06/06/202420:27

ΟΗΕ: Με 182 ψήφους στη Γενική Συνέλευση η Ελλάδα εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας

Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξελέγη η Ελλάδα.

Η ελληνική υποψηφιότητα συγκέντρωσε 182 ψήφους στην ψηφοφορία για την ανάδειξη από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των πέντε μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-26.

Οι άλλες χώρες που εξελέγησαν, μαζί με την Ελλάδα, είναι το Πακιστάν, η Σομαλία, ο Παναμάς και η Δανία.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, λίγο πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε σχετικά: «Εκτιμώ ότι θα είμαστε στο επόμενο Συμβούλιο Ασφαλείας, για την περίοδο 2025-2026, ως μη μόνιμο μέλος. Είναι μια μεγάλη τιμή για τη χώρα, μια μεγάλη ευθύνη για τη χώρα».

Και προσέθετε: «Η Ελλάδα υπηρετεί μια πολιτική αρχών ως προς την εξωτερική πολιτική και προφανώς, όταν κάθεσαι στο τραπέζι του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρέπει να λαμβάνεις και ορισμένες αποφάσεις, οι οποίες δεν μπορούν πάντα να ικανοποιούν τους πάντες. Έχουμε, όμως, τις αρχές μας, τις προτεραιότητές μας, μια ξεκάθαρη στρατηγική. Είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν λέω ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική ετεροκαθορίζεται, αλλά οι συμμαχίες μας είναι απολύτως δεδομένες. Με αυτή την αίσθηση υπευθυνότητας και ως ένας παράγοντας που αναγνωρίζεται πια ως παράγων σταθερότητας σε μια περιοχή δύσκολη, νομίζω ότι η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

Λίγο αργότερα, μετά την απόφαση, ο κ. Μητσοτάκης έγραψε στο X:

Από την πλευρά του, σε δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, έκανε λόγο για «ιστορική μέρα για την Ελλάδα, για το αποτύπωμα της Ελλάδας στον κόσμο. Είναι μεγάλη επιτυχία, 182 από τα 188 κράτη που ψήφισαν, υπερψήφισαν την υποψηφιότητα της Ελλάδας». Τώρα ξεκινά η ώρα της ευθύνης, υπογράμμισε, για να προσθέσει ότι η χώρα μας καθίσταται συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής. Η Ελλάδα συνομιλεί με όλα τα κράτη του κόσμου και φιλοδοξεί να γίνει γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, μεταξύ Ανατολής και Δύσης, σημείωσε ακόμη, μεταξύ άλλων, ο κ. Γεραπετρίτης.

Δείτε ολόκληρη τη δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ:

Δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη μετά την εκλογή

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα, για το αποτύπωμα της Ελλάδας στον κόσμο. Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπερψήφισε την υποψηφιότητα της Ελλάδας για μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας το 2025 και 2026. Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία. 182 από συνολικά 188 κράτη που ψήφισαν, υπερψήφισαν την υποψηφιότητα της Ελλάδας. Αυτό αποδεικνύει το σημαντικό κεφάλαιο, το οποίο διαθέτει η Ελλάδα στον κόσμο, στο διεθνές περιβάλλον, στους διεθνείς οργανισμούς.

Και τώρα ξεκινά η ώρα της ευθύνης. Η Ελλάδα, μετά από την σημερινή της επιτυχία, καθίσταται στην πραγματικότητα συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής σε μία στιγμή που υπάρχουν γύρω μας τεράστιες προκλήσεις. Οι μεγάλοι πόλεμοι, οι οποίοι ταλανίζουν την οικουμένη και βρίσκονται στη γειτονιά μας, αλλά και άλλες σημαντικές προκλήσεις, τις οποίες η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει θέσει ως προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της διετίας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και αυτό είναι η απαρέγκλιτη τήρηση του διεθνούς δικαίου. Η νέα πνοή που πρέπει να δοθεί στη διευθέτηση των διαφορών με τρόπο ειρηνικό.

Η προστασία του θαλάσσιου εμπορίου, η προστασία γυναικών και παιδιών είναι προτεραιότητες που μαζί με την κλιματική αλλαγή θα τεθούν στο τραπέζι από την Ελλάδα, στο πλαίσιο και της δικής μας εξωτερικής πολιτικής.

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω, ιδιαίτερα, το Υπουργείο Εξωτερικών, την Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, τόσο την Κεντρική Υπηρεσία, όσο και την διπλωματική αποστολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, η οποία έχει γίνει για αρκετά χρόνια και η οποία ήταν εξαιρετικά επίπονη και μας έφερε αυτό το σημαντικό σημερινό αποτέλεσμα.

Θέλω να πω ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα αποτελέσει την επιτομή της συμμετοχής της χώρας μας στα διεθνή δρώμενα. Η Ελλάδα φιλοδοξεί, ως συνομιλούσα με όλα τα κράτη του κόσμου, ως έχοντας ανοιχτούς διαύλους με όλα τα κράτη όχι μόνο της γειτονιάς μας, αλλά και του κόσμου, να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης. Και θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να φανούμε αντάξιοι της μεγάλης αυτής ευθύνης».

Δείτε την ανάρτηση του ελληνικού ΥΠΕΞ αμέσως μετά την ανάδειξη της Ελλάδας ως μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

«Η εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26 αποτελεί διεθνή αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της, καθώς και της προσήλωσής της στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη σημερινή, εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη διεθνή ασφάλεια, η πατρίδα μας θα συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ» χαιρέτισε την απόφαση η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτελείται από 15 κράτη μέλη, με 5 μόνιμα μέλη -Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες- και 10 μη μόνιμα μέλη που εκλέγονται για δύο χρόνια από τη Γενική Συνέλευση. Τα πέντε μόνιμα μέλη έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) επί των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, που επιτρέπει σε ένα μόνιμο μέλος να εμποδίσει την έγκριση ενός ψηφίσματος, χωρίς ωστόσο να μπορεί να εμποδίσει τη συζήτηση.

Οι 10 προσωρινές έδρες διατηρούνται για διετή θητεία, με πέντε κράτη μέλη να ψηφίζονται ετησίως από τη Γενική Συνέλευση. Η προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας εναλλάσσεται αλφαβητικά κάθε μήνα.

«Η συμμετοχή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, συμπίπτει με δύσκολους καιρούς της μεταπολεμικής εποχής, με δύο πολέμους σε εξέλιξη, που δυστυχώς συνιστούν μια ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση, και άλλες τεράστιες οικουμενικές προκλήσεις, την κλιματική κρίση, την επισιτιστική ανασφάλεια, την επιθετικότητα διεθνώς και τις γεωπολιτικές εντάσεις» είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο ίδρυμα Konrad Adenauer για την ελληνική υποψηφιότητα.

«Γνωρίζουμε όλοι ότι στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο στον οποίο ζούμε σήμερα, η διατήρηση της ειρήνης και της ηρεμίας και η προώθηση της ευημερίας είναι ευθύνη όλων. Θα είναι μια δύσκολη αλλά και ιδιαίτερα απαιτητική περίοδος, εντούτοις την αναμένουμε με ανυπομονησία» ανέφερε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα