18/10/202014:46

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχεται η ώρα της πληρωμής του «τσεκ» στους 600.000 δικαιούχους αγρότες

Ο χρόνος μετράει από σήμερα αντίστροφα για τη μεγάλη πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που περιμένουν οι αγρότες. Όλα τα νέα δεδομένα για το πότε θα μπουν λεφτά και τις θα γίνει με νέες πληρωμές.

Οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου ως την πλέον πιθανή μέρα για να πιστωθούν στους λογαριασμούς τους οι προκαταβολές της ενιαίας ενίσχυσης (τσεκ) από τον ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς όπως όλα δείχνουν, έχει επιτευχθεί η επεξεργασία των στοιχείων των δικαιούχων ενιαίας ενίσχυσης στο 100% και µάλιστα χωρίς τη «συνδροµή» του τεχνικού συµβούλου, ανοίγοντας τελικά τον δρόμο για την προκαταβολή του τσεκ στον ταχύτερο δυνατό χρόνο.

Ο προγραµµατισµός δείχνει ως πρώτο στόχο η δισκέτα να σταλεί στην Τράπεζα Πειραιώς ακόµα και για σήμερα, Παρασκευή 16/10, αλλά τίποτα δεν είναι βέβαιο.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η πληρωμή θα γίνει πριν την 28η Οκτωβρίου και πλέον φαίνεται ως πιθανότερη ημερομηνία στις 22-23 του μήνα. Σε κάθε περίπτωση υπολογίζεται να γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα και να μπουν λεφτά στους λογαριασμούς.

Σήμερα είναι η πρώτη ηµεροµηνία που η Κοµισιόν έχει θέσει ως τυπικά δυνατή για την πληρωµή της ενιαίας ενίσχυσης του 2020 στα κράτη-µέλη. Εν τω µεταξύ οι κατά τόπους ∆ΑΟΚ έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες και βρίσκονται κοντά και στην ολοκλήρωση των διασταυρωτικών ελέγχων με βάση το αρχείο από την ΑΑ∆Ε.

Ωστόσο, επειδή η συγκεκριμένη διαδικασία, απαιτεί κάποιο χρόνο, δεν αποκλείεται το θέμα να μην ολοκληρωθεί την Παρασκευή και η πίστωση του τσεκ ύψους περί τα 750 εκατ. ευρώ να µεταφερθεί την εβδοµάδα 19 µε 23 Οκτωβρίου.

Πληροφορίες λένε ότι για την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου έχει προγραμματίσει ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων την πληρωμή της προκαταβολής (70%) της βασικής ενίσχυσης για το έτος 2020 προς τους δικαιούχους (ενεργούς) αγρότες.

Αν η πληρωμή γίνει την Πέμπτη, τα λεφτά θα εμφανιστούν στους λογαριασμούς αργά το απόγευμα και την Παρασκευή.

Σήμερα Παρασκευή 16 Οκτωβρίου εκδόθηκε η εγκύκλιος του Οργανισμού που καθορίζει την διαδικασία ελέγχου της πληρωμής από τα αρμόδια ελεγκτικά οργάνα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τη Δευτέρα 19/10 ενδέχεται εξάλλου να πιστωθεί στους κτηνοτρόφους και το ποσό των 3,8 ευρώ ανά πρόβατο που αφορά την αποζημίωσή τους για το πλήγμα που υπέστησαν το Πάσχα, λόγω του lock down από τον κορονοϊό.

Μέσα στον επόµενο µήνα, και µετά την πίστωση της προκαταβολής του τσεκ, δροµολογούν οι αρµόδιοι των πληρωµών να τακτοποιηθούν ορισµένες εκκρεµότητες τόσο από τα προγράµµατα όσο και από τις ενισχύσεις της περσινής χρονιάς. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, αναφορικά µε τα προγράµµατα υπάρχουν κάποια υπόλοιπα που σχετίζονται µε εντάσεις και αιτήσεις θεραπείας στη Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία του έτους 2019. Όσον αφορά την ενιαία, τα απλήρωτα έχουν να κάνουν µε «κολλήµατα» λόγω δασικών χαρτών και υπολογίζονται σε ένα ποσό της τάξης των 6 εκατ. ευρώ..

ieidiseis.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα