Οι δρόμοι και οι πλατείες του Πύργου έχουν τη δική τους ιστορία! – Παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου στο Δημόσιο ΙΕΚ Πύργου
Αισθήματα υπερηφάνειας και ικανοποίησης που ζουν σε ένα ευλογημένο τόπο, αποκόμισαν οι σπουδαστές του τμήματος Α1 της ειδικότητας Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων του Δημοσίου ΙΕΚ Πύργου οι οποίοι παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βιβλιοθήκης του Πύργου το οποίο αφορά την ιστορία της πόλης. Το πρόγραμμα παρουσίασε η κα Νίκη Κατσιάπη M.Ed – Δρ. Παιδαγωγικής, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ο κ. Βασίλης Σπανόπουλος, εκπαιδευτικός, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εκπαιδευτών του Δ.ΙΕΚ κα Αγγελικής Τσαπάρα και κ. Γιάννη Σουλέ.
Ένα υπέροχο ταξίδι στην ιστορία του τόπου μας
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε σε δύο συναντήσεις. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 2/12/2019 και περιλάμβανε παρουσίαση με παράλληλη προβολή οπτικού υλικού στο χώρο του Δ.ΙΕΚ.
Η διευθύντρια του Δ.ΙΕΚ κα Μπουροπούλου Νίκη καθώς και ο υποδιευθυντής κ. Αυγερινόπουλος Παύλος, καλωσόρισαν θερμά την προσκεκλημένη, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της συνεργασίας με σημαντικούς φορείς του Πολιτισμού, όπως είναι η Δημόσια Βιβλιοθήκη του Πύργου.
Με γλαφυρό τρόπο η κα Νίκη Κατσιάπη ξεδίπλωσε γνωστές και άγνωστες πτυχές από την ιστορία του τόπου: Ο Πύργος και η Ηλεία ρίχνονται στη φωτιά της Ελληνικής Επανάστασης, ο Γέρος του Μοριά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο γενναίος Γεώργιος Σισίνης, ο Ωλένης Φιλάρετος με τη θυσία του. Ο Μίκης Θεοδωράκης έζησε προπολεμικά στον Πύργο και εμπνεύστηκε από το τρένο μας, τον Κωλοσούρτη, το ρυθμό η Μαργαρίτα Μαργαρώ, ο ηρωικός πλοίαρχος Μιλτιάδης Ιατρίδης και η ομώνυμη πλατεία του Πύργου όπου βρίσκεται ο ανδριάντας του. Η δράση του Ιατρίδη και του Υποβρυχίου Παπανικολής ενέπνευσε και την ταινία ‘Υποβρύχιον Παπανικολής’ του 1971 με τον Πυργιώτη Κώστα Καζάκο στο ρόλο του Ιατρίδη.
Ο Πύργος βίωσε από τα μέσα του 19ου αι. οικονομική και πολιτιστική έκρηξη και αύξησε τον πληθυσμό του καθώς η σταφιδοκαλλιέργεια και το σταφιδεμπόριο την κατέστησαν μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη πόλη.
Η φυσιογνωμία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής διαμορφώθηκε αφενός, με κτίρια αστικής μεγαλοπρέπειας, ιδιωτικά και δημόσια όπως Θέατρο, Σιδηροδρομικοί Σταθμοί, Ιεροί Ναοί, Νοσοκομείο, Δημοτική Αγορά, εγκαταστάσεις με αξιόλογα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, ενθυμήματα μιας αστικής τάξης που ακολούθησε χωρίς αναστολές τα πρότυπα των προηγμένων δυτικοευρωπαϊκών χωρών, αφετέρου δε με την οικονομική ευρωστία που υπήρχε εμπλουτίστηκε το πολιτιστικό τοπίο και ικανοποιήθηκαν οι πνευματικές ανάγκες των κατοίκων με θεατρικές παραστάσεις, Φιλαρμονική, έντονη πολιτιστική, πνευματική και αθλητική δραστηριότητα
Στις 9/12/2019 υλοποιήθηκε ο περίπατος στο ιστορικό κέντρο του Πύργου. Κάνοντας ένα περίπατο στην πόλη οι καταρτιζόμενοι «διάβασαν» τα μνημεία της και ανασύνθεσαν την ιστορία της: Ο Δήμαρχος Τάσης Καζάζης με την αυταπάρνηση και τον ηρωισμό του, ο Ηλείας Αντώνιος με τη λεβεντιά του και ο Σάκης Καράγιωργας με την φιλοπατρία και την αγωνιστικότητά του ήταν μερικές μορφές της ιστορίας μας που οφείλουμε να γνωρίζουμε και να τιμούμε.
Επισκέφθηκαν, ακόμα, την έκθεση – αφιέρωμα που δημιούργησε και συντηρεί ο διακοσμητής Χάρης Κανελλακόπουλος στο σπίτι των παιδικών του χρόνων, ο οποίος τους υποδέχτηκε θερμά και τους έφερε σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης μας.
Η Διεύθυνση, οι καθηγητές του Δ.ΙΕΚ Πύργου και κυρίως οι σπουδαστές, στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους ως φύλακες της πολιτιστικής κληρονομιάς, ευχαριστούν θερμά τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου και ιδιαίτερα την κα Νίκη Κατσιάπη για την εξαιρετική συνεργασία και τις πολύτιμες πληροφορίες που αποκόμισαν και αφορούν το γνωστικό πεδίο της ειδικότητάς τους.
Το Δημόσιο ΙΕΚ Πύργου αποτελεί τον μεγαλύτερο εκπαιδευτικό οργανισμό ενηλίκων μη τυπικής εκπαίδευσης στο νομό Ηλείας, ο οποίος συνεργάζεται στενά με φορείς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νομό μας αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας σε επίπεδο δράσεων, αποσκοπώντας στην πολυπόθητη ποιότητα στην εκπαίδευση και σε μια νέα προοπτική στους σπουδαστές του Δ.ΙΕΚ.