03/05/202411:23

Παγκόσμια Ημέρα Δημιουργικότητας και Καινοτομίας στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας: Ενα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο και τον χώρο

Η παιδική λέσχη ανάγνωσης της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας «Οι μικροί ταξιδευτές», ολοκλήρωσε τη θεματική ενότητα «Επιστήμη και Καινοτομία» πραγματοποιώντας ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 συμμετέχοντας στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Δημιουργικότητας και Καινοτομίας. Με αφορμή το βιβλίο «Αϊνστάιν-Το περιπετειώδες ταξίδι ενός ποντικού στον χώρο και τον χρόνο» του Τόρμπεν Κούλμαν πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αθήνα, στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Πολλές ερωτήσεις και αναπάντεχες εκπλήξεις περίμεναν τα παιδιά και τους γονείς τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα-περίπατο στα στενά της Πλάκας, όπου μαζί με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο κ. Κώστας Στοφόρο, συνεργάτη του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, έκλεισαν τα μάτια και γύρισαν 2000 χρόνια πίσω, κάνοντας ένα ταξίδι στο χρόνο και στην ιστορία. Ο περίπατος κατέληξε στο Μουσείο και έδωσε τη δυνατότητα στους γονείς να ανασύρουν στη μνήμη τους σχολικές αναμνήσεις, βλέποντας τα παλιά σχολικά βιβλία, και να θυμηθούν τα σχολικά τους χρόνια καθισμένοι στα παλιά ξύλινα θρανία, γράφοντας στις πλάκες με τους κονδυλοφόρους. Τα παιδιά παίρνοντας μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα απέκτησαν σημαντικές εμπειρίες με δημιουργικό τρόπο, μέσα από το παιχνίδι, ένιωσαν τη μαγεία που κουβαλάει το σχολικό βιβλίο και βρέθηκαν σε απόσταση αναπνοής από τον λογοτεχνικό πλούτο των βιβλίων του Κώστα Στοφόρου.

Το συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο και το χώρο συνεχίστηκε με τον μάγο Ωρίωνα, το ρομπότ Άλμπι και την εντυπωσιακή παραγωγή «Στα Χνάρια του Einstein – Η Μαγεία της Βαρύτητας», στη «Θόλο» -το «Θέατρο» Εικονικής Πραγματικότητας- του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Ο νεαρός μάγος Ωρίωνας ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο, για το σύμπαν και τα μυστικά του, παρά για τα βαρετά μαγικά ξόρκια. Γοητεύεται από τα αστέρια, το σύμπαν και τους νόμους της φύσης. Τα παιδιά της παιδικής λέσχης ανάγνωσης ακολούθησαν τον μάγο και μπήκαν κρυφά στο Μουσείο του Albert Einstein όπου συνάντησαν ένα μικρό, έξυπνο, αλλά ιδιόρρυθμο ρομπότ, τον Άλμπι που γνώριζε τα πάντα για τις θεωρίες του μεγάλου επιστήμονα. Το ταξίδι έδωσε απαντήσεις σε δυσνόητα εκπαιδευτικά θέματα σχετικά με τη βαρύτητα και τα μυστικά του σύμπαντος, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την αξία της φιλίας.

Το περιπετειώδες ταξίδι ενός ποντικού, ενός μάγου, ενός ρομπότ, ενός επιστήμονα και ενός συγγραφέα παιδικών βιβλίων, εμπνευσμένο από τους στίχους του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη «Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά», έφθασε στο τέλος!

Η Υπεύθυνη των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας

Δρ Σταματία Κοτρέτσου

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα