16/07/202211:45

Οι αγριόχοιροι έγιναν ήμεροι – Εφοδος από πρώην άγρια ζώα και στα Καλάβρυτα

Αγριογούρουνα και τσακάλια έχουν ανησυχήσει τα χωριά της επαρχίας των Καλαβρύτων καθώς ο αριθμός τους αυξάνεται με μεγάλους ρυθμούς και αναζητώντας τροφή προκαλούν φθορές σε περιουσίες.

Αγριογούρουνα και τσακάλια έχουν αρχίσει να κυριεύουν τις πλαγιές της Κλειτορίας, του Πάους και της Αροανίας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πονοκέφαλος στους κατοίκους και καλλιεργητές της περιοχής, που ανησυχούν για τις περιουσίες τους αλλά και τη σωματική τους ακεραιότητα λόγω της κίνησης στους δρόμους.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρθηκαν στην «Π» και έχουν γίνει θέμα συζήτησης στον Δήμο Καλαβρύτων, αφού αναδείχθηκε το πρόβλημα και από την τοπική εφημερίδα «Ωρα των Καλαβρύτων», έχουν διαπιστωθεί σημαντικές καταστροφές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις από τα αγριογούρουνα που αναζητούν τροφή.

Ως γνωστόν, τα αγριογούρουνα μπορούν και αναπαράγονται έως και τρεις φορές τον χρόνο, με αποτέλεσμα να επεκτείνονται διαρκώς γεωγραφικά αναζητώντας τροφή σε νέες περιοχές.

Η «Π» επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Κλειτορίας Βασίλη Κουτρουλάκη για να μας μεταφέρει πως έχει η κατάσταση στην περιοχή.

«Υπάρχει ένα δεδομένο πρόβλημα αυτή τη στιγμή και ο αυξανόμενος πληθυσμός των αγριογούρουνων έχει φέρει πολλά περιστατικά καταστροφών σε καλλιέργειες και περιουσίες. Οι ιδιοκτήτες δηλώνουν τις καταστροφές αλλά αυτό δεν αρκεί. Το πρόβλημα δεν παρατηρείται μόνο στην Ενότητα Κλειτορίας, αλλά και στο Πάος και στην Αροανία και γενικότερα όπου υπάρχουν κάμποι με καλλιέργειες στην ορεινή περιοχή. Ιδιαίτερα πέρυσι που υπήρχε το πρόβλημα της λειψυδρίας, τα αγριογούρουνα κατέβαιναν συχνά για αναζήτηση τροφής» ανέφερε στην «Π» ο κ. Κουτρουλάκης.

«Ένα ακόμα πρόβλημα που υπάρχει έχει να κάνει με τον αυξανόμενο αριθμό των τσακαλιών. Τις προηγούμενες ημέρες είχα και τροχαίο ατύχημα μάλιστα με ένα τσακάλι που πετάχτηκε στο δρόμο. Εμείς από την πλευρά μας ως Δήμος, έχουμε επικοινωνήσει το πρόβλημα και με τον δήμαρχο Θανάση Παπαδόπουλο, αλλά και μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Εχουν γίνει επαφές με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αναμένουμε να παρθούν μέτρα» μας είπε ο αντιδήμαρχος, ο οποίος τη γλίτωσε ευτυχώς μόνο με υλικές ζημιές στο όχημά του.

Για την καταπολέμηση του αυξανόμενου πληθυσμού των αγριογούρουνων, έχουν κατατεθεί προτάσεις όπως η απελευθέρωση του κυνηγιού του συγκεκριμένου είδους για όλο το χρόνο, αλλά και επιδότηση στους κυνηγούς με 10 ευρώ το κεφάλι. Οι ορεινές περιοχές της Αχαΐας πάντως έχουν θορυβηθεί και οι κάτοικοι ανησυχούν τόσο για τις περιουσίες τους, όσο και για ενδεχόμενα τροχαία ατυχήματα ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που κυκλοφορούν στους δρόμους πολλοί ανυποψίαστοι ετεροδημότες.

Pelop.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα