Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε συγγνώμη από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάν Αλίεφ για την συντριβή του αεροπλάνου με τους 38 νεκρούς στο Καζακστάν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε συγγνώμη από τον Ιλχάν Αλίεφ, τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, για το «τραγικό περιστατικό» στον ρωσικό εναέριο χώρο που αφορά το αεροσκάφος της Azerbaijan Airlines το οποίο συνετρίβη στις 25 Δεκεμβρίου στο δυτικό Καζακστάν.
«Η κυβερνητική επιτροπή του Καζακστάν που είναι αρμόδια να ερευνήσει όλες τις λεπτομέρειες του συμβάντος θα απευθυνθεί σε ειδικούς από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Βραζιλία (…) Το έργο αυτό, που θα γίνει στο έδαφος του Καζακστάν, θα είναι αντικειμενικό και διαφανές», είπε ο Πούτιν.
«Εκείνη τη στιγμή, το Γκρόζνι, το Μοζντόκ και το Βλαντικαυκάζ δέχονταν επιθέσεις από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, και τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας απέκρουαν αυτές τις επιθέσεις», ανέφερε στην ανακοίνωση του το Κρεμλίνο επισημαίνοντας ότι η επικοινωνία των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Πούτιν.
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάν Αλίεφ, σημείωσε ότι το αεροπλάνο είχε «υποστεί εξωτερική φυσική και τεχνική παρέμβαση στον ρωσικό εναέριο χώρο, με αποτέλεσμα την πλήρη απώλεια ελέγχου και την εκτροπή του στην καζακική πόλη Ακτάου», σύμφωνα με την προεδρία του Αζερμπαϊτζάν.
«Ο πρόεδρος τόνισε ότι οι πολλαπλές τρύπες στην άτρακτο του αεροσκάφους, τα τραύματα των επιβατών και του πληρώματος (…) καθώς και οι μαρτυρίες των αεροσυνοδών και των επιβατών που επέζησαν επιβεβαιώνουν τις αποδείξεις για φυσική και τεχνική εξωτερική επέμβαση», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε η αζερική προεδρία μετά την τηλεφωνική συνομιλία Αλίεφ-Πούτιν. Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή όσον αφορά την έρευνα για το δυστύχημα.
Διεθνείς αντιδράσεις για το αεροπορικό δυστύχημα
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στο πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν για την συντριβή του αεροσκάφους στο Καζακστάν.
«Η βασική προτεραιότητα τώρα είναι μία ενδελεχής έρευνα που θα δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα γι’ αυτό που συνέβη. Η Ρωσία οφείλει να δώσει ξεκάθαρες εξηγήσεις και να σταματήσει να σκορπά παραπληροφόρηση», έγραψε στο Χ ο ουκρανός πρόεδρος μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ιλχάν Αλίεφ.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε «ταχεία και ανεξάρτητη» έρευνα για την συντριβή του αεροσκάφους. «Ζήτησα ταχεία και ανεξάρτητη διεθνή έρευνα», έγραψε στο Χ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας σημειώνοντας ότι οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το δυστύχημα μπορεί να προκλήθηκε από ρωσικά πυρά αποτελεί βίαιη υπενθύμιση της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines η οποία κατερρίφθη από ρωσικό πύραυλο που χειρίζονταν οι φιλορωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία το 2014.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι διαθέτει «προκαταρκτικές ενδείξεις που οδηγούν στο ενδεχόμενο το αεροσκάφος να επλήγη από τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», συμπίπτοντας με τις απόψεις δυτικών εμπειρογνωμόνων που εκτιμούν ότι οι εικόνες που εμφανίζουν την άτρακτο του αεροσκάφους γεμάτη τρύπες οδηγούν στο σενάριο αυτό.
Επιβάτης του αεροσκάφους της Azerbaijan Airlines (ΑΑ) το οποίο συνετρίβη στο Καζακστάν δήλωσε στο Reuters ότι υπήρξε τουλάχιστον ένας δυνατός κρότος καθώς αυτό πλησίαζε στον αρχικό του προορισμό, το Γκρόζνι της Τσετσενίας.
Η αεροπορική εταιρεία Azerbaijan Airlines ανακοίνωσε ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το αεροσκάφος που συνετρίβη στο Καζακστάν δέχθηκε «εξωτερική φυσική και τεχνική επέμβαση».
Συνετρίβη σε μία μπάλα φωτιάς
Το επιβατικό αεροσκάφος Embraer EMBR3.SA είχε απογειωθεί από την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, με προορισμό το Γκρόζνι, στη νότια περιοχή της Τσετσενίας στη Ρωσία, πριν εκτραπεί εκατοντάδες μίλια διασχίζοντας τη Κασπία Θάλασσα.
Όπως είχε μεταδώσει το Euronews, επικαλούμενο πηγές της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν την συντριβή του αεροπλάνου της Azerbaijan Airlines στο Ακτάου την περασμένη Τετάρτη, ανήμερα των Χριστουγέννων προκάλεσε ρωσικός πύραυλος εδάφους-αέρος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε στην πτήση 8432 κατά τη διάρκεια αεροπορικής δραστηριότητας drone πάνω από το Γκρόζνι και κομμάτια του πυραύλου έπληξαν τους επιβάτες και το πλήρωμα καμπίνας καθώς εξερράγη δίπλα στο αεροσκάφος στη μέση της πτήσης.
Tο κατεστραμμένο αεροσκάφος δεν επετράπη να προσγειωθεί σε κανένα ρωσικό αεροδρόμιο παρά τα αιτήματα των πιλότων για επείγουσα προσγείωση και δόθηκε εντολή να πετάξει μέσω της Κασπίας Θάλασσας προς το Ακτάου στο Καζακστάν, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με στοιχεία, τα συστήματα πλοήγησης GPS του αεροπλάνου είχαν μπλοκαριστεί σε όλη τη διαδρομή πτήσης πάνω από τη θάλασσα.
ΠΗΓΗ: Ertnews.gr