Οσία Μάρθα του Ντιβέεβο, πνευματική θυγατέρα του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ
01/01/197002:00

Οσία Μάρθα του Ντιβέεβο, πνευματική θυγατέρα του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ

[ad_1]

Η Οσία Μάρθα του Ντιβέεβο (+ 1829), πνευματική θυγατέρα του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ – Εορτάζει στις 21 Αυγούστου

«Ουκ είδον δίκαιον, λέει ο Προφήτης, εγκαταλελειμμένον, ουδέ το σπέρμα αυτού ζητούν άρτους (Ψαλμός 36: 25)»

Η Μαρία Σεμένοβνα Μελιούκοβα είχε στενή πνευματική σχέση με τον Όσιο Σεραφείμ του Σαρώφ . Γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1810 σε μια οικογένεια αγροτών. Όταν η Μαρία ήταν δεκατριών ετών, στις 21 Νοέμβριου 1823, στην εορτή των Εισοδίων, η ίδια και η αδελφή της Παρασκευή ήλθαν στον πατέρα Σεραφείμ,προβλέποντας εκείνος ότι η Μαρία είναι ένα σκεύος εκλογής της χάρης του Θεού,την προέτρεψε να μείνει στο Ντιβεεβο. Από τα 13 της χρόνια ασκούσε τηνσιωπή και πάντοτε βρίσκονταν σε βαθιά και αδιάκοπη προσευχή. Η ασκητική της ζωή ξεπερνούσε σε αυστηρότητα την ασκητική ζωή πολλών μοναχών, ενώ η υπακοή της στο Όσιο Σεραφείμ ήταν τελεία.

Ο Όσιος την αγαπούσε τόσο πολύ, ώστε της απεκάλυψε πολλά από τα όσα επρόκειτο να συμβούν στη μονή, αλλά και για τα όσα του είπε η Παναγία κατά τις επισκέψεις της .Έζησε στο μοναστήρι μόλις έξι χρόνια. Αναχώρησε για τον Κύριο ειρηνικά στις 21 Αυγούστου 1829. Ο όσιος Σεραφείμ προειδε την ώρα του θανάτου της, κι άρχισε να κλαίει με μεγάλη θλίψη. ”Παύλε, η Μαρία μετατίθεται γι’ αυτό κλαίω!” είπε στον γείτονα του μοναχό. Όταν η μεγαλύτερη αδελφή της, Πρασκοβία Σεμυώνοβνα Μελιούκοβα, μοναχή του Ντιβέιεβο, ήρθε στον Άγιο Σεραφείμ για το φέρετρο που ο ίδιος είχε φτιάξει από βελανιδιά για την αγαπημένη του μοναχή, της είπε παρηγορητικά:
«Μην αποθαρρύνεσαι, Μητέρα.Η ψυχή της είναι στην Ουράνια Βασιλεία και κοντά στην Αγία Τριάδα, στον θρόνο του Θεού. Και όλη η οικογένεια σου θα σωθεί μέσω αυτής».

Μάρθα του Ντιβέεβο Schema-Nun Martha Преподобная Марфа Дивеевская (Милюкова)prp_MarfaΣτην κηδεία της η Πρασκόβια είδε στην Ωραία Πύλη την Παναγία και δίπλα της την μοναχή Μάρθα να στέκεται στον αέρα. Η Πρασκόβια Σεμένοβνα άρχισε τότε να κάνει την σαλή, να προφητεύει και να σχίζει τα ρούχα της. Τότε όλοι άκουσαν φωνές και τον τριγμό των δοντιών των δαιμόνων που έβγαιναν απ’ αυτήν. Ο Όσιος Σεραφείμ διηγούνταν ότι κατά τη διάρκεια της κηδείας της πολλοί ασθενείς θεραπεύθηκαν.

Μετά την κηδεία της δεκαεννιάχρονης μεγαλόσχημης Μοναχής Μάρθας, της πρώην δόκιμης Μαρίας, είπε στον αδελφό της Ιωάννη, τον θυρωρό της μονής του Σαρωφ, ο οποίος τότε ήταν ακόμη χωρικός:

«Βλέπεις, χαρά μου, τί έλεος της έχει χαρίσει ο Κύριος! Στην Ουράνια Βασιλεία, αυτή στέκεται με τις αγίες παρθένες στον θρόνο του Θεού, κοντά στην Βασίλισσα του Ουρανού. Είναι μεσίτρια για όλη σου την οικογένεια. Είναι η μοναχή του μεγάλου σχήματος Μάρθα. Εγώ της έκανα την κουρά. Όποτε πηγαίνεις στο Ντιβέιεβο, ποτέ να μην περνάς από τον τάφο της χωρίς να γονατίζεις και να λες: “Κυρία μας και Μητέρα Μάρθα, δεήθητι υπέρ ημών ενώπιον του θρόνου του Θεού στην Ουράνια Βασιλεία”»!

Και τους προέτρεπε όλους να προσεύχονται σ’ εκείνην.

Το ιερό λείψανο της οσίας Μάρθας βρίσκεται αδιάφθορο στη Μονή Ντιβέγιεβο της Ρωσίας.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα