21/02/202315:07

Δήμος Πύργου: «Οριστική λύση με κριτήριο το δίκαιο και την κοινωνική ευαισθησία» για οφειλές προς ΔΕΥΑΠ- Τι αποφασίστηκε σε συνάντηση Δήμαρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου με διαχειριστές πολυκατοικιών

«Οριστική λύση με κριτήριο το δίκαιο και την κοινωνική ευαισθησία»
– Ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος για οφειλές προς ΔΕΥΑΠ
– Τι αποφασίστηκε σε συνάντηση με διαχειριστές πολυκατοικιών

Στην προστασία των δικαιωμάτων για τους συνεπείς καταναλωτές αλλά και την επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας σε όσους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οφειλές τους προς τη ΔΕΥΑΠ, κατέληξε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος σε συνάντηση που είχε στο γραφείο του την Τρίτη (21/2) με διαχειριστές πολυκατοικιών της πόλης.

Το φλέγον ζήτημα της διακοπής υδροδότησης πολυκατοικιών από τη ΔΕΥΑΠ, συζητήθηκε εκτενώς και τέθηκαν επί τάπητος όλες οι κατηγορίες πολιτών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους, καθώς και να μην ζημιωθούν εκείνοι που πληρώνουν κανονικά το αντίτιμο της οφειλής τους.
– Όπως δήλωσε, μετά τη συνάντηση ο κ. Αντωνακόπουλος: «Πρέπει να προστατέψουμε το δικαίωμα όσων πληρώνουν και να επιδείξουμε την πρέπουσα κοινωνική ευαισθησία σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν.
Η αυτοδιοίκηση δεν είναι Τράπεζα. Δεν είμαστε τραπεζίτες. Είμαστε αιρετοί. Και οι αποφάσεις να ληφθούν πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας και της δυνατότητας που δίνουν οι κανονισμοί».

Τι συμβαίνει στην πόλη

 

Αρχικά ο Δήμαρχος Πύργου, τόνισε ότι το νερό με βάση αποφάσεις Ε.Ε. αλλά και του ΣτΕ είναι φυσικός πόρος και κοινωνικό αγαθό. Και πρέπει να έχουν όλοι δικαίωμα πρόσβασης. Επίσης όλοι οι πολίτες πρέπει να συνεισφέρουν την προβλεπόμενη, από κανονισμού, οικονομική αποζημίωση χρήσης αυτού του αγαθού.

 

Ο κ. Αντωνακόπουλος, εξηγεί τις ιδιαιτερότητες του καθεστώτος υδροδότησης πολλών πολυκατοικιών, θέτοντας παράλληλα καίρια ερωτήματα.
«Σε αρκετές πολυκατοικίες υπάρχει ακόμα ένα καθεστώς χρήσης κοινού ρολογιού μέτρησης της κατανάλωσης πόσιμου νερού. Δηλαδή, στη ΔΕΥΑΠ πληρώνει συνολικά η πολυκατοικία μέσω του διαχειριστή.
Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές διαμερισμάτων πληρώνουν κανονικά. Υπάρχουν όμως και λίγοι που δεν πληρώνουν.
Εδώ τίθενται τα εξής ερωτήματα:
– Η διακοπή νερού γι’ αυτούς που πληρώνουν είναι δίκαιη και νόμιμη;
– Ο τρόπος να πληρώσουν εκείνοι που, είτε από δυστροπία τους, είτε από οικονομική αδυναμία δεν μπορούν, είναι να κατεβάσουμε τον διακόπτη υδροδότησης στην πολυκατοικία; Αυτό, δεν είναι άδικο για όσους πληρώνουν;
– Οι διαδικασίες συνεννόησης και οι όροι ρύθμισης των εκκρεμοτήτων ανταποκρίνονται στην σημερινή τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει αρκετοί άνθρωποι;
Δηλαδή είναι όλοι κακοπληρωτές όσοι δεν έχουν πληρώσει; Είναι όλοι απατεώνες;
– Μήπως η προκαταβολή που προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας σε επίπεδο ρύθμισης του 30% της συνολικής οφειλής πρέπει να μειωθεί στο 5% για συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων, όπως ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι, δικαιούχους ΚΕΑ, άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες;
– Έχει αναρωτηθεί ποτέ κανείς, αν σ’ αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν είναι άνθρωποι που αν στερηθούν το ζεστό νερό, κινδυνεύει η ζωή τους γιατί μπορεί να είναι βαριά ανάπηροι ή π.χ. να υπάρχουν μωρά στην οικογένεια;».

Ποιες προτάσεις «έπεσαν» στο τραπέζι

Η μείωση της προκαταβολής, στον κανονισμό λειτουργίας της ΔΕΥΑΠ, όπως και η τοποθέτηση ψηφιακών ρολογιών ανά διαμέρισμα ώστε να μεταβιβαστεί η οφειλή απ’ ευθείας στον οφειλέτη από την επιχείρηση, ήταν οι προτάσεις που συμφωνήθηκαν αρχικά στη συνάντηση αυτή.
Όπως συνόψισε ο δήμαρχος:

“Η πρώτη πρόταση είναι η αλλαγή του κανονισμού. Να μειωθεί δηλαδή η προκαταβολή από το 30% σε 5% σ’ αυτές τις συγκεκριμένες κατηγορίες που αναφέραμε”.

“Επιπλέον, είναι δυνατόν να μπορεί να γίνει μεταβίβαση αυτών των οφειλών στη ΔΕΥΑΠ, αφού τοποθετηθούν ψηφιακά ρολόγια σε όλα τα διαμερίσματα.

Ήδη έχει ξεκινήσει αυτό. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία χρειάζεται μια πίστωση χρόνου. Δηλαδή, να γίνουν οι συνελεύσεις ανά πολυκατοικία και να αποφασιστούν οι μεταβιβάσεις των οφειλών στη ΔΕΥΑΠ, αφού ταυτόχρονα αρχίσει να καταγράφεται στους ψηφιακούς καταμετρητές η κατανάλωση ανά διαμέρισμα”.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα