Π.Ε. Ηλείας: Επίσκεψη Ν. Κοροβέση στο Κλειδί Σαμικού και ενημέρωση για τις ανασκαφές – «Οφείλουμε να βοηθήσουμε το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, να αναδείξουμε και να προστατεύσουμε τον χώρο», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας (Photos)
Την πορεία της ανασκαφικής έρευνας στην τοποθεσία «Κλειδί» του Σαμικού για την αποκάλυψη του αρχαίου νεόσχημου κτηρίου, που ενδεχομένως θα αποδοθεί στο περίφημο ιερό του Ποσειδώνα είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης κατά την επίσκεψή του στο σημείο, την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Κοροβέσης ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών που έχει αναλάβει το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και συνομίλησε με την αρχαιολόγο του Ινστιτούτου αλλά και με μέλη αυστριακού καναλιού που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην περιοχή για τηλεοπτικά γυρίσματα, τονίζοντας πως πρόκειται για μια σπουδαία ανακάλυψη, η οποία αναδεικνύει την ιστορικότητα της περιοχής και η οποία έρχεται να συμπληρώσει τον κατάλογο των σπουδαίων αρχαιολογικών μνημείων της Ηλείας, τα οποία χρήζουν προστασίας και αξιοποίησης.
«Επισκέφθηκα μια αξιολόγηση αρχαιολογική ανασκαφή, κοντά μας,στο Κάτω Σαμικό του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων. Οφείλουμε να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους αρχαιολόγους του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.
Να αναδείξουμε τον χώρο αυτό Πολιτιστικά και Τουριστικά.
Να τον προστατεύσουμε από τη φθορά του χρόνου και τις καιρικές συνθήκες.
Σε ό,τι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας θα είναι διαθέσιμα τόσο για τον καθαρισμό του χώρου όσο και για την αποστράγγιση των καναλιών ώστε να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα.
Ο τόπος μας αξίζει πολλά, θα πρέπει να διεκδικήσουμε περισσότερα. Θα κάνω τα πάντα για να δικαιώσω την εμπιστοσύνη των πολιτών», τόνισε στο περιθώριο της επίσκεψής του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας.
Η αρχαιολογική έρευνα χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Gerda Henkel και το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών και οι γεωφυσικές έρευνες υλοποιούνται από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Kιέλου, ενώ η γεωαρχαιολογική διερεύνηση από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Mάιντς.
Η ερευνητική ομάδα σκοπεύει να συνεχίσει την έρευνα στη θέση, ώστε να εντοπίσει περισσότερα στοιχεία για την έκταση και τη μορφή του ιερού.