Πακέτο παροχών για τους γιατρούς που θα ενταχθούν στο ΕΣΥ – Τι περιλαμβάνει- Διευρύνονται τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό των άγονων περιοχών από το υπ. Υγείας, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Διευρύνονται τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό των άγονων περιοχών από το υπουργείο Υγείας, όπως ενημέρωσε την Επιτροπή Περιφερειών ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ανακοίνωσε «πακέτο παροχών» για τους γιατρούς που θα ενταχθούν στο ΕΣΥ.
Ο υπουργός Υγείας, προανήγγειλε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα φέρει στη Βουλή, εξουσιοδοτική νομοθετική διάταξη και μόλις αυτή ψηφιστεί θα υπογράψει την υπουργική απόφαση – η οποία θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ μέχρι τα μέσα Αυγούστου- με βάση την οποία θα διευρύνονται τα κριτήρια χαρακτηρισμού των άγονων περιοχών τύπου «Α» και «Β» και πλέον θα συνυπολογίζεται εάν σε μια περιοχή υπάρχουν διαδοχικά προκηρύξεις που βγαίνουν άγονες.
Έως και 7.200 ευρώ μεικτά το χρόνο για περιζήτητες ειδικότητες σε άγονες περιοχές
Ενημέρωσε ότι στις άγονες περιοχές που ανήκουν στην κατηγορία «Α» θα δίνεται σε όλους τους ιατρούς επιπλέον ποσό 3.600 ευρώ (μικτά) κάθε το χρόνο, ενώ στις έξι ειδικότητες που υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη (όπως της εσωτερικής παθολογίας, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής ακτινολογίας, ιατρικής βιολογίας και εργαστηριακής ιατρικής) θα δίνεται το ποσό των 7.200 ευρώ (μικτά) επιπλέον το χρόνο.
Στις άγονες περιοχές κατηγορίας «Β» αντιστοίχως θα δίνεται το ποσό των 2.400 ευρώ (μικτά) το χρόνο και στην περίπτωση των παραπάνω έξι ειδικοτήτων που είναι σε έλλειψη θα δίνονται 4.800 ευρώ (μικτά) το έτος. Ο υπουργός Υγείας, διευκρίνισε επίσης ότι τα ποσά αυτά θα δοθούν σε όλους τους ιατρούς που υπηρετούν στα νοσοκομεία άγονων περιοχών τύπου «Α» και «Β» και όχι μόνο σε όσους κάνουν νέες αιτήσεις.
Επαναπροκήρυξη θέσεων μετά την έκδοση της ΚΥΑ
Μετά την εφαρμογή του ευνοϊκού μέτρου, ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι θα αποτελέσει ένα κίνητρο για όλες τις επαναπροκηρύξεις θέσεων που θα γίνει μετά την έκδοση της ΚΥΑ. Όπως μάλιστα είπε, σταδιακά θα αποδώσουν στο ΕΣΥ και τα διαρθρωτικά μέτρα που λαμβάνονται όπως η δυνατότητα στους ιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν παράλληλα ιδιωτική ιατρική, όσο και η δυνατότητα των ιδιωτών ιατρών να προσφέρουν υπηρεσίες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Ο κ. Γεωργιάδης, ανέφερε πως με την εξαγγελία της δυνατότητας ιδιωτών ιατρών να προσφέρουν παράλληλα εργασία στα δημόσια νοσοκομεία ήδη έχουμε εκδηλώσεις ενδιαφέροντος.
Την επόμενη εβδομάδα η ψήφιση της ρύθμισης για τους γιατρούς
Την επόμενη εβδομάδα, είπε ο υπουργός, με διάταξη που θα έρθει για να ψηφιστεί στην Βουλή «αυξάνεται και το έκτακτο οικονομικό επίδομα των συν 2.100 ευρώ καθαρά ανά μήνα στους ιατρούς που θα επιλέξουν κατά τους θερινούς μήνες να φύγουν από ένα αστικό κέντρο και να πάνε σε ένα νησί. Πρόκειται για ένα at hoc επίδομα, επιπλέον του μισθού τους, που δίνεται ανά μήνα και έως τρείς μήνες για να καλυφθούν οι ανάγκες της τουριστικής περιόδου».
Για τις δικαστικές προσφυγές ιατρών κατά των «εντέλλεστε» που λαμβάνουν από διοικήσεις ΥΠΕ για να μετακινηθούν σε νοσοκομεία και δομές Υγείας της περιοχής, ανέφερε πως το δικαστήριο αναγνώρισε στην απόφαση που εξέδωσε πως «η ανάγκη λειτουργίας του νοσοκομείου υπερβαίνει πάσης άλλης νομοθεσίας καθώς πρόκειται για ζήτημα δημόσιας Υγείας».
Στην πρόταση των Ιατρικών Συλλόγων για αφορολόγητες εφημερίες, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «προσωπικά, εγώ το υποστηρίζω και το θεωρώ σωστό, αλλά το Υπουργείο Οικονομικών έχει εκτιμήσει πως εάν αυτό γίνει για έναν κλάδο εργαζομένων, των ιατρών, αυτό αντανακλαστικά θα φέρει σε διεκδίκηση στο ΣτΕ εργαζόμενους σε παρόμοιους κλάδους (αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς, δικαστικούς κ.α) κάτι που θα σημαίνει ότι δεν μπορεί να συνταχθεί Κρατικός Προϋπολογισμός. Γι’ αυτό και αυτό που αποφασίστηκε από την 1η Ιανουαρίου και δόθηκε αύξηση στην αμοιβή της εφημερίας των ιατρών.
«Δομικό πρόβλημα για όλη την Ευρώπη η έλλειψη γιατρών και υγειονομικών»
Ο κ. Γεωργιάδης, για το θέμα των ελλείψεων ιατρών και υγειονομικών είπε ότι είναι ένα δομικό πρόβλημα για όλη την Ευρώπη και δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο. Γι’ αυτό πριν ένα μήνα υπήρξε και σχετική ανακοίνωση όλων των Υπουργών Υγείας της ΕΕ που κάλεσε επειγόντως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα. Πιστώσεις έχουμε, είπε ο υπουργός, προκηρύξεις και επαναπροκηρύξεις θέσεων κάνουμε αλλά δεν έχουμε ιατρούς και υγειονομικούς όπως και τραυματιοφορείς που να ενδιαφέρονται.
Τέλος ο υπουργός Υγείας, αναγνώρισε πως οι αμοιβές των ιατρών του ΕΣΥ θα έπρεπε να ήταν πολύ υψηλότερες παρά τις αυξήσεις που έχουν γίνει την τελευταία πενταετία και αναλογικά είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που έγιναν στους υπόλοιπους εργαζόμενους αλλά αυτά τα χρήματα που απαιτούνται για κάτι τέτοιο δεν υπάρχουν.
Πηγή: cnn.gr