03/05/202121:58

Οδικός χάρτης για το άνοιγμα της κοινωνίας – Πλησιάζει η επιστροφή στην κανονικότητα

Η επαναλειτουργία της εστίασης είναι το πρώτο από μια σειρά βημάτων για την επιστροφή στην κανονικότητα, που θα γίνουν μέσα στο μήνα

Το πρώτο βήμα της μερικής επιστροφής στην κανονικότητα έγινε τη Δευτέρα του Πάσχα, με την επαναλειτουργία του κλάδου της εστίασης και με τις καφετέριες και τα εστιατόρια να σηκώνουν ρολά έπειτα από 6 μήνες lockdown.  Μέχρι και τις 15 Μαΐου, ωστόσο, θα έχουν ανοίξει οι περισσότεροι τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Όσον αφορά στην εστίαση, όποιος επιθυμεί να επισκεφτεί εστιατόριο ή καφέ σε εξωτερικό χώρο, στέλνει SMS με τον κωδικό «6» στο 13033. Επίσης, στα καταστήματα δεν υπάρχει μουσική και το ωράριο λειτουργίας είναι μέχρι τις 22:45. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι στόχος είναι με το άνοιγμα του τουρισμούστις 15 Μαΐου να διευρυνθεί υπό όρους το ωράριο στα καταστήματα εστίασης. «Ανοίγουμε την εστίαση αλλά ο ιός δεν έχει φύγει. Το σύνθημα ότι πέρασε ο κίνδυνος δεν έχει δοθεί» τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Κανένας δεν θέλει να περιορίσει την ελευθερία κανενός, αλλά πρέπει να κρατηθεί ο ιός υπό έλεγχο», συμπλήρωσε.

Aπό τη Δευτέρα του Πάσχα αλλάζει και το ωράριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας. Έτσι, από τις 3 Μαΐου η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 23:00 και θα λήγει στις 05:00. Ολες οι μετακινήσεις, πάντως, εξακολουθούν να γίνονται με αποστολή SMS στο 13033, όπως ξεκαθάρισε πριν από λίγες ημέρες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η αντίστροφη μέτρηση για την επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων των σχολείων έχει ήδη ξεκινήσει. Γυμνάσια, δημοτικά και νηπιαγωγεία θα ανοίξουν ξανά στις 10 Μαΐου για να υποδεχθούν τους μαθητές, με ειδικά μέτρα προκειμένου να αποτραπεί η διασπορά του κορονοϊού. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας είναι όλα τα σχολεία να επαναλειτουργήσουν από τη Δευτέρα, 10 Μαΐου, δια ζώσης με self test.

Πάντως, το υπουργείο Παιδείας, έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα παραταθεί το σχολικό έτος. Βάσει τη συγκεκριμένης απόφασης το έτος παρατείνεται:

  • Έως την Παρασκευή 25 Ιουνίου για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά
  • Έως την Παρασκευή 11 Ιουνίου για τα Γυμνάσια και Λύκεια

Ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες στις 15 Μαΐου

Οι οργανωμένες παραλίες ετοιμάζονται να υποδεχθούν κι επίσημα λουόμενους, καθώς σύμφωνα με τον Παναγιώτη Σταμπουλίδη το άνοιγμά τους θα γίνει στις 15 Μαΐου. Οπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης οι παραλίες θα ανοίξουν στο πλαίσιο της έναρξης της τουριστικής σεζόν.

Το Σάββατο 15 Μαΐου κάνει πρεμιέρα και ο τουρισμός με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, αλλά και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με τεστ. Την ίδια ημέρα απελευθερώνονται και οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες.

ethnos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα