Παναγιώτης Μπράμος για το δρόμο Πάτρα-Πύργος: “Δε θέλουμε άλλα ωραία ψέματα ή δυσάρεστες αλήθειες. Απαιτούμε την άμεση ολοκλήρωση του έργου με κάθε τρόπο”
Παναγιώτης Μπράμος για το δρόμο Πάτρα-Πύργος: “Δε θέλουμε άλλα ωραία ψέματα ή δυσάρεστες αλήθειες. Απαιτούμε την άμεση ολοκλήρωση του έργου με κάθε τρόπο”
Ο ιστορικός του μέλλοντος που θα θελήσει να αποτυπώσει την ιστορία της Ολυμπίας οδού και ιδιαίτερα του σκέλους Πάτρα – Πύργος, θα μπορούσε με ευκολία αυτό το κεφάλαιο να το ονομάσει «Λάθος στο λάθος» και σίγουρα θα περιγράψει μια τραγωδία με κύριο στοιχείο τα απανωτά λάθη.
Λάθος η έξοδος από τη σύμβαση παραχώρησης, λάθος οι οχτώ εργολαβίες και φοβάμαι ότι οδηγούμαστε σε νέο λάθος με την ακύρωση των ήδη συμβασιοποιημένων εργολαβιών.
Τα μεγάλα έργα δεν ανήκουν σε κυβερνήσεις, ούτε πεδίο για την εξέλιξη της πολιτικής καριέρας κανενός. Ανήκουν στους πολίτες. Το κράτος και η Δημόσια Διοίκηση έχουν συνέχεια, ανεξαρτήτως των εναλλαγών κυβερνητικών σχημάτων. Αυτό επιβάλλουν οι βασικές αρχές της Διοίκησης, η αρχή της νομιμότητας, το δημόσιο συμφέρον και η προστασία του διοικουμένου.
Περιμέναμε με αγωνία τις προγραμματικές δηλώσεις του νέου Υπουργού κατά την διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, που δεν μας έκαναν σοφότερους. Ούτε όμως και οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού κατά την συνέντευξη τύπου στην Δ.Ε.Θ., πέρα από αοριστολογίες, με αποτέλεσμα όλοι να συζητούμε με αγωνία επί δημοσιογραφικών πληροφοριών και σεναρίων, ενώ παράλληλα χάνεται πολύτιμος χρόνος ως προς την υλοποίηση του έργου.
Πέρασαν ήδη πέντε μήνες και το μόνο που βλέπουμε είναι ένα σόου στα ΜΜΕ ανάμεσα σε έναν εκ των αναδόχων και τον Υπουργό, χωρίς επίσημη ενημέρωση.
Φτάνουμε λοιπόν στο τέλος του 2019 για να επιστρέψουμε στο 2013? Και με ποιον τρόπο θα προλάβουμε το 2023 που είναι ο καταληκτικός χρόνος της υλοποίησης με την υπάρχουσα χρηματοδότηση? Εκτός κι αν το Υπουργείο Υποδομών στην «μεταμνημονιακή εποχή» απέκτησε τη δυνατότητα χρηματοδότησης από εθνικούς πόρους.
Έχουμε αναρωτηθεί ότι απένταξη του έργου σημαίνει απώλεια χρηματοδότησης και αποζημιώσεις για τους αναδόχους που έχουν ήδη υπογράψει συμβάσεις?
Από την άλλη πλευρά και η διαδικασία κήρυξης ενός αναδόχου ως έκπτωτου θα φέρει νέες καθυστερήσεις. Η διαδικασία των Δημοσίων έργων σύμφωνα με τον 4412/16, για όσους γνωρίζουν, είναι δύσκολη, αλλά ο Νόμος ορίζει τα βήματα με ακρίβεια. Υπάρχει Αναθέτουσα Αρχή, υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, υπάρχουν ποινικές ρήτρες, που μπορούν να εξασφαλίσουν την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου. Ας τις εφαρμόσουν οι αρμόδιοι.
Γιατί συνολικά χαμένοι δεν είναι άλλοι από τους πολίτες της Ηλείας, της Δυτικής Αχαΐας, αλλά και της Κεφαλλονιάς και της Ζακύνθου. Και δυστυχώς οι ανθρώπινες ζωές δεν λαμβάνονται υπόψη ως δείκτης βιωσιμότητας και αναγκαιότητας του έργου.
Δε θα σταθώ σε τεχνικά χαρακτηριστικά και διαγωνιστικές διαδικασίες, όμως πρέπει να επανέλθει στο προσκήνιο και η διαδικασία απαλλοτριώσεων από το Βούναργο – Παράκαμψη Πύργου – Καλό Νερό, σε χάραξη που δεν θα υπάρχουν οι προηγούμενες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις. Γιατί τότε μόνο θα μιλάμε για του σύνολο του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου.
Εύκολη λύση για το Υπουργείο Υποδομών, όποια κατεύθυνση κι αν επιλέξει, δεν θα υπάρξει. Είναι όμως αναγκαίο να υπάρξει μια ξεκάθαρη στάση με τον πλέον επίσημο τρόπο δια στόματος του Υπουργού Υποδομών. Γιατί το σταυρόλεξο ήδη επί πέντε μήνες παραμένει άλυτο.
Είναι ανάγκη όλοι οι Ηλείοι πολίτες να ενώσουμε δυνάμεις, πέρα από κόμματα και χρώματα, και να γίνουμε θεματοφύλακες της εξέλιξης και της ολοκλήρωσης του έργου.
Δε θέλουμε άλλα ωραία ψέματα ή δυσάρεστες αλήθειες. Απαιτούμε την άμεση ολοκλήρωση του έργου με κάθε τρόπο.