Σπίρτζη και  στελέχη του Υπουργείου Υποδομών από το 2017 και είχε βρει θετική ανταπόκριση. Οπότε αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Υποδομών έχει σχηματίσει και ολοκληρώσει τον φάκελο με οριστική μελέτη οδοποιίας, γεωλογικές και υδραυλικές μελέτες, μελέτες κόμβων καθώς και έγκριση της ΜΠΕ από την ΕΥΠΕ για την κατασκευή ενός δρόμου μήκους 10.4 χλμ. που θα έχει ως αφετηρία την Εθνική οδό Πύργου- Αρχαίας Ολυμπίας (διασταύρωση Πλατάνου) και θα καταλήγει στην Εθνική οδό Πύργου- Κυπαρισσίας (πλησίον Καλλικώμου). Ο υποψήφιος Βουλευτής Ηλείας  αναφέρθηκε και στις  λοιπές συγκοινωνιακές υποδομές και μίλησε για  σύνδεση με υδροπλάνα, για το Αεροδρόμιο Επιταλίου, για σύνδεση Ιόνιων Νησιών με Ολυμπία (Κατάκολο) και Δελφούς, ημερήσιας κρουαζιέρας (έχει υποβληθεί επενδυτική πρόταση ύψους  50.000.000 €).

Προς νέα μοντέλα πολιτιστικού και εναλλακτικού τουρισμού

Ο Μ. Μπαλαούρας παρουσίασε τις σύγχρονες τάσεις τουριστικής ανάπτυξης, όπως ο Πολιτιστικός τουρισμός και οι  Θεματικοί περίπατοι, με άξονα τις αρχαιότητες της ευρύτερης περιοχής (Αρχαία Ολυμπία, Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσεία Αρχαίων και Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, Ήλιδα, Επικούρειος, Μεσσήνη) ή ακόμη με επίκεντρο το Χλεμούτσι και άλλα μεσαιωνικά μνημεία της Ηλείας.

Ο Ανασκαφικός τουρισμός, ο Ιαματικός τουρισμός/θερμαλισμός-Τουρισμός υγείας και ευεξίας, ο Αγροτουρισμός που προωθούν την προστασία του περιβάλλοντος και προσφέρουν θετικές εμπειρίες για γνωριμία με την ύπαιθρο, τις παραδοσιακές καλλιέργειες και τα προϊόντα της, είναι επίσης στο πρόγραμμα καθώς και ο Φυσιολατρικός / περιβαλλοντικός τουρισμός και τουρισμός δραστηριοτήτων.

Κοντά στην Αρχαία Ολυμπία, βρίσκονται μερικές από τις εκπληκτικές αμμουδιές της Ηλείας, με σημαντικότερη τον Καϊάφα. Κοντά επίσης βρίσκεται το μεγάλο δρυοδάσος της Φολόης και οι καταρράκτες της Νεμούτας, τοπία μοναδικής ομορφιάς. Αλλά και ευρύτερα στην Ηλεία, σε μεγαλύτερη απόσταση από την Αρχαία Ολυμπία, υπάρχουν εκπληκτικά τοπία, παραθαλάσσια, υδάτινα, δασικά ή όλα αυτά μαζί: το Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου – Στροφιλιάς, με το παραθαλάσσιο δάσος του, το φαράγγι και οι καταρράκτες της Νέδας, το παραλιακό δάσος της  Ζαχάρως, οι Θίνες του Βαρθολομιού, η τεχνητή λίμνη του φράγματος Πηνειού, κατάλληλου για περιπατητικό, ποδηλατικό τουρισμό σε μια απόλυτου κάλλους περιοχή, αναξιοποίητη πάνω από 50 χρόνια.

Άλλα ήδη τουρισμού που προβλέπονται είναι τα εξής :

Συνεδριακός τουρισμός και Εκπαιδευτικός τουρισμός, με μία σειρά ειδικών σεμιναρίων σε τουρίστες, αναφορικά με τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει εξαιρετική απόδοση, όπως φιλοσοφία, θέατρο.

Θρησκευτικός τουρισμός.Οικοτουρισμός: Ορεινά τοπία εναλλάσσονται με πεδινές «αγκαλιές» δημιουργώντας ένα φυσικό σκηνικό απίστευτης ομορφιάς, ιδανικό για εναλλακτικές περιπλανήσεις.

Θαλάσσιος τουρισμός (κρουαζιέρας, γιώτινγκ κ.ά.). Γαστρονομικός τουρισμός: Επισκέψεις σε μονάδες-εργαστήρια παραγωγής και μεταποίησης τοπικών προϊόντων (παραδοσιακά ελαιοτριβεία, αγροκτήματα, αμπελουργικές ζώνες, οινοποιεία, εργαστήρια) .

Τέλος, μέρος της πρότασης είναι ο σχεδιασμός, η κατασκευή και λειτουργία οικισμού, με προδιαγραφές ελληνικού χωριού σε χώρο 800 έως 900 στρεμμάτων που θα συνδυάζει τη διαχείμαση και τις διακοπές, καθώς και την διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων.

Αλλα μέρη του σχεδίου ολιστικής ανάπτυξης – ανάδειξης του νομού Ηλείας με κέντρο την Αρχαία Ολυμπία που ανέπτυξε ο Μάκης Μπαλαούρας είναι τα εξής :

Διορισμός διεθνούς φήμης προσωπικοτήτων της διανόησης και των τεχνών ως πρέσβεις της Αρχαίας Ολυμπίας εν είδει Πρυτανείου, όπως  οι ηθοποιοί Τομ Χάνκς, Zουλιέτ Μπινός, βραβευμένη με Όσκαρ, η Άντζελα Ντέιβις, σύμβολο αντίστασης, διανοούμενη, φεμινίστρια. Ο Ετιέν Μπαλιμπάρ,  φιλόσοφος και ο Εντγκάρ Μοράν, κοινωνιολόγος κα.

Δημιουργία στούντιο για κινηματογραφικά γυρίσματα και ίσως δημιουργία διεθνούς Σχολής Κινηματογράφου.

Δημιουργία Διεθνούς Κέντρου της UNESCO στην Αρχαία Ήλιδα, για την προώθηση των Ολυμπιακών αξιών .

Πολεοδομική και οικιστική αναβάθμιση Αρχαίας Ολυμπίας .

Θεματικό Πάρκο «Μπιενάλε» Αρχαίας Ολυμπίας και Παγκόσμιο Πάρκο Ολυμπιονικών.  Δημιουργία ενός ξεχωριστού έργου, που θα αυξήσει το διεθνές τουριστικό ενδιαφέρον: η δημιουργία ενός θεματικού πάρκου, μιας Biennale για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και τη συμμετοχή της παγκόσμιας κοινότητας σε αυτούς. Στον επιλεγμένο χώρο, μπορούν να διατεθούν χώροι σε κάθε χώρα που έχει συμμετάσχει στους Αγώνες, κατά το πρότυπο των «θησαυρών» που έφτιαχναν οι αρχαίες ελληνικές πόλεις στην Ολυμπία.

Συνέργειες στην εκπαίδευση και τον  αθλητισμό. Κατά την ίδρυση και λειτουργία Γυμναστικής Ακαδημίας και αντίστοιχου Ινστιτούτου  που θα λειτουργήσουν στον Πύργο, θα πρέπει να αξιοποιηθεί και η Ολυμπία, με επιδίωξη να ενταχθούν στη διδασκαλία Ολυμπιονίκες και προπονητές. Ενδεικτικά οι κατευθύνσεις σε μεταπτυχιακό επίπεδο μπορεί να είναι: Αθλιατρική, Αθλητική Δημοσιογραφία, Διατροφή Αθλητών, Προπονητική, Doping, Αθλητικό Δίκαιο, Αθλητικός Τουρισμός και Αναψυχή, Αθλητισμός και Επιστημονική Υποστήριξη, Νέα Αθλήματα, Άθληση μη πρωταθλητών.

Πολιτιστικές, αθλητικές, εκπαιδευτικές υποδομές και θεσμοί . Δημιουργία Ποιητικής / Πολιτιστικής   Ολυμπιάδας : θα διεξάγεται σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, κυρίως στην Αρχαία Ολυμπία, Επικούρειο, Ήλιδα. Για την πραγματοποίησή της θα επιδιωχθεί η συνεργασία με την UNESCO, το Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Επαναφορά του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας σε Καποδιστριακό. Προτείνεται η επαναφορά του «Καποδιστριακού» Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και σύσταση ενός ενιαίου Δήμου, με τη συνένωση των Δημοτικών Ενοτήτων Λασιώνος, Λάμπειας και Φολόης. Η πρόταση αυτή στηρίζεται στην ιδιαιτερότητα των Ενοτήτων, όπου και εκεί πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις για την ανάδειξη του φυσικού κάλλους, της ιστορικότητας και της παραγωγικής τους συγκρότησης.

Το Μάκη Μπαλαούρα και τ. Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, καλωσόρισε ο Δήμαρχος  Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζάς, απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό. Τον υποψήφιο Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε η Αναστασία Πολίτη, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεάματος- Ακροάματος- Εικαστικών του ΣΥΡΙΖΑ και συνεργάτιδα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας . Παρών ήταν ο Γιώργος Σαϊτάς, Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας.   Ο Αντιπεριφερειάρχης και νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ήταν επίσης εκεί και πήρε το λόγο. Τη συνέντευξη τύπου τίμησαν  με την παρουσία τους ο Γιώργος Δέββες, αντιδήμαρχος Ολυμπίας, ο Νίκος Ζαρόκωστας, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, καθώς και ο Αντιπρόεδρος, Δημήτρης Μικελόπουλος. Η  κ. Κοσμετά- Λιάγκουρα, πρώην γυμνασιάρχης Γυμνασίου Ολυμπίας, έκανε σύντομη παρέμβαση. Το παρόν απο την τοπική Κοινότητα Αρχαίας Ολυμπίας, έδωσαν ο Πρόεδρός της, Χάρης Σπηλιόπουλος, καθώς και ο Θεόδωρος Σπηλιόπουλος, μέλος. Παρόντες εκπρόσωποι του τύπου και της ραδιοτηλεόρασης.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα