21/08/202019:50

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ελπίζουμε σε δύο χρόνια να έχει τελειώσει ο κορωνοϊός

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας παρομοίασε την ασθένεια Covid-19 με την ισπανική γρίπη του 1918, η οποία διήρκεσε δύο χρόνια

Σε όχι και τόσο αισιόδοξο τόνο, εν μέσω επέλασης του δεύτερου κύματος πανδημίας, μίλησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την εξέλιξη της νόσου που μαστίζει όλο τον πλανήτη. Την ελπίδα ότι η πανδημία θα έχει τελειώσει σε δύο χρόνια εξέφρασε, συγκεκριμένα, ο Τέντρος Αντχανόμ Γκιμπρεσούς.

Η πανδημία της ισπανικής γρίπης που έπληξε όλον τον πλανήτη το 1918 χρειάστηκε επίσης δύο χρόνια για να περάσει, υπενθύμισε.

«Με τη σημερινή κατάστασή μας, με περισσότερη τεχνολογία, φυσικά με περισσότερες διασυνδέσεις, ο ιός έχει περισσότερες πιθανότητες να διαδοθεί, μπορεί να κινηθεί γρήγορα», είπε. «Ταυτόχρονα, έχουμε την τεχνολογία και τη γνώση για να τον σταματήσουμε», πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 22,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 793.382 πέθαναν, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η Ευρώπη δεν χρειάζεται νέο lockdown για να ελέγξει το ιό

Στην Ευρώπη, η διαχείριση της πανδημίας που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό μπορεί πλέον να γίνει χωρίς να επιβληθεί lockdown στο σύνολο της κοινωνίας χάρη στην προετοιμασία των αρχών και στις γνώσεις που έχουν συσσωρευθεί αυτούς τους τελευταίους μήνες, διαβεβαίωσε πριν από ένα 24ωρο ο ΠΟΥ.

«Με τα βασικά μέτρα σε εθνική κλίμακα και τα πρόσθετα στοχευμένα μέτρα, είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση για να εξαλείψουμε τις τοπικές αναζωπυρώσεις του ιού. Μπορούμε να διαχειρισθούμε τον ιό και να διατηρήσουμε σε λειτουργία την οικονομία και το εκπαιδευτικό σύστημα», δήλωσε από την Κοπεγχάγη ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε ονλάιν.

Εδώ και δύο μήνες, η Ευρώπη καταγράφει συνεχή αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων: την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου καταγράφηκαν 40.000 επιπλέον κρούσματα σε σχέση με αυτά του Ιουνίου, όταν ο αριθμός τους βρισκόταν στο χαμηλότερο σημείο.

Όμως «δεν επιστρέφουμε στον Φεβρουάριο, ξέρουμε πώς να στοχεύσουμε τον ιό και όχι την κοινωνία», επέμεινε ο Κλούγκε.

Εκτός από τον σεβασμό των μέτρων προστασίας και αποστασιοποίησης, καθώς και μια εθνική στρατηγική διάγνωσης και ιχνηλάτησης, ο ΠΟΥ συνιστά να λαμβάνονται τοπικά μέτρα όταν εμφανίζονται εστίες μόλυνσης.
protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα