Ο Υφ. Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος για τα μέτρα πυροπροστασίας στο Κάστρο Χλεμούτσι- «Προστατεύουμε και αναδεικνύουμε ένα μοναδικό Μνημείο»-Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η μελέτη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας
Ο Υφ. Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος για τα μέτρα πυροπροστασίας στο Κάστρο Χλεμούτσι
«Προστατεύουμε και αναδεικνύουμε ένα μοναδικό Μνημείο»-Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η μελέτη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας
«Πράσινο φως» για τα μέτρα πυροπροστασίας του αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου στο Κάστρο Χλεμούτσι, μετά την ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου επί της μελέτης που υπεβλήθη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, γεγονός που προκάλεσε ικανοποίηση στον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέα Νικολακόπουλο.
Ο κ. Νικολακόπουλος μίλησε για μία πολύ θετική εξέλιξη, καθώς αφορά σε μία αναγκαία παρέμβαση στο συγκεκριμένο μνημείο. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο είχε εντοπίσει, σε επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στο χώρο, και από την πρώτη στιγμή προχώρησε σε ενέργειες για την ανάδειξη και επίλυση του προβλήματος.
Ερώτηση και παρεμβάσεις Από το Σεπτέμβριο του 2022, ως βουλευτής, είχε καταθέσει ερώτηση στην Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, για την λειτουργία και την ανάδειξη του Κάστρου Χλεμούτσι, ζητώντας μεταξύ άλλων να αντιμετωπιστεί το θέμα πυρασφάλειας του Μνημείου. Το θέμα το είχε θέσει και προσωπικά στην κα Μενδώνη, τόσο σε συνάντηση που είχαν στο γραφείο της όσο και στην Αρχαία Ολυμπία, στο πλαίσιο εκδήλωσης, ενώ παρακολουθούσε στενά τις εξελίξεις με συνεχείς επαφές με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας.
Μετά την έγκριση της σχετικής μελέτης από το ΚΑΣ, το έργο μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης, προκειμένου να ενισχυθεί η προστασία του μοναδικού αυτού μνημείου της Ηλείας. “Το Κάστρο Χλεμούτσι είναι ένα μοναδικό μνημείο και παραμένει ένα από τα σημαντικότερα και πιο καλοδιατηρημένα φρούρια της Ελλάδας και οφείλουμε με κάθε τρόπο να διατηρήσουμε τα χαρακτηριστικά του αλλά και αναδείξουμε το ίδιο το μνημείο” σχολίασε ο κ. Νικολακόπουλος.
Σκοπός της μελέτης που ενέκρινε το ΚΑΣ είναι η προστασία του μνημειακού φρουριακού συνόλου και η ασφάλεια των εργαζομένων και των επισκεπτών. Η μελέτη περιλαμβάνει την εγκατάσταση στον αρχαιολογικό χώρο φωτισμού ασφαλείας και σήμανσης οδεύσεων διαφυγής, εξόδων κινδύνου και μεγαφωνικού συστήματος.
Στους στεγασμένους χώρους του μουσείου προβλέπεται η εγκατάσταση φωτισμού ασφαλείας, σήμανσης οδεύσεων διαφυγής και εξόδων κινδύνου, αυτόματου συστήματος και συστήματος χειροκίνητης αναγγελίας πυρκαγιάς αλλά και μεγαφωνικού συστήματος.
Φορητοί πυροσβεστήρες τοποθετούνται στο σύνολο του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου.