19/04/202221:20

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κόλαση πυρός από τους Ρώσους σε Μαριούπολη και Χάρκοβο – Θέλουν «να ισοπεδώσουν το Azovstal με βόμβες τριών τόνων»

Τέσσερις νεκροί και πολλοί τραυματίες από ανελέητους βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο – Συνεχείς επιθέσεις και στη Μαριούπολη, μετά το τελεσίγραφο της Μόσχας στον ουκρανικό στρατό να παραδώσει τα όπλα – Διαψεύστηκε πληροφορία για βομβαρδισμό νοσοκομείου δίπλα στο Azovstal – Απαισιόδοξη η Ευρώπη για την τύχη της Μαριούπολης

Η δεύτερη φάση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία επικεντρώνεται στην περιοχή του Ντονμπάς, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τις τελευταίες ώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ρώσοι συνεχίζουν το ανελέητο «σφυροκόπημα» της Μαριούπολης, η οποία παρά τις τεράστιες καταστροφές που έχει υποστεί, εξακολουθεί να αντιστέκεται και να παραμένει στα χέρια των Ουκρανών. Παράλληλα, ωστόσο, χτυπούν ξανά με μανία το Χάρκοβο και τις γύρω περιοχές, όπως έκαναν και τις πρώτες μέρες της εισβολής, αφήνοντας πίσω νεκρούς και τραυματίες άμαχους.

Νωρίτερα την Τρίτη, τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια βομβαρδισμού στο Χάρκοβο, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Όλεχ Σινεχούμποφ, σε ανάρτηση του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

«Οι κατακτητές βομβαρδίζουν ξανά κατοικημένες περιοχές στο Χάρκοβο, στο Κιεβο και στη Βιομηχανική Περιφέρεια. Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν εκτοξευτές ρουκετών από απόσταση 35-40 χιλιομέτρων» είπε.

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι η ένταση των βομβαρδισμών στο Χάρκοβο έχει αυξηθεί: «Γι’ αυτό ζητάμε από τους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν σε καταφύγια όσο το δυνατόν περισσότερο και να μην βγαίνουν άσκοπα έξω. Μην δημιουργείτε ουρές, μην μαζεύεστε σε μεγάλες ομάδες, τώρα η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη».

Πυκνοί βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη, οι Ρώσοι προσπαθούν να καταλάβουν το «Azovstal» με «βόμβες τριών τόνων»

Στο μεταξύ, η Ρωσία κάλεσε νωρίτερα σήμερα τις ουκρανικές δυνάμεις και τους ξένους μισθοφόρους να εγκαταλείψουν ως το μεσημέρι το εργοστάσιο χαλυβουργίας «Azovstal» στην πολιορκημένη Μαριούπολη, αν θέλουν να ζήσουν. «Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα τους έχουν εγγύηση ότι θα παραμείνουν ζωντανοί», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Απάντηση από τους Ουκρανούς δεν υπήρξε με συνέπεια να συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί.

Μάλιστα, σε μια συνομιλία Ρώσων στρατιωτικών που υπέκλεψε η Υπηρεσία Πληροφοριών της Ουκρανίας, διακρίνονται ξεκάθαρα οι προθέσεις της Μόσχας για τη Μαριούπολη, καθώς Ρώσος στρατιωτικός ακούγεται να λέει για την εντολή της ηγεσίας να «ισοπεδώσουν» το εργοστάσιο χαλυβουρίας «Azovstal» με βόβμες τριών τόνων!

Τους πυκνούς βομβαρδισμούς της πόλης – λιμάνι επιβεβαίωσε ο σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης Πιότρ Αντριούσενκο, με ανάρτηση του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, διαψεύδοντας παράλληλα πληροφορία που διακίνησε νωρίτερα Ουκρανός βουλευτής για βομβαρδισμό νοσοκομείου κοντά στο «Azovstal» και τον εγκλωβισμό 300 αμάχων κάτω από τα συντρίμμια.  «Πράγματι, η Μαριούπολη, ιδιαίτερα η ζώνη του «Azovstal», δέχεται πυκνούς βομβαρδισμούς με βόμβες μεγάλης ισχύος. Όμως στην ζώνη γύρω από το εργοστάσιο «Azovstal» έδω και καιρό κανείς δεν κρύβεται, ιδιαίτερα στο κτίριο του νοσοκομείου που είχε καταστραφεί από πριν. Βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματα. Δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο να σχολιάσω», έγραψε ο Αντριούσενκο.

Κατά την άποψη του, την ψευδή αυτή πληροφορία, ο Ουκρανός βουλευτής Σεργκέι Ταρούτα που κατάγεται από την Μαριούπολη «την έδωσε για να στρέψει την προσοχή στο πρόσωπό του»

Νωρίτερα ο Ταρούτα από την Μαριούπολη σε ανάρτηση του στο Facebook είχε γράψει ότι ο ρωσικός στρατός έριξε μια ισχυρή βόμβα στο νοσοκομείο που βρίσκεται στην περιοχή της χαλυβουργίας Azovstal στην Μαριούπολη, με αποτέλεσμα κάτω από ερείπια να βρίσκονται 300 άνθρωποι μαζί με παιδιά.

120 άμαχοι εγκατέλειψαν το εργοστάσιο Azovstal, σύμφωνα με τους Ρώσους

Στο μεταξύ, περίπου 120 άμαχοι που είχαν καταφύγει στο εργοστάσιο χάλυβα «Azovstal» στην πολιορκημένη Μαριούπολη, εγκατέλειψαν το εργοστάσιο μεσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax. Μάλιστα, κυκλοφόρησε και σχετικό βίντεο…

 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας νωρίτερα είχε ανοίξει έναν διάδρομο για τις ουκρανικές δυνάμεις που θα αποδέχονταν την ρωσική πρόταση να παραδώσουν τον οπλισμό τους και να φύγουν με ασφάλεια.

Η συγκεριμένη πληροφορία πάντως, συγκρούεται με τον ισχυρισμό του συμβούλου του δημάρχου Μαριούπολης, ο οποίος ανέφερε πως δεν υπήρχαν άμαχοι στην περιοχή του Azovstal.

Μέχρι τις 9 Μαΐου ο Πούτιν μπορεί να ανακοινώσει πως «απελευθέρωσε τη Μαριούπολη» λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος

Για την κατάσταση που επικρατεί στη Μαριούπολη, αλλά και για τον στόχο του Πούτιν στη συνέχεια του πολέμου τοποθετήθηκε Ευρωπαίος αξιωματούχος,   προειδοποιώντας  ότι τα δεινά της πόλης μπορεί να είναι χειρότερα από αυτά που βίωσε η Μπούτσα.

Η Μαριούπολη μπορεί να πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων μέσα σε μερικές ημέρες, εκτίμησε σήμερα ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, προειδοποιώντας ότι τα δεινά της πόλης μπορεί να είναι χειρότερα από αυτά που βίωσε η Μπούτσα, όπου οι Ρώσοι κατηγορούνται για ωμότητες, τις οποίες διαψεύδει το Κρεμλίνο.

«Τελικά, αναμένουμε όντως την πλήρη καταστροφή της πόλης και πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων στη Μαριούπολη», είπε ο αξιωματούχος αυτός που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω του «ευαίσθητου» θέματος για το οποίο μιλούσε. «Φοβάμαι ότι θα είναι χειρότερα από την Μπούτσα. Και μέχρι τις 9 Μαΐου ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν θα μπορούσε να ανακοινώσει ότι απελευθέρωσε τη Μαριούπολη… Για αυτό, υποθέτω ότι η Μαριούπολη θα είναι υπό τον έλεγχο τις επόμενες ημέρες» είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας σε Αμερικανούς δημοσιογράφους.

Οι τοπικές αρχές λένε ότι χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πολιορκία της Μαριούπολης και η Ρωσία έχει δώσει τελεσίγραφο στους τελευταίους υπερασπιστές του χαλυβουργείου Azovstal να παραδοθούν.

Η Μόσχα αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως αποκαλεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι πιστεύει πως ο μεσοπρόθεσμος στόχος της Ρωσίας είναι να θέσει υπό τον έλεγχό της τις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, στην περιφέρεια του Ντονμπάς και να εξασφαλίσει μια «γέφυρα ξηράς» μέχρι την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, θα χρειαστούν τέσσερις έως έξι μήνες για να γίνει αυτό και η σύρραξη μπορεί στη συνέχεια να οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα