«Οργιάζουν» οι φήμες για τον Κιμ Γιονγκ Ουν – Τα τρία σενάρια στη Βόρεια Κορέα αν τελικά πεθάνει
Στρατιωτικά εμβατήρια και «εθνική συνάντηση πένθους» σε περίπτωση θανάτου του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, ενώ δεν αποκλείεται και γενικό εθνικό lockdown της χώρας
Ο ξαφνικός θάνατος του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, ενδεχομένως, θα λειτουργούσε ως παράγοντας εξελίξεων, τόσο στην ίδια τη Βόρεια Κορέα, όσο και σε ολόκληρη τη βορειοανατολική Ασία.
Ο αντίκτυπός του δηλαδή θα ήταν διττός. Στο εγχώριο μέτωπο, θα υπονόμευε τη δυναστεία των Κιμ. Ακόμα και αν αυτή παρέμενε, θα γινόμασταν μάρτυρες διαφόρων αλλαγών στο εσωτερικό σύστημα ισχύος της Πιονγκγιάνγκ.
Στην περίπτωση του πατέρα του, το επίσημο ανακοινωθέν του θανάτου του, το 2011, έλαβε χώρα δύο 24ωρα μετά το θάνατό του. Κάτι τέτοιο μοιάζει σχεδόν βέβαιο ότι θα επαναληφθεί. Το σύστημα χρειάζεται λίγο χρόνο για να οργανωθεί, αλλά και να οργανώσει μία καλο-κουρδισμένη 10ημερη τελετή συλλογικού και το μάλλον ή ήττον υστερικού πένθους.
Να υποθέσουμε ότι μία μαυροφορεμένη παρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης θα αναλάβει να ενημερώσει τους πολίτες και από το σημείο αυτό θα λάβουν χώρα σκηνές χάους, με χιλιάδες πολίτες να οδύρονται στους δρόμους της χώρας. Φωτογραφίες και βίντεο θα κάνουν τον γύρο του κόσμου. Στρατιωτικά εμβατήρια, «εθνική συνάντηση πένθους», κατά την οποία όλοι οι Βορειοκορεάτες εντέλλονται να κρατήσουν τρία λεπτά σιωπής.
Η σορός του Κιμ θα τοποθετηθεί στο μαυσωλείο Κουμσουσάν στην Πιονγκγιάνγκ, εκεί όπου εκτίθεται και η σορός του πατέρα του και παππού του σε γυάλινο φέρετρο.
1.Συνέχιση της δυναστείας
Η διοίκηση της χώρας αποτελεί οικογενειακή υπόθεση για περισσότερα από 70 χρόνια. Η διατήρηση του καθεστώτος της δυναστείας των Κιμ θα αποτελέσει το ύψιστο διακύβευμα, σε περίπτωση ξαφνικού θανάτου του ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Προαπαιτούμενο για να συντηρηθεί αυτό το παράταιρο, για τα δυτικά πρότυπα, «θεοκρατικό» σύστημα, είναι ο διάδοχος του Κιμ να προέρχεται από τη γραμμή αίματός του. Εξάλλου, ο ιδρυτής του κράτους παρουσιάζεται ως θεός, και ο διάδοχός του ως “ο γιος του θεού”.
Αυτό καθίσταται αντιληπτό από το πρώτο λεπτό που κάποιος φτάνει στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Πιονγιάνγκ. Εκεί δεσπόζει τεράστιο πορτρέτο του Κιμ Ιλ Σουνγκ, ιδρυτή του κράτους, αλλά και του γιου του Κιμ Γιονγκ Ιλ, πατέρα του σημερινού ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Το μοναδικό άτομο που μοιράζεται το ίδιο αίμα με τον Κιμ, παραμένει ζωντανό (μεταξύ άλλων ο Κιμ εμφανίζεται να διέταξε την εκτέλεση του θείου του και αδελφού του για φερόμενη προδοσία) και αποτελεί μέρος του πολιτικού κατεστημένου είναι η μικρότερη αδελφή του Κιμ Γιο Γιονγκ. Αντιθέτως, ο αδελφός του Κιμ Γιονγκ-τσολ δεν συμμετείχε ποτέ στα κοινά, καθώς ο πατέρας τους τον είχε απορρίψει ως «αδύναμό».
2.Η αδελφή… αλλά με στήριξη
Από τον θάνατο του πατέρα τους το 2011 μέχρι σήμερα η 30χρονη Γιο Γιονγκ βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό του αδερφού της. Διαχειρίζεται τις δημόσιες εμφανίσεις του Βορειοκορεάτη ηγέτη, τα ραντεβού του και τα λογιστικά του. Ως ένα βαθμό έχει λάβει μία κάποια εκπαίδευση, σε περίπτωση που χρειαστεί να αναλάβει τα ηνία. Είναι, όμως, αυτό αρκετό για να αναδειχθεί στην πρώτη γυναίκα αρχηγό κράτους; Πρόκειται, άλλωστε, για ένα βαθιά πατριαρχικό κράτος και ακόμα και αυτή, ισχυρότερη γυναίκα της χώρας, μπορεί να αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό από την πολιτική ελίτ.
Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, πιθανολογείται να ζητηθεί από τον Kim Pyong-il, ο οποίος είναι ο πατέρας του αδελφού του πατέρα τους να παίξει τον ρόλο του πολιτικού μέντορά της. Ίσως είναι αυτός που θα αναλάβει επισήμως την χώρα. Ο Kim Pyong-il έχει υπηρετήσει ως διπλωμάτης στο εξωτερικό επί τέσσερις δεκαετίες. Επέστρεψε προσφάτως στην Πιονγκγιάνγκ και συνεχίζει να έχει ενεργό ρόλο. Θα μπορούσε να είναι επικεφαλής μίας πιο διευρυμένης ηγεσίας» που θα υποστηρίζει και θα καθοδηγεί την αδελφή ως αρχηγό του κράτους. Πιθανή είναι και μία μεταβατική περίοδος, κατά την οποία θα ηγείται της χώρας η συλλογική αυτή ομάδα. Για λίγο, όμως, καθώς η χώρα χωρίς διάδοχο από την οικογένεια Κιμ είναι πιστός χωρίς θεό.
3. lockdown για αποφυγή χάους
Ένα γενικό εθνικό lockdown της χώρας δεν μπορεί να αποκλειστεί, ώστε να αποφευχθεί οποιουδήποτε είδους ταραχή και κοινωνικό χάος. Κάτι τέτοιο θα συγκρατούσε μαζική φυγή από την χώρα ή οτιδήποτε άλλο που πιθανόν να προκαλούσε αστάθεια. Η Κίνα επίσης ενδέχεται να οχυρώσει περαιτέρω τα σύνορά της με τη Βόρεια Κορέα.
Αναμένοντας τις εξελίξεις…