22/02/202220:54

Ουκρανία: Αποσύρει όλους τους διπλωμάτες της η Ρωσία – Τύμπανα πολέμου στη χώρα- Πάνω από 100 φορτηγά με στρατιώτες κατευθύνονται στα σύνορα με την Ουκρανία

Έτοιμος να πατήσει τη σκανδάλη ο Πούτιν – Πήρε την έγκριση από το Κοινοβούλιο για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό – «Θα στείλουμε βοήθεια στο Ντονμπάς, ανάλογα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν στο πεδίο» υποστήριξε νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος – Κυρώσεις από ΕΕ και ΗΠΑ – Αυστηρά μηνύματα από Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ΝΑΤΟ για αθέτηση δεσμεύσεων

Ολοένα και πιο δυνατά ηχούν τα τύμπανα πολέμου, με στρατιωτική αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περισσότερα από 100 φορτηγά γεμάτα με στρατιώτες να κατευθύνεται προς τα ουκρανικά σύνορα, στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, όπως ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters.

Μετά την έγκριση που έλαβε από το Κοινοβούλιο της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει στρατό στο εξωτερικό, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, σε συνέντευξη Τύπου, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε νωρίτερα πως «η καλύτερη λύση αυτή τη στιγμή, είναι το Κίεβο να εγκαταλείψει την πρόθεσή του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», προσθέτοντας πως «η Ουκρανία είναι οπλισμένη ως τα δόντια».

Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι κινήσεις των σημερινών αρχών του Κιέβου έχουν φέρει τα πάντα στο μηδέν.

«Οι συμφωνίες του Μινσκ ‘πέθαναν’ πολύ πριν από τη χθεσινή αναγνώριση των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονμπάς, όχι από εμάς, όχι από εκπροσώπους αυτών των δημοκρατιών, αλλά από τις σημερινές αρχές του Κιέβου», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στα όρια εντός των οποίων η ρωσική πλευρά αναγνωρίζει τα ανεξάρτητα κράτη των Ντόνετσκ και Λουχάνσκ.

«Σε ποιο βαθμό θα αναγνωρίσουμε αυτές τις δημοκρατίες; Τους έχουμε αναγνωρίσει συνολικά, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε αναγνωρίσει όλα τα θεμελιώδη έγγραφά τους, συμπεριλαμβανομένου του Συντάγματος. Και το Σύνταγμα καθόριζε τα σύνορα εντός των περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, την εποχή που αποτελούσαν μέρος της Ουκρανίας», είπε ο Πούτιν.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα τα αμφιλεγόμενα σημεία σχετικά με αυτό το θέμα θα επιλυθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο περιοχών με την Ουκρανία στο μέλλον, ενώ ξεκαθάρισε πως θα παρέχει  «όλους τους τύπους βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής» στους επαναστάτες της Ανατολικής Ουκρανίας. Ωστόσο, η αποστολή αυτής της «βοήθειας» θα εξαρτηθεί από τις «συνθήκες που θα διαμορφωθούν στο πέδιο».

Επιπλεον, ο Πούτιν ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ της αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας και καταφέρθηκε εναντίον της Δύσης, που «τροφοδοτεί το Κίεβο με σύγχρονους τύπους όπλων».

Δραματικό μήνυμα από ΝΑΤΟ: Αναμένεται επίθεση ευρείας κλίμακας από τη Ρωσία

«Δεν είναι ποτέ αργά για να παγώσει μια επίθεση», το μήνυμα που στέλνει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος δηλώσεων ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση, οι διπλωματικές διεργασίες είναι πυρετώδεις και το θερμόμετρο στις σχέσεις των δύο πλευρών έχει πέσει σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα. 

Όπως διαμηνύει η Συμμαχία, αναμένει μια επίθεση ευρείας κλίμακας της Ρωσίας στην Ουκρανία οπότε, όπως υπογραμμίζει, έθεσε σε ετοιμότητα τη δύναμη ταχείας αντίδρασης, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Όλα αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια μαζική επίθεση στην Ουκρανία μετά την αποστολή δυνάμεων στις αυτονομιστικές επαρχίες του Ντονμπάς», είπε ο Στόλτενμπεργκ μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας (NUC) στην έδρα του Συμφώνου, στις Βρυξέλλες.

«Κυρώσεις σε 351 βουλευτές της Κρατικής Δούμας και 27 άτομα και οργανισμούς» ανακοίνωσε ο Μπορέλ

Κυρώσεις σε 351 βουλευτές της Κρατικής Δούμας και 27 φυσικά και νομικά πρόσωπα θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Μπορέλ, μετά την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Παρίσι για το ζήτημα της Ουκρανίας, ξεκαθάρισε πως έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των 27 μελών της ΕΕ για το πακέτο κυρώσεων που πρότεινε.

«351 βουλευτές της Κρατικής Δούμας που ψήφισαν υπέρ μιας τέτοιας απόφασης θα επηρεαστουν από αυτά τα μέτρα. Επίσης, αυτά τα μέτρα θα επηρεάσουν άλλα 27 άτομα και οργανισμούς», είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.

Παράλληλα, ο Μπορέλ ανέφερε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ. «Ο Πούτιν δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των κυρώσεων», τόνισε.

 

Ουκρανία: Αποσύρει όλους τους διπλωμάτες της η Ρωσία

Η Μόσχα έλαβε την απόφαση να αποσύρει όλο το διπλωματικό προσωπικό της από την Ουκρανία, ανακοίνωσε την Τρίτη (22/2) το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

«Πρώτη προτεραιότητά μας είναι να φροντίζουμε Ρώσους διπλωμάτες και υπαλλήλους της Πρεσβείας και των Γενικών Προξενείων», αναφέρει αρχικά στην ανακοίνωσή του.

«Για να προστατεύσουμε τη ζωή και την ασφάλειά τους, η ρωσική ηγεσία αποφάσισε να εκκενώσει το προσωπικό όλων των ρωσικών αποστολών στην Ουκρανία, κάτι που θα εφαρμοστεί πάρα πολύ γρήγορα», προσθέτει.

Πούτιν: Οι συμφωνίες του Μινσκ δεν υφίστανται πλέον
Η Ρωσία όλο αυτό το διάστημα ενδιαφερόταν για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, επειδή αυτό το έγγραφο ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος στους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι οι συμφωνίες του Μινσκ δεν υφίστανται πλέον και ζητώντας την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.

«Και γι’ αυτό θέλω να υπογραμμίσω για μια ακόμη φορά, ενδιαφερόμασταν για την εφαρμογή αυτού του Συμπλέγματος μέτρων, επειδή ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, υπενθυμίζοντας ότι ήταν ένας από τους δημιουργούς αυτού του κειμένου ως εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Οι αρχές της Ουκρανίας δήλωναν δημόσια ότι δεν θα εφαρμόσουν τις συμφωνίες του Μίνσκ και η Ρωσία δεν μπορούσε να ανεχθεί περαιτέρω την γενοκτονία του λαού του Ντονμπάς.

Το Κίεβο μηδένισε όλες τις προσπάθειες για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, τις «σκότωσε» η ουκρανική ηγεσία πολύ πιο πριν από την αναγνώριση των Λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, δήλωσε ο Πούτιν.

Η Ευρώπη δεν μπόρεσε να υποχρεώσει το Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες Μινσκ-2 , και ως εκ τούτου δεν υπήρχε άλλη διέξοδος εκτός από την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

 

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα