05/09/202212:48

Ουκρανία: Δύο μέλη του ΔΟΑΕ αναμένεται να παραμείνουν στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Δύο μέλη της αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) αναμένεται να παραμείνουν στο υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια «σε μόνιμη βάση», ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, καταλήφθηκε από ρωσικά στρατεύματα τον Μάρτιο, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί με Ουκρανούς μηχανικούς και να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στο ουκρανικό δίκτυο.

«Σήμερα (…) τέσσερις από τους έξι εκπροσώπους της ομάδας επιθεώρησης του ΔΟΑΕ ολοκλήρωσαν το έργο τους στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια και αναχώρησαν από αυτό», ανέφερε η Energoatom σε ανακοίνωσή της στο Telegram.

«Αναμένεται ότι δύο ειδικοί θα εξακολουθήσουν να εργάζονται στο (πυρηνικό εργοστάσιο) σε μόνιμη βάση», πρόσθεσε.

Ο διορισμένος από τη Ρωσία τοπικός αξιωματούχους Βλαντίμιρ Ρογκόφ επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό σήμερα ότι δύο παρατηρητές θα παραμείνουν στον σταθμό.

«Τα μέλη της αποστολής του ΔΟΑΕ έχουν πλέον αποχωρήσει από τη Ζαπορίζια, ενώ προς το παρόν δύο άνθρωποι έχουν παραμείνει ως παρατηρητές», εξήγησε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα