Οι μεγάλες προκλήσεις του νέου οικονομικού επιτελείου
09/07/201912:00

Οι μεγάλες προκλήσεις του νέου οικονομικού επιτελείου

[ad_1]

Της Δήμητρας Καδδά

Η ενίσχυση του “χαρτοφυλακίου” του νέου Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με ένα επιπλέον πεδίο, αυτό των τραπεζών (το οποίο αναλαμβάνει ως υφυπουργός ο Γιώργος Ζαββός), δείχνει το στίγμα της πρώτης προτεραιότητας της νέας Κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο: συνδέεται με την ενίσχυση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και αγορά.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση, αλλά και “ανάγκη” του επιχειρηματικού κόσμου. Αποτυπώθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα κατά τις επαφές του οικονομικού επιτελείου με την αγορά. Σύμφωνα με πηγές των θεσμών η απάντηση σε αυτό το ζήτημα συνδέεται άρρηκτα και με τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Πέρα από το πεδίο των τραπεζών, τα βασικά θέματα προτεραιότητας του νέου οικονομικού επιτελείου είναι η στήριξη των επενδύσεων και της ανάπτυξης αλλά και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Και τούτο ώστε να διασφαλιστεί ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος ούτως ώστε να ασκηθεί νέα οικονομική πολιτική.

Το χρονικό πλαίσιο είναι ασφυκτικό λόγω της παροχολογίας των προηγούμενων εβδομάδων, των μεγάλων ανοικτών μετώπων και των καθυστερήσεων της απερχόμενης κυβέρνησης που πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα, αλλά και της αμφισβήτησης εκ μέρους των θεσμών των δημοσιονομικών στόχων που συμφωνήθηκαν το 2018. Μετά το χθεσινό Eurogroup οι θεσμοί ανέφεραν ότι μπορεί να χρειαστούν ισοδύναμα μέτρα, ειδικά το 2020, προκειμένου να μην μειωθεί το αφορολόγητο. Εξέφρασαν επίσης έντονες ενστάσεις στο ζήτημα αλλαγής στόχου στα πρωτογενή πλεονάσματα. Επίσης επέμεναν στα ανοικτά μέτωπα που αφήνει πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και καταγράφονται στην 3η αξιολόγηση που χθες “ολοκληρώθηκε”.

Όπως δήλωσε ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ χθες μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup οι πρώτες άτυπες επαφές γνωριμίας με την νέα κυβέρνηση θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist. H πρώτη μεγάλη επίσημη “μάχη” θα λάβει χώρα στα πολιτικά ραντεβού του EWG της 5ης Σεπτεμβρίου και στο Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου (μετά το οποίο προς το παρόν σχεδιάζεται και η έλευση των θεσμών στην Αθήνα για την 4η αξιολόγηση).

Η κυβέρνηση θα πρέπει να επιχειρήσει έως τότε να περιορίσει το δημοσιονομικό μέτωπο, μέσα από την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, τη στήριξη του μηχανισμού εσόδων, το “νοικοκύρεμα” των δαπανών αλλά και την τόνωση του “παρονομαστή”, δηλαδή των επενδύσεων της ανάπτυξης.

Το οικονομικό πρόγραμμα θα ξεδιπλωθεί μέσα από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει προαναγγελθεί, αλλά και μέσα από 2 προϋπολογισμούς που πρέπει να συντάξει και να καταθέσει η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο: τον Προϋπολογισμό για το 2020, αλλά και το Μεσοπρόθεσμο 2020-2023.

Στο πεδίο των τραπεζών η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει αποφάσεις για το σχέδιο του ΤΧΣ αναφορικά με την απομείωση των κόκκινων δανείων (που βρίσκεται σε φάση διαπραγμάτευσης με την DG Comp), ενώ παράλληλα στο τραπέζι βρίσκεται και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος. Επιπλέον θα πρέπει να τρέξει την πλατφόρμα του νέου νόμου Κατσέλη, αλλά και την ολική αναμόρφωση του ίδιου Νόμου και του Πτωχευτικού Δικαίου γενικότερα (σ.σ. οι κινήσεις αποτελούν μετα-προγραμματική υποχρέωση).

Στο επίκεντρο βρίσκεται στο δημοσιονομικό πεδίο η επιτάχυνση της απομείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, οι παρεμβάσεις για τη ρύθμιση των 120 δόσεων (σ.σ. καθώς τα πρώτα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά), αλλά και το θέμα των αντικειμενικών αξιών (οι οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν με βάση τη μετα- προγραμματική υποχρέωση της χώρας).

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί και το πεδίο των επενδύσεων, με τη δημιουργία κινήτρων, αλλά και με την πάταξη της γραφειοκρατίας (στο πλαίσιο των συνολικών παρεμβάσεων το δημόσιο). Παράλληλα, άμεσα βήματα πρέπει να γίνουν για την επιτάχυνση της διαδικασίας αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αλλά και για το ξεμπλοκάρισμα των ιδιωτικοποιήσεων με έμφαση στο Ελληνικό και στην ενέργεια.

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών θα γίνει σήμερα το μεσημέρι. Τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα πλαισιώνουν 3 υφυπουργοί, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης που αναλαμβάνει υφυπουργός αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική, ο Απόστολος Βεσυρόπουλος που αναλαμβάνει το σκέλος της φορολογικής πολιτικής και της Δημόσιας Περιουσίας, αλλά και ο Γιώργος Ζαββός που αναλαμβάνει υφυπουργός αρμόδιος για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα