Ο τεχνοκράτης της Κομισιόν που έρχεται στο ΥΠΕΝ
09/07/201908:03

Ο τεχνοκράτης της Κομισιόν που έρχεται στο ΥΠΕΝ

[ad_1]

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Από τις εκπλήξεις του κυβερνητικού σχήματος, αποτέλεσε η επιλογή του υφυπουργού ενέργειας Γεράσιμου Θωμά, ενός τεχνοκράτη, υψηλόβαθμού στελέχους της Κομισιόν (αναπληρωτής γενικός διευθυντής ενέργειας, δηλαδή νούμερο δύο στην ιεραρχία των μόνιμων στελεχών της Κομισιόν) που γνωρίζει άριστα τα ελληνικά θέματα αλλά και τα προβλήματα της ελληνικής αγοράς.

Η παρουσία του στο Υπουργείο, αναμένεται να συντελέσει καθοριστικά στις τεχνικές διαβουλεύσεις αλλά και στις αναγκαίες συνεννοήσεις που θα πρέπει να γίνουν με την Κομισιόν για τα επόμενα βήματα της αγοράς. Παράλληλα όμως ο κ. Θωμάς είναι άριστος γνώστης των χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και των δυνατοτήτων που υπάρχουν για το μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό της ελληνικής αγοράς ενέργειας. 

Έχει συμμετάσχει στη διαμόρφωση της μακροχρόνιας στρατηγικής της ΕΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας COP21 και της ενεργειακής μετάβασης ενώ ταυτόχρονα είναι ένθερμος θιασώτης της ενοποίησης της περιφερειακής αγοράς ενέργειας της περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης και στο πλαίσιο αυτό έχει εργαστεί για την προώθηση σημαντικών έργων υποδομής που ενισχύουν την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας και την ενεργειακή διαφοροποίηση, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. 

Η έμφαση που ο ίδιος δίνει στην ανάγκη ενίσχυσης των διαδικασιών ενοποίησης των περιφερειακών ενεργειακών αγορών, αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και ειδικότερα για την γρηγορότερη μετάβαση στο νέο μοντέλο της αγοράς που εμφανίζει μεγάλες καθυστερήσεις. 

Ένας ακόμη σημαντικός τομέας εξειδίκευσης, που αναμένεται να δώσει σημαντική αναπτυξιακή ώθηση αφορά στα έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Εκεί ο κ. Θωμάς έχει άμεση γνώση των ευρωπαϊκών διεργασιών για την αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και τη συνεργασία δημόσιου/ τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικού τομέα για τις αναγκαίες επενδύσεις που απαιτούνται για την προώθηση των στόχων της εξοικονόμησης. 

Σε ό,τι αφορά στα θέματα που σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, ο ίδιος έχει με δηλώσεις του αναφερθεί στην ανάγκη η Ελλάδα να “ξεμπερδεύει” με τα διαδικαστικά και τις αναγκαίες αλλαγές σε τεχνικό επίπεδο (χρηματιστήριο ενέργειας, target model)  ώστε να έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει τη δική της στρατηγική.

“Περάσαμε τα τελευταία χρόνια κοιτάζοντας τι λένε τα μνημόνια. Πρέπει ανεξάρτητα από αυτά, να δούμε που πάμε ως ενεργειακός τομέας γιατί το τοπίο αλλάζει πλήρως, τόσο στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας όσο και ως προς τη λειτουργία της αγοράς” είχε πει ο ίδιος πριν από μερικούς μήνες. 

Ο ίδιος έχει ταχθεί επίσης υπέρ της ταχείας και απρόσκοπτης υλοποίησης των μεγάλων έργων διασυνδέσεων με πρώτο και κύριο τη διασύνδεση της Κρήτης.

Τέλος για τη ΔΕΗ ο κ. Θωμάς έχει με δηλώσεις του έχει εκφράσει την άποψη ότι το άνοιγμα της αγοράς μπορεί να λειτουργήσει θετικά και να δώσει λύση σε προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία βοηθώντας στην εξυγίανσή της.

Ο ίδιος μάλιστα έχει φέρει ως παράδειγμα την περίπτωση του ΟΤΕ, που κράτησε στο άνοιγμα της αγοράς το μερίδιό του. “Σε όλες τις απελευθερώσεις αγορών αυτός που είναι ήδη παρών έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και όσο πιο δυναμικά κινηθεί τόσο μπορεί να επωφεληθεί” είχε αναφέρει.
 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα