Όταν ο δήμαρχος αγοράζει...1600 κιλά κανταΐφι
01/01/197002:00

Όταν ο δήμαρχος αγοράζει…1600 κιλά κανταΐφι

[ad_1]

Ένταση κατά την αλλαγή φρουράς μετά τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: εκλεγμένοι δήμαρχοι διώκονται για τρομοκρατική δράση, ενώ κατηγορούν με τη σειρά τους για ατασθαλίες το κυβερνών κόμμα AKP.

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα να κηρύξει έκπτωτους τους δημάρχους των πόλεων Ντιγιαραμπακίρ, Βαν και Μαρντίν και να τους αντικαταστήσει με δικούς της τοποτηρητές. Όλα αυτά συνέβησαν παρότι το κόμμα τους, το φιλοκουρδικό HDP, είχε σημειώσει καθαρή νίκη στις δημοτικές εκλογές τον περασμένο Μάρτιο. Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, οι τρεις δήμαρχοι διατηρούσαν επαφές με τρομοκρατικές οργανώσεις. Για τον λόγο αυτό απομακρύνθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.

“Με τη βοήθεια των δημάρχων αυτών το PKK αξιοποίησε για δικούς του, παράνομους σκοπούς τους οικονομικούς πόρους των δήμων”, υποστηρίζει η κεντρική κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό της. Τόσο οι διωχθέντες δήμαρχοι, όσο και το HDP, διαψεύδουν τις κατηγορίες. Επισημαίνουν μάλιστα ότι η διασπάθιση δημόσιου χρήματος θα ήταν εξ’ ορισμού αδύνατη, καθώς έχει γίνει ασφυκτική η επιτήρηση της κεντρικής εξουσίας στα οικονομικά των δήμων. “Το κράτος γνώριζε επακριβώς ο,τιδήποτε και αν κάναμε” λέει στην Deutsche Welle ο Αχμέτ Τουρκ, μέχρι πρότινος δήμαρχος της πόλης Μαρντίν. “Το κράτος ήλεγχε συστηματικά τις δαπάνες των δήμων στο Ντιγιαρμπακίρ, το Βαν και το Μαρντίν”, δηλώνει ο εκπρόσωπος του φιλοκουρδικού HDP Σαρουχάν Ολούτς.

Δεκάδες δήμαρχοι σε δυσμένεια

Από το 2016 η κεντρική κυβέρνηση της Άγκυρας έχει απομακρύνει συνολικά 95 δημάρχους ή κοινοτάρχες σε περιοχές των Κούρδων, αντικαθιστώντας τους με έμπιστους τοποτηρητές. Περίπου 40 από τους διωχθέντες παραμένουν προφυλακισμένοι μέχρι σήμερα. Ωστόσο, στις τελευταίες δημοτικές εκλογές το φιλοκουρδικό HDP κατάφερε να επανακτήσει πολλούς δήμους. Κατόπιν αυτού, αποκτά πρόσβαση στα οικονομικά αυτών των δήμων και διατυπώνει, με τη σειρά του, κατηγορίες εναντίον φιλοκυβερνητικών στελεχών για ατασθαλίες ή τουλάχιστον για …υπερβολές στην οικονομική διαχείριση.

Ο Αντνάν Σελτσούκ Μιζρακλί, αντιδήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ, ο οποίος επίσης απομακρύνθηκε την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζει ότι στη διάρκεια της “αναγκαστικής οικονομικής διαχείρισης” από έμπιστο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ έχουν δοθεί παραγγελίες για να αγοραστούν συνολικά… 1600 κιλά κανταΐφι. Αίσθηση προκαλεί επίσης η έγκριση ασυνήθιστα υψηλής δαπάνης 330.000 ευρώ προκειμένου να ανακαινιστεί ένας χώρος γραφείων. Στην πόλη Μαρντίν στελέχη του HDP κάνουν λόγο για “ογκώδες χρέος” που τους είχε κληροδοτήσει η προηγούμενη διοίκηση. Σύμφωνα πάντα με το HDP, τα χρέη του δήμου έχουν ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνον οι δαπάνες για… καφέ και ξηρούς καρπούς είχαν εκτοξευθεί στις 25.000 ευρώ μέσα σε λίγους μήνες. Στην πόλη Βαν τα χρέη ανέρχονται σε 215 εκατομμύρια ευρώ.

Σπατάλες και στην Κωνσταντινούπολη;

Οι αιτιάσεις για σπατάλες και διασπάθιση δημοσίου χρήματος ήταν συνηθισμένες στο προεκλογικό οπλοστάσιο ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου. Ως υποψήφιος της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης ο σημερινός δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου δεν άφηνε αναξιοποίητη καμία ευκαιρία, προκειμένου να κατηγορήσει την προηγούμενη δημοτική αρχή ότι “σπαταλά τα χρήματα των φορολογουμένων”. Υποσχόταν μάλιστα ότι ως δήμαρχος θα βάλει τέλος στο σύστημα της φαύλης οικονομικής διαχείρισης αλλά και των πελατειακών σχέσεων.

Σε εποχές ένδειας οι Τούρκοι πολίτες- και ψηφοφόροι- επικρίνουν ιδιαίτερα έντονα τα όποια κρούσματα σπατάλης. Αυτό ισχύει στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και στο Ντιγιαρμπακίρ, στο Βαν ή στο Μαρντίν. Άλλωστε οι περιοχές των Κούρδων είναι εκείνες που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την οικονομική κρίση που μαστίζει την Τουρκία.

Πηγή: Deutsche Welle/Χιλάλ Κιλού, Ντεϊρά Μπελούτ

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα